Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Biden 'dokunulmaz' dedi: Bin Selman hakkındaki Kaşıkçı davası düşürüldü

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sorumlu tutulması talebiyle açılan dava ABD'de reddedildi.

Biden

ABD’de bir mahkeme, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a karşı açılan davayı 'Biden’ın dokunulmazlık sağladığını ve mahkemenin bunun karşısına geçemeyeceğini' belirterek düşürdü. Dava, 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz tarafından, Muhammed bin Selman hakkında açılmıştı. 

Ancak Washington’daki bölge mahkemesi hakimi John Bates, davayı devam ettirmeye 'ne kadar istekli olsa da Biden yönetiminin kararına karşı başka bir şansı olmadığını' söyledi. 25 sayfalık gerekçeli kararda davanın düşürülmesiyle ilgili Bates şu açıklamayı yaptı: “Hem bin Selman’ın bu kişileri görevlendirdiği şartlar hem de Kaşıkçı cinayetindeki rolüyle ilgili güvenilir iddialar sebebiyle mahkemenin bu konudaki endişelerine rağmen ABD yönetimi, mahkemeye prensin dokunulmazlığı olduğunu ifade etmiştir.”

Ne olmuştu?

Ekim 2018’de Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından ABD Kongresi de, uluslararası istihbarat servisi CIA de konuyla ilgili incelemeler yapıp raporlar hazırlamış; veliaht prensin cinayetle doğrudan bağlantısı olduğu bilgisi raporlarda yer almıştı. Muhammed bin Selman da cinayetin kendi gözetimi altındaki kişiler tarafından yapıldığını kabul etse de cinayet emrini verdiğine dönük iddiaları reddetmişti.

ABD Adalet Bakanlığı avukatları, Kasım ayında mahkemeye gönderdikleri belgede Prens Muhammed’in “Yabancı bir hükümetin mevcut başkanı olarak, ABD mahkemelerinden dokunulmazlığı vardır” denildi.  Mahkeme de bunun üzerine yönetiminin verdiği dokunulmazlık kararının mahkemeden daha üstün olduğu gerekçesiyle davayı düşürdü. Kaşıkçı’nın nişanlısı Cengiz ise, o dönem Kaşıkçı’nın başbakan ilan edilmesi nedeniyle alınan dokunulmazlık kararı için "Cemal bugün bir kez daha öldü” demişti.

 

Kaynak: gazeteduvar.com.tr



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER