Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Beytul Nehrin Partisi Genel Sekreteri Hekari: Kutsal değerlerimize hareket edildi

FLO’nun Erbil Mega Mall mağazasında bir ayakkabının tabanında "haç" işareti olduğu için “dini değerlere saygısızlık” gerekçesiyle kapatıldı. Şehirdeki diğer mağazaları incelemeye alındı. Hristiyan lider Hekari, “Protesto ediyoruz” dedi

Beytul Nehrin Partisi Genel Sekreteri Hekari: Kutsal değerlerimize hareket edildi

Edinilen bilgilere göre, FLO mağazasında kadınlara ait bir ayakkabı modelinin taban kısmında haç işareti olduğu yönünde şikayet geldi. 

İnsan Hakları Yüksek Komisyonu Başkanı Ziya Petros, şikayeti değerlendirmek üzere mağazaya gittiklerini ve ayakkabıyı inceledikten sonra ihbarın doğru olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Yapılan incelemeden sonra valiliğe başvurduklarını kaydeden Petros, Erbil Valiliği’nin bunun üzerine mağazayı kapatma kararı aldığını aktardı.

“Tüm Hristiyanların kutsal değerlerine hakarettir”

Konuyla ilgili Independent Türkçe’ye konuşan Hristiyan Ulusal Birlik Koalisyonu’nun içerisinde yer alan Beytul Nehrin Partisi Genel Sekreteri Romyo Hekari, parti olarak söz konusu şirketin uygulamasını protesto ettiklerini söyledi.

Olayın sadece Irak veya Irak Kürdistan Bölgesi ile sınırlı olmadığını dünyadaki tüm Hristiyanların kutsal değerlerine hakaret edildiğini ifade eden Hekari, “Bu tüm Hristiyanların kutsal atfettiği değerlere hakarettir. Bunu kabul etmiyor ve ret ediyoruz. Bu ilk değil. Daha önce de Erbil ve Duhok’ta benzeri durumlar yaşandı” dedi.

Hekari, benzer durumların yaşanmaması için hükümet yetkililerini tüm imkanlarını seferber etme çağrısında bulundu.

 

Romyo Hekari

Beytul Nehrin Partisi Genel Sekreteri Romyo Hekari / Fotoğraf: K24

 

“Alan, satan ve aracılık edenlere ağır cezalar uygulanmalı”

Hristiyan Ulusal Birlik Koalisyonu olarak IKB Parlamentosu’ndan konuyla ilgili yasal düzenleme istediklerini belirten Hekari, devamında şu ifadeleri kullandı:

“Benzeri durumlarda yetkililer müdahale ediyor ama günübirlik önlemler buna çare değil. Talebimiz tüm dinlerin kutsal değerlerini garantiye alacak bir yasa düzenlemedir. Bununla ilgili yeni kanun çıkarılmalıdır. Ayakkabı olayında olduğu gibi sadece satan değil, alan ve buna aracılık edenlere de ağır yaptırım olmalı. Sert yaptırımlar olmazsa bir süre sonra benzeri olaylar yine tekrarlanır.”

Yüzyıllardır IKB’de Müslüman, Hristiyan ve diğer dinlere mensup insanların barış ve hoşgörü içerisinde beraber yaşadıklarını hatırlatan Hekari, yaşanan benzeri olayların toplumun ayrışmasına sebep olduğunu sözlerine ekledi.

FLO: Yaşanan yanlış anlaşılmadan büyük üzüntü duyuyoruz

FLO’dan da konuya ilişkin bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, FLO’nun faaliyetlerini her zaman toplumsal ve dini değerlere saygılı, ırk veya cinsiyet ayrımı yapmayan bir yaklaşımla sürdürdüğü belirtildi. 

Erbil’de yaşanan yanlış anlaşılmadan dolayı büyük üzüntü duyduğu vurgulanan açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde, olay henüz kamuoyuna yansımadan, olası hassasiyetler göz önüne alınarak tabanında yer alan ve dini işaret olarak yorumlanan sembol nedeniyle satışı uygun bulunmayan ürünün imhası yönünde karar alınmıştır. Bu kapsamda sezon için gelen ürünler imha edilmek üzere depolara kaldırılmıştır” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Erbil’de Mega Mall Alışveriş Merkezi’ndeki mağazamızda yapılan denetimde söz konusu ürünler depoda imha edilecekler arasında görülmesine ve satışa sunulmamış olmalarına rağmen herhangi bir resmi yazı sunulmadan mağazanın kapatılması yönünde uygulama yapılmıştır. Şirketimiz Erbil’de yetkililerle gerekli temasları yürütmüş ve yanlış anlamaları gidermiştir. Erbil Mega Mall Alışveriş Merkezi’nde yer alan mağazamız en kısa sürede açılacaktır.”

 

ayakkabı-123.jpg

Nike de piyasaya sürdüğü bir ayakkabı serisinde benzeri eleştiri ile karşılaşmıştı / Fotoğraf: Twitter

 

Nike da benzeri bir eleştiriyle karşılaşmıştı

2019 yılının başında Amerikan spor giyim markasında popüler olan Nike de piyasaya sürdüğü yeni sezon spor ayakkabı modelinin altında Arapça “Allah” yazısına benzeyen logo olması Müslümanlar tarafından tepki toplamıştı.

Ayakkabı modelinin tamamen kaldırılması için ‘Change.org’da imza kampanyası düzenlenmişti.

Nike, 1997'de piyasaya sürdüğü bir ayakkabı serisinde de benzeri bir eleştiri ile karşılaşmış ve ürünlerin satışını durdurmuştu.

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER