Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

BEYAZ ADAMA KARŞI SON MÜCADELE EDEN KIZILDERİLİ GERONİMO KİMDİR

Efsanevi Kızılderili savaşçısı Geronimo, 4 Ağustos 1909’da, sömürgeci Amerikan güçleri tarafından yakalandı.

BEYAZ ADAMA KARŞI SON MÜCADELE EDEN KIZILDERİLİ GERONİMO KİMDİR

19. Yüzyılda, Amerika Birleşik Devletleri ile Meksika ordusuna karşı yerel bir direniş gösteren Kızılderili lideri Geronimo, yaptığı direniş ile beyaz adama karşı mücadele eden son Kızılderili olarak tarihe geçmiştir. Az sayıda teçhizat ve adamı ile dönemin iki düzenli ordusu olan Meksika ve ABD güçlerine karşı yaptığı başarılı saldırılar ve kazandığı savaşlardan sonra efsaneleşen bir Apaçi lideri olmuştur.

Geronimo Kimdir

1829 yılında New Mexico da dünyaya gelen yerel dilde adı Goyaałé (esneyen adam) olan Apaçilerin Bedonkohe kabilesine bağlı GeronimoKızılderili Apache geleneklerine uygun olarak yetiştirilmiş ve 17 yaşında evlendirdikten sonra 4 çocuğu olmuştur. Geronimo adının kökeni ise Meksika ordusuna bağlı askerlerin ona taktıkları "Geronimo" isminden gelmektedir. İspanyollar ise ona "Jerome" derlermiş.

Geronimo'nun İntikamı

8 Mart 1858 yılında Geronimo, hayatında yaşadığı en büyük facialardan biri ile karşılaşacak ve o tarihten sonra intikam ateşiyle beyaz Adama karşı kin duyacaktır. Geronimo ticaret için kasabaya geldiğinde, 8 Mart 1858 günü Meksika ordusuna bağlı José María Carrasco liderliğinde ki 500 kadar askerle birlikte, Geronimo'nun köyüne saldırır ve ailesinin hepsini öldürür.

Bunun üzerine Geronimo, intikam almak için bölgenin ünlü Kızılderili kabile şefi Mangas Coloradas'tan izin ister ve intikamını alması için kendisine izin verilir. Geronimo yanına aldığı az sayıdaki Kızılderili ile birlikte, Meksikalı askerlere karşı saldırılara başlar.

Geronimo, aslında kabile şefi değil Kızılderili bir Şamandır. Ancak Meksika ordusuna karşı başlattığı saldırılarda gösterdiği başarıları, beraberinde bulunan askerlerin onun doğaüstü güçleri olduğuna ve Kızılderili tanrısı Usen'in Geronimo'yu kutsadığına inanmaları sayesinde Geronimo savaşlarla efsaneleşmiş ve doğal bir liderlik konumuna yükselmiştir. Geronimo efsane olmasının bir diğer sebepleri de yakalanamaması, izinin bulunamaması, silah kullanmadaki yetenekleri sayesinde efsaneleşmiş, kısa sürede çevresinde Kızılderili savaşçılardan oluşan bir milis kuvvet oluşturmuş ve başarılı saldırılarda bulunmuştur.

Geronimo Efsanesi

abd

1858 ve 1886 yılları arasında Meksikalı ve Amerikalı askerlere karşı, oldukça başarılı olan Geronimo, hiçbir şekilde yakalanamaması bu konu hakkında oldukça başarılı olması, onu bölgede bir Efsane haline getirmiştir. Kendi savaşını Meksika sınırlarından Amerika'ya Taşıyan GeronimoArizona ve New Mexico gibi eyaletlerde saldırılarda bulunması üzerine, Amerikan ordusu Henry Lawton (yüzbaşı) önderliğinde büyük bir Ordu toplanır, bu ordunun amacı Geronim' yu ölü yada diri ele geçirmektir.

 

Ancak, bu ekip daha önceki kuvvetlerden farklı bir şekilde hareket etmiş, Amerikan ordusu içerisinde bulunan Apache dilini konuşabilen bir asker sayesinde, yerel kaynaklardan yararlanarak Geronimo'nun yakalanması amaçlanmıştır. Daha sonra Amerikalılar, Geronimo'yu yakalamak için bölgedeki köylerde bulunan Kızılderili köylerine saldırıp katliamlarda bulunması üzerine Geronimo, az sayıdaki adamı ile birlikte kendi halkının daha fazla ölmemesi için teslim olmuştur.

1886 yılında General George Crook tarafından esir alınan Geronimo, yapılan anlaşma gereği ceza almayacak fakat Florida'ya Sürgüne gönderilecekti. Geronimo, iki gün sonra Amerikalıların elinden kaçmayı başarmış ve tekrar saldırılarda bulunarak bir müddet daha yakalanamamıştır.

Eylül 1886'da Geronimo tekrar yakalanınca, ailesiyle birlikte sırasıyla Florida'ya oradan Alabama ve en son Oklahoma'ya Sürgün edilmiştir. Fort Sill'de bir çiftliğe yerleştirilen Geronimo, burada Hapis hayatı yaşayacak ve bir daha doğduğu toprakları göremeyecektir.

bush ailesi
Geronimo'nun Fuarda Çektirdiği Esfane Fotoğrafı

Barrett isimli bir öğretmen, dönemin Amerikan başkanı Theodor Roosevelt'ten izin alarak Geronimo'nun ağzından onun hayat hikayesini yazar. Geronimo, artık Amerikan popüler kültürünün önemli bir malzemesi olmuştur. Yine 1905 yılında Theodore Roosevelt'in başkanlık için yaptığı yemin töreninde hazır bulunmuştur. Onu özellikle fotoğrafları ile popüler kılan olay St. Louis'te 1900'lü yılların başında katıldığı bir dünya fuarı olmuştur. Burada yerel kıyafetler ve silahı ile pozlar veren Geronimo, artık dünya tarafından tanınan bir Apaçi lideridirGeronimo, Amerika ve Meksika devletlerine karşı savaşan son Kızılderili olarak anılmakta ve bu yüzden tarihte yer alan önemli bir Apaçi lideri konumundadır.

Geronimo hapis hayatı yaşadığı Fort Sill çiftlik evinde, 1909 yılında 80 yaşındayken zatürre sonrası hayatını kaybetmiş ve Apaçi esir mezarlığına gömülmüştür. Ömrümün son döneminde Hristiyan olduğu bilinen Geronimo'nun duasını da papaz yapmıştır.

Geronimo'nun Kafatası ve Bush Ailesi

Bush ailesi Teksaslı olup Amerikan tarihine iki adet Başkan kazandırmış önemli bir ailedir. Birinci Körfez savaşının mimarı Baba Bush ve 2003 yılında Irak Savaşı'nın mimarı George W. Bush'un dedesi Prescott Bush'ta 1832 yılında Yale Üniversitesinde kurulan gizli bir örgüt olan Skull and Bones'a üyeydi. Prescott Bush gibi oğlu ve torunları da daha sonradan bu gizli örgüte üye olmuştur. Dede Bush iddiaya göre 1917 yılında Yale Üniversitesinden mezun olduktan sonra örgüte kendini ispatlamak ve Yale Üniversitesine önemli bir hediye bırakmak için beş arkadaşı ile birlikte 1918 yılında Fort Sill'de ki ünlü Apaçi şefi Geronimo'nun mezarını açarak kafatasını çalmışlardır. Kafatası ve mezardan aldıkları başka eşyalarla birlikte Prescott Bush, kafatasını asit ile temizledikten sonra, örgütün New Haven’deki mezar isimli Kompleksi'ne taşımıştır. 

Prescott Bush'un Geronimo'nun kafatası ile ilgili tüm sırları, zengin bir Banker olarak 1977 yılında öldüğünde kendisiyle birlikte mezara girmiştir. 1983 yılında Geronimo'nun kafatası ile ilgili iddialar ortaya çıkınca, Geronimo'nun ailesi ve Kızılderili örgütleri, kafatasını Skull and Bones'tan almak için Bush ailesi ile irtibata girmişler, hatta delil olarak bu gizli örgütün Geronimo'nun Kafatası etrafında yaptığı ayinden bir fotoğraf göstermişlerdir. Ancak Bush ailesinden herhangi bir açıklamanın gelmemesi ve Geronimo'nun kafatası ile ilgili tüm iddiaların reddedilmesi üzerine KızılderililerFBI'ya başvursalar da sonuç alamamışlardır. KızılderililerinGeronimo'nun kafatası ile ilgili tüm soruları yanıtsız bırakılmıştır. Gizli Skull and Bones örgütü faaliyetlerini devam ettiği gibi Bushlar'ın sır mirası aynı şekilde devam etmektedir.

Kaynak: https://www.tarihkomplo.com/



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER