Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Belarus’ta sular durulmuyor…Rusya asker mi gönderecek?

"Özgürlük Yürüyüşü" adı verilen gösteride eylemciler seçimlerin yenilenmesi çağrısı yaptı ve Lukaşenko'yu istifaya davet etti...

Belarus’ta sular durulmuyor…Rusya asker mi gönderecek?

Belarus'ta Pazar günü, ülke tarihinin en büyük protesto gösterilerinden biri düzenlendi. Yüz binlerce kişi, Devlet Başkanı Aleksender Lukaşenko'nun kazandığı seçmileri protesto için sokaklara dökülürken, Lukaşenko da başkent Minsk'in başka bir noktasında toplanan destekçilerine seslenip seçimin yenilenmesi çağrılarını reddetti.

200 BİN KİŞİ KATILDI

Belarus'ta cumhurbaşkanlığı seçimini Aleksandr Lukaşenko'nun kazanmasının ardından ülke genelinde protestolar devam ederken, muhalefet kaynaklarına göre başkent Minsk'teki gösterilere 200 bin kişi katıldı. Protestoların 8'inci gününde Minsk'te Stella Meydanı'nda toplanan Lukaşenko karşıtı göstericiler, bir süre "Lukaşenko git" sloganları attıktan sonra hükümet binasının bulunduğu Bağımsızlık Meydanı'na yürüdü.

Akşam saatinde meydanda yapılan protesto gösterilerinin ardından kalabalık Minsk'in caddelerine dağılarak, eylemlerine kaldırımlarda slogan atarak devam etti. Bağımsızlık Caddesi'nin trafiğe açılmasından sonra pek çok araç da klakson çalarak protestoculara destek verdi. Polisin müdahale etmediği gösteriler olaysız sona erdi. Muhalefet kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, Lukaşenko karşıtı mitinge 200 bin civarında katılım oldu.

"SIÇANLAR" TABİRİNİ KULLANDI

Lukaşenko, protesto gösterilerine katılanları "sıçanlar" diye nitelendirdi. Lukaşenko, NATO'nun Belarus sınırlarında askeri yığınak yaptığını belirterek, halktan ülkelerinin bağımsızlığını koruma mücadelesine katılmalarını istedi. NATO Sözcüsü ise Belarus sınırına yığınak yapıldığı iddiasının doğru olmadığını söyledi.

RUSYA'NIN ASKERİ DESTEK SAĞLAYACAĞINI AÇIKLADI

Lukaşenko, talep etmeleri halinde Rusya'nın ülkesine askeri destek sağlayacağını söyledi. Lukaşenko, Savunma Bakanlığındaki Stratejik Yönetim Merkezi'nde yetkililerle yaptığı toplantıda, cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında düzenlenen protestolar ve ülkedeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün telefonda görüştüğünü belirten Lukaşenko, "Putin ile ilk talebimiz üzerine Belarus'un güvenliği için kapsamlı destek sağlanması konusunda anlaştık." dedi.

Lukaşenko, Rusya ile askeri alanda Birlik Devleti anlaşmalarının bulunduğunu ve ülkesinin Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütüne (KGAÖ) üye olduğunu anımsattı. Geçen hafta Belarus’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini Lukaşenko’nun kazandığının ilan edilmesinden sonra protesto gösterileri başlamıştı. Gösteriler, 6 gün boyunca sürmüştü. Belarus, dün akşam, yakalanan 33 Rus paralı savaşçıdan 32’sini Rusya’ya teslim etmiş, 1’i Belarus vatandaşı da olduğu için ülkede kalmıştı.

KABUL ETMEDİ

Belarus'ta geçen hafta Pazar günü yapılan seçimlerde Lukaşenko'nun oyların yüzde 80'ini alarak yeniden seçildiği açıklandı. Tikhanovskaya'nın oy oranı ise yüzde 10,12 olarak verildi. Ancak Tikhanovskaya, seçim sonuçlarını kabul etmedi ve oyların adil bir şekilde sayılması halinde oy oranının yüzde 60 ile 70 arasında olacağını söyledi. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından başkent Minsk başta olmak üzere ülkenin birçok kentinde protesto eylemleri düzenlenmeye başladı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER