Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bekir Ağırdır T24 YILLIK’ta: Zamanında seçim muhalefetin işine gelebilir!

“Cumhuriyet’in 100. yılında, Cumhuriyet’i kaptırmama motivasyonu olacak” diyen Ağırdır, seçimler için dört senaryo öngörüyor…

Bekir Ağırdır T24 YILLIK’ta: Zamanında seçim muhalefetin işine gelebilir!

Saygın kamuoyu araştırma şirketi KONDA’nın Genel Müdürü ve T24 analisti Bekir Ağırdır, erken yapılması kararı alınmazsa anayasa uyarınca Haziran 2023’te yapılacak seçimler için, “Zamanında seçim muhalefetin işine gelebilir. Muhalefet hiç doru politika üretemese bile, Cumhuriyet’in 100. yılında, Cumhuriyet’i kaptırmama motivasyonu olacak” görüşünü dile getirdi.

Bekir Ağırdır, bu değerlendirmeyi, T24 YILLIK’ta yaptı. Erken yapılsın veya yapılmasın, seçimlere ilişkin olarak “Ben dört senaryo görüyorum” diyen Ağırdır’ın, T24 YILLIK’ta yayımlanan değerlendirmesinin ilgili bölümü şöyle:

1. Senaryo: Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Erdoğan 50.5 ile de olsa kazanabilir ama TBMM’de çoğunluk muhalefette olur. Yüzde 10 ihtimal de olsa vardır. Çünkü kendisinin hâlâ partisinden fazla oyu var. Artık seçmeni AKP’li olmaktan daha çok Erdoğancı. Bunu yapabilmesi için önümüzdeki süreçte toplumun tercihlerini terse çevirmesi lazım. Siyasi alanı daraltarak, baskıyla, tutuklamalarla,
sokaktaki her protesto hakkını şiddetle bastırarak bunu yapmaya çalışıyorlar ama şu anda bu bile
yetmiyor. Bunu bile aşacak şey toplumu kişisel dertlerini unutup da ‘vatan’ diyecekleri duygu haline
itmek mümkün müdür sorusunun altında yatıyor. Bu, Türkiye için mümkündür. Çünkü Türk kimliği dediğimiz şey Cumhuriyet’le beraber inşa edilmiş bir güvenlik arayışıdır. O zaman toplumun önemli bir kesimi, ‘ama devlet de elden giderse’ gibi bir duyguya kapılırsa, bağrına taş basar ve devletten yana oy kullanabilir. İktidar bunu manipüle etmek için dış politikayı kullanmaya çalışabilir.

2. Senaryo: Muhalefetin adayı aynı İBB seçimlerinde olduğu gibi cumhurbaşkanlığında 50+1’i yakalar ama TBMM’de vekil sayısı eşittir veya AKP’nin birkaç vekillik üstünlüğü vardır. İşte İstanbul’da deneyimliyoruz bu meselenin ne olduğunu: Bin taksi plakası eklenemiyor mesela. Bu ihtimal yüzde 20’ler seviyesinde.

3. Senaryo: Muhalefet hem başkanlığı hem Meclis’i 53-54’ler ile kazanır ama sistemi değiştirecek siyasal güce ulaşamaz. O zaman da anahtar parti HDP’ye dönüşür. Eğer bugün CHP ve İyi Parti’nin HDP’ye bakışındaki o pozisyon sürerse o zaman da Kürtlerle uzlaşmak için başka bir hikâye konuşmaya başlarız. Bu ihtimal de yüzde 40’a yakındır.

4. Senaryo: Kuvvetle muhtemel oluşacak olan HDP’nin öncülüğündeki diğer koalisyon cumhurbaşkanı adayı çıkarmaz, daha birinci turdan muhalefetin adayı seçimde yüzde 58-59’a yakın bir oyu yakalar. TBMM’de de ikisinin müşterekliği ile 58-59 vardır. Siyaseten biraz itiş kakış olabilir ama sistemi onarmak için hamle başlar. Bu ihtimal de bence yüzde 30 bandında.”

Ağırdır’ın yazısının tamamı ‘T24 Yıllık’ta.

 

Kaynak: T24



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER