Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Başkent bilmecesi: Kudüs mü Doğu Kudüs mü?

İslam İşbirliği Teşkilatı´nın İstanbul´da gerçekleştirdiği Kudüs zirvesi sonucunda Doğu Kudüs, Filistin´in başkenti ilan edildi ve ABD ile İsrail´e tepki gösterildi. Fakat İİT´nin toplantısına ilişkin büyük beklenti içerisinde olan kamuoyu ikiye bölündü.

Başkent bilmecesi: Kudüs mü Doğu Kudüs mü?

ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti ilan ederek, Tel Aviv´deki Büyükelçiliğini Kudüs´e taşıma girişimi günlerdir protesto gösterileri ve tepkilere sebep olmuştu. İslam dünyası halkları sokaklara dökülürken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı´nı İstanbul´da Kudüs gündemi ile olağanüstü topladı. İslam dünyasından Suudi Arabistan´ın gerekli katılımı sağlamadığı zirvede Doğu Kudüs, Filistin´in başkenti olarak kabul edildi.

KUDÜS MÜ, DOĞU KUDÜS MÜ?

Fakat bu karar zirveye ilişkin büyük beklenti içerisinde olan Türkiye kamuoyunun bir kısmında tepkiyle karşılandı. Birçok sosyal medya kullanıcısı kararın İsrail´in Batı Kudüs işgaline bir meşruiyet kazandırdığını belirtti.


İşte o tepkiler:

1_76
2_79
4_46
2017-12-14_11h06_15
2017-12-14_11h23_43
2017-12-14_11h23_17
2017-12-14_11h21_51
2017-12-14_11h26_13

3_67

DOĞU KUDÜS NEDİR?

1948´de yaşanan Arap-İsrail savaşının ardından, İsrail´in Kudüs´ün bir kısmını işgal etmesiyle ortaya çıkan "Doğu Kudüs" ifadesi, Ürdün´ün yönetimine geçti. (Dünkü İİT toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Ürdün Kralı Abdullah için sıklıkla ´Doğu Kudüs´ün koruyucu´ ifadesini kullanmasının sebebi)

RESMİ OLARAK "DOĞU KUDÜS"

Ortaya çıkan bu durumun ardından Kudüs, Doğu Kudüs ve İsrail işgali altındaki Batı Kudüs olarak ikiye bölündü. Bu tarihin ardından İİT Zirvesi´nde de ifade edilen yer olan Doğu Kudüs, resmi anlaşmalar ve kararlar da "Doğu Kudüs veya Arap Kudüs´ü" olarak tanımlandı.

1967 yılında yaşanan 6 gün savaşlarının sonunda Doğu Kudüs´te İsrail tarafından işgal edildi. 1980 yılında ise Doğu ve Batı Kudüs İsrail tarafından "birleşik başkent" ilan edildi.

ABD KABUL ETTİ AMA BÜYÜKELÇİLİĞİ TAŞIMADI

ABD Kongresi de 1995 yılında Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıyan bir yasa kabul etti ancak o tarihten bu yana gelen başkanların tamamı, dış politikadaki yetkilerini kullanarak büyükelçiliği Tel Aviv´de tuttu ve kentin statüsüyle ilgili yürütülen müzakerelere destek verdi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KARŞI ÇIKTI

BM Güvenlik Konseyi İsrail´e karşı işgalin ve ilhakın geçersiz sayıldığı iki önemli karar aldı:

- İşgal´e karşı 242 sayılı karar

- İlhak´a karşı 478 sayılı karar

DOĞU KUDÜS´TE BULUNAN KUTSAL MEKANLAR VE ÖNEMLİ YERLER

Müslümanlar için: Mescid- i Aksa, Kutbet-üs-Sahra ve Burak Duvarı

Hristiyanlar için: Kıyamet Kilisesi

İİT KARARI "İŞGALİN GERİLETİLMESİ ADINA ÖNEMLİ"

Konuyu Twitter hesabında değerlendiren Gazeteci Yazar Bülent Şahin Erdeğer, İİT´nin kararının işgali geriletmek adına önemli olduğunu söyledi:

2017-12-14_12h46_49

66



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER