Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

BARIŞ GÜNÜ MİTİNGLERİNDE KAYYUM PROTESTOLARI

1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında bugün Türkiye´nin çeşitli kentlerinde mitingler düzenlendi.

BARIŞ GÜNÜ MİTİNGLERİNDE KAYYUM PROTESTOLARI

İstanbul Kartal meydanında düzenlenen mitinge CHP ve HDP milletvekillerinin yanı sıra DİSK ve KESK gibi sendikalarla Türk Tabipler Birliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği gibi meslek örgütleri de katıldı.

Mitinge katılanlar bir yandan barış taleplerini dile getirirken diğer yandan da Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri´ne kayyum atanmasını protesto etti. Halkların Demokratik Kongresi "Kayyum barışa darbedir" pankartı taşıdı.

Mitingde görevden alınan Eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk´ün gönderdiği mektup da okundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Barış Günü için Twitter´dan yayımladığı mesajında "Biz dünyada barış istiyoruz, bütün insanların kardeş olduğuna inanıyoruz. Kendi ülkemizde huzur içinde, barış içinde yaşamak istiyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu, Nazım Hikmet´in "Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, ve bir orman gibi kardeşçesine, bu dava, bu hasret bizim" dizelerini alıntıladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Kaya: Silahları toprağa gömüp, kitapları raflara dizelim

Yazılı bir açıklama yayımlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ise silahlı örgütlere silah bırakma çağrısında bulundu.

Kaya "Silahlı mücadele yürütenlere, silahların çözüm getireceğine inananlara çağrımdır. Silahların gölgesinde barış olmaz. Silahları bırakın. Silahları toprağa gömüp, kitapları raflara dizelim" dedi ve ekledi:

"Bugün, Diyarbakır halkının, Mardin halkının, Van halkının iradesine sahip çıkabiliyorsak barışı savunuyoruz demektir. Eğer halkın iradesine sahip çıkamıyorsak demokrasiden, cumhuriyetten, barıştan, özgürlükten söz etmemiz mümkün değildir."

HDP Eş Genel Başkanı Temelli Diyarbakır´da: Kürtlerle barış olmadan Ortadoğu´ya barış gelmez

Hatice Kamer, Diyarbakır

Görevden alınan Eski Belediye Başkanı Mızraklı, katılımcıların elini sıktıTelif hakkıHATİCE KAMERImage captionGörevden alınan Eski Belediye Başkanı Mızraklı, polis barikatlarından uzanan bir katılımcının elini sıktı

Diyarbakır´da da Barış Günü için bir miting düzenleniyor.

Diyarbakır´daki mitingde görevden alınan Eski Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı "Biz büyüklerimizden çok şey öğrendik, bize şunu söylediler: Kavgaya giriyorsanız eğer sırtınızı ya dağlara verin ya dosta. Biz dedik ki HDP bu halkın partisidir bu halkın yüreğinde büyüdü ve sırtını bu halka dayadı" diye konuştu.

Mızraklı iktidarın anayasayı ihlal ettiğini söyledi.

Mızraklı´nın ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise konuşmasına "Kayyum duyuyor musun bizi, korkaklar o beton bariyerlerin arkasına saklanarak bu kenti yöneteceklerini sanıyorlar ama bu kent bu sokaklar bizim asala vazgeçmeyeceğiz" diye başladı.

HDP lideri Sezai TemelliTelif hakkıHATİCE KAMER

İktidarın "savaş tamtamlarıyla" barış çağrısına kulaklarını tıkadığını belirten Temelli, mevcut siyasi iktidarın "tarihin çöp sepetinde" yerini aldığını söyledi ve ekledi:

"Bunların elinde savaş ve kayyum dışında bir şey kalmamış. Ortadoğu ve Kürt halklarına savaşı dayatıyorlar. Rusya´da Katar´da fuara katılıp silah alıyorlar emperyalistler arasında oyuncak olmuşlar. Akıllarına hiç Kürtlerle barışmak gelmiyor. Bu coğrafyanın kadim hakkı olan Kürtlere bu coğrafyaya barış ettirecek olanlardır. Kürtlerle barış olmadan Ortadoğu´ya barış gelmez."

Presentational grey line

Diyarbakır Barosu: Barış bize hâlâ çok uzak

Bugün bir açıklama yayımlayan Diyarbakır Barosu ise "Barış bize hâlâ çok uzak" dedi.

Baro "Demokrasi artık işimize geldiğimizde bindiğimiz, işimize gelmediğinde indiğimiz bir araç haline geldi" ifadelerini kullandı.

Baronun açıklaması şöyle devam etti:

"Oysa ne kadar kolay barışmak. Demokrasi ve hukukun üstünlüğünü hakim kılacaksın, kayyum atamayacaksın, öldürmeyeceksin, işkence etmeyeceksin, nefret söylemlerini kullanmayacaksın, basın ve ifade özgürlüğüne saygı duyacaksın, doğayı talan edip yağmalamayacaksın, savaşmak yerine barışacaksın."

Barış Günü için Van´da düzenlenen mitinge ise kadınlar beyaz kıyafetler ve tülbentlerle katıldı.

Mitinge HDP´nin yanı sıra KESK ve DİSK de destek verdi.

Şırnak, Batman, Bitlis, Bingöl, Konya, Hakkari ve Ağrı´da da 1 Eylül Dünya Barış günü kapsamında çeşitli mitingler ve basın açıklamaları düzenleniyor.

Kaynak: bbc.com/turkce



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER