Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bakanlık gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi ürünü açıkladı, dolar 17,20’yi geçti, ekonomistler ‘anlam veremedi’

Hazine ve Maliye Bakanlığı sosyal medyadan yaptığı açıklamada sadece gerçek kişilere sunulmak üzere gelire endeksli devlet iç borçlanma senedinin (GES) talep toplanmasına 15 Haziran 2022'den itibaren başlanacağını duyurdu

Bakanlık gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi ürünü açıkladı, dolar 17,20’yi geçti, ekonomistler ‘anlam veremedi’

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bugün (09.06.2022) bakanlığımızın resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan atılacak adımlar kapsamında;

Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşviki edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Temmuz 2022 tarihinden itibaren gerçekleşecektir.

Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES’ler, ülkemizin genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir.

Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığımızın sitesinden yayınlanacak duyuruda belirtilen bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir.

İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup, kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır.

Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir.”

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından gün içerisinde “Ekonomiye ilişkin atılan adımlar bu akşam paylaşılacak” açıklamasının ardından TL karşısında gerileyen dolar bakanlığın açıkladığı ‘Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedinin’ ardından yeniden yükselişe geçti.

Saat 23.16 itibarıyla dolar 17,20 lirayı aşarak, 17,21 liraya yükseldi.

Euro ise açıklama öncesinde 18,08’e kadar gerilmesinin ardından yeniden 18,30’lu seviyelerin üzerine tırmanarak 18,32 lira seviyesinden seyrediyor.

Ekonomistler bakanlığın açıklamasını ‘anlamadı’

Bakanlıktan yapılan açıklama ve kurdaki yükseliş kafa karışıklığına sebep olurken gözlerin çevrildiği ekonomistler sosyal medya hesaplarından bir dizi paylaşımda bulundu:

Merkez Bankası Eski Başkanı İYİ Partili Durmuş Yılmaz:

“Anlamadım, hangi varlığın gelirine endeksli?”

Prof. Dr. Mahfi Eğilmez:

“Anlamadım ama üzerinde çalışıyorum.”

“Faize faiz dememek için yaptıklarımızı yazsak roman olur”

Ekonomi yazarı Çiğdem Toker :

“Ekonomiyle ilgili kararların gece geç saatlerde açıklandığı, gazetecilerin haber yetiştirmek için beklediği, “Acaba ne anlatılmak isteniyor” denildiği zamanlar. Yaşı yeten hatırlar. Bu gece 20-21  yıl öncesine dönmüş gibiyiz.”

Ekonomist Alaattin Aktaş:

“Gelire Endeksli Senet; büyük buluş! Ama küçük(!) bir eksiği var. Gelir ne?”

“Akşam üstü açıklama yapacağım de, bir beklenti yarat; dolar 17.20’nin üstünden 16.80’lere insin… Kof bir açıklamadan sonra dolar yeniden 17.20’nin üstüne çıksın… Kısa günün değil, birkaç saatin karı! Acaba şu birkaç saatte o milyonları kimler götürdü?”

Doç. Dr. Oğuz Demir:

“İlk mesajdan anladığım geri kalanı konusundaki kulis bilgilerinin de doğdu olduğu. Söyleyeceğim tek şey kalıyor. Ekonomideki sorunları geçici olarak bile çözecek tek şey var o da erken seçim.”

Ekonomi yazarı Can Gürses:

“Tüm birikimlerinizi bozdurup köprüden bizimle beraber atlar mısınız?”

Prof. Dr. Yalçın Karatepe:

“Bu bile gösteriyor ki kurların neden yükseldiği konusunda bir fikirleri yok! Döviz talebi sadece gerçek kişilerden mi kaynaklanıyor? Güya vatandaş döviz bozduracak, getirisinin ne olacağı bile duyurulmayan enstrümanı bekleyecek? Hadi canım sende!”



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER