Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

BAKANLAR KURULU KARARIYLA YAHUDİ´YE PROTOKOL JESTİ

Mavi Marmara´ya ait davaların İsrail ile varılan anlaşma gereği bir bir düşürüldüğü, enerji işbirliklerinin konuşulduğu bir dönemde dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Yahudilerin Osmanlı´ya gelişlerinin 500´üncü yılı adına yıllar önce kurulan 500. Yıl Vakf

BAKANLAR KURULU KARARIYLA YAHUDİ´YE PROTOKOL JESTİ

Adeta Türkiye´nin aleyhine maddelerin yer aldığı bir anlaşma ile ikili ilişkilerin yeniden güçlendirildiği İsrail, bölgede kan ve gözyaşı dökmeyi sürdürüyor. ABD´nin Kudüs kararıyla adeta kendinden geçen İsrail, tepki gösteren Filistinlilere ise yapmadığı zulmü bırakmadı. Tüm bunların yaşandığı bir dönemde ise Türkiye´de dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor? Hristiyanlar için kiliseler restore edilerek, en üst seviyede açılıyor, Yahudilere protokol listesinde yer veriliyor...

Afrin´de terör örgütünü temizlemek üzere Zeytin Dalı Harekâtı´nın başlamasından bir gün sonra Bakanlar Kurulu kararı ile dikkat çeken bir düzenleme getirildi. Ülke Afrin´de yürütülen harekâta kilitlenmişken, söz konusu getirilen yeni düzenleme ile milli ve ulusal bayramlarda protokol listesi yeniden şekillendirildi.

VAKIFLARA PROTOKOL GELDİ

Resmî Gazete´de geçtiğimiz Pazar günü yayımlanan ?Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalara Dair Yönetmelik?te yapılan değişiklik ile birlikte Bakanlar Kurulu kararı ile vergi muafiyeti getirilen vakıflar da artık ?protokol´ listesinde yer aldı. Düzenleme ile birlikte 2012 yılında yayımlanan yönetmeliğe yapılan eklemeyle ?kamu yararına çalışan dernek başkanları´nın yanına ?Bakanlar Kurulu´nca vergi muafiyeti tanınan vakıf başkanları´ da eklendi. Bu düzenleme, vergiden muaf olan 265 vakfı kapsadı. Bu vakıfların temsilcileri de artık resmi törenlerde protokol listesinde yer alacak.

 

MALUM MEDYA BU KISMI GÖREMEDİ

Düzenleme üzerine harekete geçen malum medya, ülkenin birçok yerinde öğrenci yurtları kurarak hizmet etmeye çalışan bazı sivil toplum örgütlerini hedef tahtasına koyarak, protokol listesini eleştirmişti. Malum medya, yerli olan sivil toplum örgütlerini itibarsızlaştırmak için yaptığı haberlerle bir gerçeği de gizlemeye çalıştı. Ancak söz konusu düzenleme ile gizlenen bir gerçek ise gün yüzüne çıktı.

YAHUDİ VAKFINA DA PROTOKOL

Vergiden muaf tutularak protokol listesine dahil edilen 265 vakfın içinde ise dikkat çeken bir vakıf göze çarptı. 1452 yılında Hristiyanlar tarafından Endülüs´te (İspanya) göçe tabi tutulan Yahudilerin Osmanlı´ya gelişinin 500´üncü yıldönümü anısına 1989 yılında Yahudiler tarafından İstanbul merkezli kurulan 500. Yıl Vakfı da aynı listede yer aldı. Yapılan düzenlemeyle birlikte artık 500. Yıl Vakfı başkanı da devletin protokol listesinde yer edindi.

İŞTE O VAKFIN GEÇMİŞİ

500. Yıl Vakfı, 113 Yahudi tarafından 1989 yılında Türkiye´de kuruldu. Vakfın kurucusu olan Jack Kamhi ise daha önce yaptığı açıklamalarda, iki ülke ilişkilerinin güçlendirilmesini amaçladıklarını ifade etmiş, bu alanda faaliyet göstermeye çalıştıklarını dile getirmişti. Yaptığı faaliyetlerle yıllar önce Bakanlar Kurulu´ndan vergi muafiyeti alan 500. Yıl Vakfı, 2016 yılında TBMM´de Osmanlı Yahudileri Sergisi adlı bir etkinliği organize etmişti. TBMM Mustafa Necati Kültür Evi´nde Osmanlı dönemi Yahudilerinin Çanakkale ve Birinci Dünya Savaşı´nda yaptıklarını resmeden fotoğraflar sergilenmişti. Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara üzerine yapılan anlaşmadan birkaç ay önce bu sefer de ABD´de düzenlenen bir programda 500. Yıl Vakfı ortaya çıktı. Bir sinagogda düzenlenen programa AK Partili Vekil Ali Sarıkaya ile birlikte vakfın kurucularından Naim Güleryüz katılmıştı. Güleryüz, programda ?500´ncü Yüzyıl ve Ötesinden Türkiye Yahudileri? bir sunum gerçekleştirmişti. Vakfın buna benzer onlarca program yaptığı da biliniyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER