Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu´ndan S-400 açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile yaşanan S-400 krizine ilişkin açıklamada bulundu.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu´ndan S-400 açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, canlı yayında TRT Haber Koordinatör Yardımcısı Aysun Torun Orhan´ın sorularını yanıtladı.

ABD ile yaşanan S-400 krizine ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "S-400 acil bir durum olduğu zaman devreye girecek. Durup dururken niye devreye girsin? Bir defa maliyeti çok yüksek" ifadelerini kullandı.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu´nun konuya ilişkin sözleri şu şekilde: Trump iş başına geldiği zaman da biz Patriot almak istediğimizi yazılı bir şekilde ABD´ye ilettik. Daha 6 ay önce, başvurumuzdan yaklaşık 2 sene sonra bize cevap geldi. Yani bunu sadece Obama dönemine yıkmayalım. Doğru, Obama döneminde biz 10 sene almaya çalıştık, alamadık. Sayın Trump bu konunun Obama dönemi hatası olduğunu defalarca söylemiştir ama Trump iş başına geldiği zaman da Patriot alma niyetimizi yazılı şekilde ABD´ye ilettik. Bize 6 ay sonra cevap geldi. Bunu sadece Obama dönemine yıkmayalım. Trump´ın iki senesinde de bize Patriot ile alakalı bir dönüş olmadı.

Trump´ın bu açıklamasının Kongre´yi de etkilediği görülüyor. Biz diplomatik yollarla çözmek istiyoruz. Biz S-400´ü alacağız. Daha sakin bir ortamda bu süreç işliyor. Başkanın yetkisinde olan şeyler var. Erteleme gibi veya CAATSA gibi Kongre´den geçen anlaşma var. Burada liste var, o olabilir o olabilir. Burada net bir karar yok. Görüşüyoruz. Bizim ortak komisyon teklifi ile ortak görüş alışverişi oldu.

S-400 savunma sistemidir, saldırı sistemi değil. Acil bir durum olduğu zaman devreye girecek. Durup dururken S-400´ler neden devreye girsin? Bir defa maliyeti çok yüksek. Türkiye´nin hava savunma sistemine ihtiyacı var. Ancak NATO ülkelerinden rica ediyoruz. NATO´nun bu konudaki kapasitesi belli. S-400´ler acil durumda kullanılacak bir sistem. Teslim tarihi temmuzun ortalarına doğru konuşuldu. Tarihini buradaki arkadaşlarımız ve Rusya´daki ilgili kişiler birlikte karar verecek.

Trump F-35 konusunda da fikrini açık ve net söyledi. Görüşmede Trump´ın kendisi de söyledi, "Böyle şey olur mu? Bir ülke ortağımız F-35´te, parasını verecek alamayacak?" diye. ´Her şey Trump´ın söylediği gibi olur´ diye naif olmaya ve iyimser olmaya da gerek yok. Temkinliyiz.

Kaynak: Medya



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER