Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Babacan yola çıktı

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve ekibi, uzun süren hazırlıkların ardından ‘DEVA Partisi’ ile yeniden aktif siyaset sahnesine döndü

Babacan yola çıktı

2019 yılı Temmuz ayında AK Parti’den istifa eden eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ve arkadaşlarının hazırlıklarını uzun süredir yürüttükleri yeni parti için ilk adım atıldı. 90 kişilik Kurucular Kurulu üyelerinin listesinin bulunduğu kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığı’na teslim edildi. Yeni parti için geçtiğimiz hafta sonu kampa girdiklerini ve tüzüğe son halini verdiklerini söyleyen Babacan partinin ismini ise çarşamba günü Ankara’da yapacakları toplantıyla duyuracaklarını söyledi. Fox TV’ye konuşan Babacan yeni parti ile ilgili şu başlıkları açıkladı: 

ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ VURGUSU

“Temel ilkeleri ihya eden, özgürlükleri demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ihya eden bu evrensel değerler temeline oturmuş kendi vatandaşı için çok daha yaşanabilir Türkiye’yi oluşturmak bugünün ihtiyacı. Bu yönetimle bunu gerçekleştirmek mümkün değil. Bu siyaset tarzıyla bu ülkenin refaha erişmesi mümkün değil”.

KORKULARI BESLEYEN SİYASET VAR

“Korku siyaseti var. Korkular üzerinden beslenen bir siyaset var. Biz Türkiye için refah seviyesi çok daha arttığı, insanların korkmadan geleceğini planladığı bir Türkiye istiyoruz. Bunları yapmazsak Türkiye çok daha kötü günleri görür.”

SORUNLARI TEMELİNDE KÖTÜ YÖNETİM YATIYOR

“Çarşamba günü partimizin programını paylaşımda göreceksiniz, birinci sayfa basın özgürlüğü. İfade özgürlüğü olmayınca problemleri dile getiremiyorsunuz. Problemlerini tartışmayan bir ülkenin sorunları çözmesi mümkün değil. Her devletin kendi güvenliği ile ilgili bazı refleksleri olabilir. Ancak bunun gelişmiş ülkelerde nasıl uygulandığına bakmak lazım. Almanya’nın Fransa’nın bir güvenlik riski yok mu? Bu olmasına rağmen basın özgürlüğü nasıl beraberce ele alınıyor buna bakmak lazım. Türkiye’deki sorunların temelinde kötü yönetim yatıyor.”

TÜRKİYE BU ŞARTLARI HAK ETMİYOR

“Sistem kısmı çok önemli ama bütün suçu da sisteme atmayalım. Sistem değişmeden önce de bu sorunların çoğu vardı. Meclisin bir denetim gücü vardır. Yeni sistemde de Meclis’in bu fonksiyonunun çalışıyor olması lazım. Sistemdeki yeri önemsizleşmiş durumda Meclis’in. Bu kadar büyük bir potansiyel varken Türkiye’nin içinde bulunduğu şartları bu ülke hak etmiyor.”

ANA AKIM BİR SİYASET BAŞLATIYORUZ

“(Erdoğan ile mücadele edebilir misiniz?) Bizim hedefimiz Türkiye’nin sorunlarıyla. Biz kişilerle uğraşmayacağız. Biz ülkenin meseleleriyle uğraşacağız. Rakip olacağız doğru ama biz mevcut siyasi partilerin hepsine de rakip olarak çıkıyoruz. Hedefimiz sadece o parti ve o partinin tabanı değil. Siyasi partinin tam ortasında ve ana akım bir siyasi hareket başlatıyoruz.”

2015’TEN SONRA YETKİM VE SÖZÜM YOK

2015’e kadar hükûmet üyesiydim. Oradaki sorumluluğu paylaşmamak mümkün değil. Ama 2015’ten itibaren bir yetkim, sözüm yok. Özellikle şeffaflık konusunda o dönemde yaptığım açıklamalar var. İnşaat ekonomisinin telikelerine dair hem açıklamalarım hem phazırladığımız öneriler içerideki etkili lobilerce engellendi.”

ABDULLAH BEY İLE ÇOK ESKİ DOSTUZ

“Abdullah Gül ile çok eski dostuz. Ben siyasete girmeden önce tanıyordum. Beni siyasete davet eden kendisi. Bizim parti hazırlık çalışmalarında bize tecrübesiyle ve fikirleri ile çok destek oldu. Ama siyasi kadronun tamamı bizim arkadaşlarımızdan oluşan kişiler. Bu kadro mümkün olduğunca siyaseti bilen ve siyasete yeni kazandırdığımız kişilerden oluşuyor. Listemizde göreceksiniz ki daha önce siyaset yapmamış isimler var. Yüzde 30 kadın üyelerden oluşuyor. Yüzde 20’ye yakın 30 yaş altı var. Tüzüğümüze genç ve kadın kotası koyduk. Engelli kotamız var. “

KAVALA GEREKÇESİZ TUTUKLU

“Osman Kavala sağlam bir gerekçe olmadığı halde iki yılı aşkın süredir cezaevinde bulunduğu dosyadan beraat etti, aynı gün başka bir soruşturmada tutukladı. Böyle bir ülkeye yatırımcı nasıl gelecek?”

KAMU YASASI 180 KERE DEĞİŞMEZ

 “Türkiye’nin şeffaflık sorunu var. Bir kamu ihale yasası 180 kez değişir mi? Bizim ayrışma sebeplerimizden biri de bu konulardır. Bağımsız kurum yok ki. En bağımsız olması gereken yargı bile bağımsız değil. Yargının öncelikle anayasa, yasalar ve yargıçların vicdanı çerçevesinde işlemesi lazım.” 

27 KADIN 16 GENÇ 4 ESKİ BAKAN LİSTEDE

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan öncülüğünde İçişleri Bakanlığına başvurusu yapılan yeni partinin kurucular kurulu 90 kişiden oluştu. Babacan’la birlikte AK Parti’de görev üstlenmiş 4 eski bakan, 7 AK Partili milletvekili dikkat çekti. Kurucular kurulunda 27 kadın, 16 genç yer aldı. 

KURUCULAR ARASINDA DÖRT BAKAN VAR

Babacan’ın önderliğinde kurulan partinin 90 kişilik kurucular kurulunda Babacan’ın yanı sıra eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Selma Aliye Kavaf, eski Bilim ve Sanayi Bakanı Nihat Ergin, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin yer aldı.

ESKİ MİLLETVEKİLLERİ

Geçmişte AK Parti’den milletvekilliği görevlerini üstlenen isimler de Babacan’ın önderliğindeki partide kurucular arasında yer aldı. Listede eski Çankırı Milletvekili İdris Şahin, eski Rize Milletvekili Hasan Karal, eski Adıyaman Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal, eski Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, eski Şanlıurfa Milletvekili Abdurrahman Müfit Yetkin ve eski Bitlis Milletvekili Abdurrahim Aksoy ve AK Parti’den kısa süre önce istifa eden İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu yeni partinin kurucları arasında yer aldı.

İSTİFA EDEN BELEDİYE BAŞKANI YENİ PARTİDE

Geçmişte AK Parti Balıkesir Milletvekilliği yapan ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığından istifa ettirilen Ahmet Edip Uğur da Babacan’ın önderliğindeki partinin kurucusu oldu.

AKADEMİSYEN VE GAZETECİLER LİSTEDE

Gazeteci, yazar Gülay Göktürk, Akademisyen, yazar Metin Gürcan, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER)’in eski başkanı Sanem Oktar da kurucular arasında yer aldı.

KADIN VE GENÇLİK KOTASI OLACAK

Yeni partinin tanıtımı 11 Mart Çarşamba günü Ankara Bilkent Otel’de yapılacak. Edinilen bilgiye göre parti tüzüğünde kadın kotası yüzde 35, gençlik kotası yüzde 20, engelli kotası yüzde bir olarak belirlendi. Kadın kotası kurucular kuruluna yüzde 30 olarak yansıdı.

TBMM’DEKİ SİYASİ PARTİLER VE VEKİL SAYILARI

TBMM’nin son sandalye dağılımına göre AK Parti’nin 290, CHP’nin 139, HDP’nin 62, MHP’nin 49, İYİ Parti’nin 39, Saadet Partisinin 1, Türkiye İşçi Partisinin 2, Büyük Birlik Partisi ile Demokrat Partinin ise birer milletvekili bulunuyor. İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nun katılmasıyla, Deva Partisi de TBMM’nin 10’uncu partisi olacak. Bu arada TBMM’de, 5 milletvekilinin belediye başkanlığını tercih ederek TBMM üyeliğinden ayrılması, 4 milletvekilinin bakan olarak atanma dolayısıyla istifası, 2 milletvekilinin vefat etmesi nedeniyle 11 sandalye boş bulunuyor.

ESKİ MHP’Lİ RAMİZ ONGUN BABACAN’LA BİRLİKTE

Kurucular arasında, eski Denizli Valisi Hasan Canpolat, Tarım ve Orman Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcılığı yapan Sedat Kadıoğlu, Ülkü Ocakları Eski Başkanı Ramiz Ongun, eski Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, eski Münih Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve HDP eski Milletvekili Dengir Mir Fırat’ın kızı Münevver Helün Fırat da dikkat çeken isimler arasında yer aldı. DEVA’nın kurucularının tam listesi:  Ali BABACAN, Abdurrahim AKSOY, Abdurrahman BİLGİÇ, Abdurrahman Müfit YETKİN, Ahmet Burçin YERELİ, Ahmet Edip UĞUR, Ahmet ERGİN, Ahmet Faruk ÜNSAL , Ali İhsan MERDANOĞLU, Ali Rıza BABAOĞLAN , Ali Ufuk YAŞAR , Altuğ ANKARALI , Arzu KILIÇLAR , Ayşe Ezgi YILDIRIM, Bahar EKŞİ, Baran Deniz BAĞATUR, Bekir Sıtkı ASLAN,  Bilgehan ÇETİNER, Birol AYDEMİR, Burak DALGIN, Burcu YAĞAN, Bünyamin ÜNLÜ, Canberk DEMİRCİ, Cavit DAĞDAŞ, Cem AVŞAR, Cennet USLU, Deniz KARAKULLUKÇU, Doğa ŞANLIOĞLU,  Elif ESEN Essum ASLAN, Evrim RIZVANOĞLU, Fahriye Oya KUYUMCU, Fazıl Hüsnü ERDEM, Ferayi ÖKMEN, Furkan AYDOĞAN, Gül Didem PEKUZ, Gülay GÖKTÜRK, Gülçin AVŞAR, Haldun HAKCI, Hasan CANPOLAT, Hasan KARAL, Hatice Dudu ÖZKAL, Hatice Selvi DEMİREL, Hüseyin NALBANTOĞLU, İbrahim Alper AKALIN, İbrahim DÖNERTAŞ, İbrahim GEZER, İbrahim Halil ÇANAKÇI, İdris ŞAHİN, İhsan GÜNAYDIN, İlker ÇELİK, Kadircan KÖŞDERE, Kadriye Esra AYGÜN  Kemal Can GÜR  Kerem ALTUN  Kerem YAVAŞÇA  Mahmut Sami TOPBAŞ  Medeni YILMAZ  Mehmet AVCI  Mehmet Emin EKMEN, Mehmet ŞANVER, Meltem GÜRLER, Merve MOLLAMEHMETOĞLU KELEŞ, Metin GÜRCAN, Metin KAŞIKOĞLU, Muhammed İkbal SEYDA, Musa Malik YILDIRIM, Mustafa ERGEN, Mustafa Nuri AKBULUT, Mustafa SATICI, Mustafa UÇAK, Mustafa YENEROĞLU, Münevver Helün FIRAT, Nazlı Seda VURAL, Nevim BİLİCİ, Nihat ERGÜN, Oğuzhan AYGÖREN, Ömer Rıfat GENCAL, Ramiz ONGUN, Rojhat ÖLMEZ  Sadullah ERGİN, Sanem OKTAR ÖĞÜT, Sedat KADIOĞLU, Selma Aliye KAVAF, Seyit Halil ÖZSOY,  Tuğba TAPSIZ, Tunahan ELMAS, Yasemin BİLGEL, Zehra Zeynep DERELİ , Zeynep TATAR

Kaynak: karar.com



Anahtar Kelimeler: Babacan çıktı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER