Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

BAAS rejimi savaş boyunca kaç kez kimyasal kullandı?

Esed rejimi, 8´nci yılını dolduran iç savaşta defalarca kimyasal saldırılar düzenledi. AA´nın verilerine göre savaş boyunca Esed Rejimi 216 kez kimyasal saldırı düzenledi.

BAAS rejimi savaş boyunca kaç kez kimyasal kullandı?

Suriye´de Beşşar Esed rejiminin Han Şeyhun´da sarin gazıyla 100´den fazla sivili katletmesinin üzerinden iki, Duma´da 78 sivili aynı silahla öldürmesinin üzerinden bir sene geçti. Uluslararası kuruluşlar rejimi katliamdan sorumlu tutmuş olsa da henüz yargı süreci işletilmedi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Beşşar Esed rejimi, 8 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşta 216 kez kimyasal silaha başvurdu.

Rejim, ilk büyük kimyasal silah ile katliamını 21 Ağustos 2013´te başkent Şam´ın Doğu Guta bölgesinde yaptı. Bin 400´ün üzerinde sivilin öldüğü katliam, uluslararası camianın gündemine oturdu.

Dönemin ABD Başkanı Barack Obama, daha önce Suriye´deki kırmızı çizgisini kimyasal silah kullanımı olarak açıklamış olsa da ABD ve Rusya, alternatif bir çözümde uzlaştı.

Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütüne (KSYÖ) devredilen süreçte, rejimin tüm kimyasal stokunu imha etmesi istendi. KSYÖ, 19 Ağustos 2014´te bu sürecin tamamlandığını duyurdu.

Haberin devamı için...



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER