Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

AZİZ DARICI YANITLADI... 20 SORU - 20 CEVAP (*)

Eğitimci yazar Aziz Darıcı'ya sorduk, ondan aldığımız cevapları değerli okuyucuların istifadesine sunuyoruz...

AZİZ DARICI YANITLADI... 20 SORU - 20 CEVAP (*)

1-En sevdiğiniz kelime?

Hakikat...Gaye, anlam ve değer yüklüdür. Varoluşsal cevapların yegane yeridir.

2-Nefret ettiğiniz kelime?

Kibir...Günahların, ayrılıkların başlangıcı.

3-Sizi, ne heyecanlandırır?

Hayatın güzelliklerine dair her şey. Özellikle okuduğum bir kitapta gönlüme ve aklıma düşen yeni fikirler bende heyecan yaratır.

4-Heyecanınızı ne öldürür?

Hayatın, davranışların, fikirlerin tekrara düşmesi. Yani İslam coğrafyasındaki son yüzyıllarda karşılaşılan durumun kendisi.

5-En sevdiğiniz ses nedir?

Halk müziğimizin temel enstrümanı olan sazın-bağlamanın ve şakır şakır akan suyun sesi.

6-Nerede ve ne zaman yaşamak isterdiniz?

Doğal bir çevrede. İnsanın betorname kafasının pek uğramadığı, bahçesi geniş, toprakla hemhal, suya doymuş, kitaplara gömülmüş, ailesiyle beraber bir yayla evinde... Hakikatin yolunda her hangi bir zaman diliminde yaşamamak isterdim.

7-Hangi mesleği yapmak istemezdiniz?

Bu zamanda hukukçu olmak istemezdim. Bilerek yanlışa düşme ihtimali diğer mesleklere göre çok daha yüksek. Ne karar mercii ne savunma mercii adalet, hüküm ve şahitlik konusunda sınıfı geçmiş değiller.

  8-Hangi doğal yeteneğe sahip olmak isterdiniz?

Kesinlikle Kur'an'ı güzel okuma yeteneği derim. Sesi güzel olanlara gıpta ile bakıyorum.

9-Kendiniz olmasaydınız, kim olurdunuz?

Klasik cevabı vereceğim. Herhalde yine kendimi seçerim. İnsan kendisinden razı olmalıdır. Latife olsun diye...Daha yakışıklı olmayı istemenin  kimseye zararı olmaz sanırım!!!

10- En sevdiğiniz kitap ve yazar hangisi?

İlahi kelam Kur'an ve sahibi Allah derim. Hayatıma anlam katan başka bir kitap ve yazarı; Gelin Müslüman Olalım- Ebu'l Ala Mevdudi. Gençken neden Müslüman olmam gerektiğinin cevabını çok iyi bir şekilde işlemişti. Başka çok değerli kitaplar ve yazarlar var. Hepsine hürmetlerimi sunarım.  

11-En önemli kusurunuz nedir?

Hz. Musa atamız gibi heyecanlı ve tez canlıyız. Ama şimdiki zaman Hz. Eyüp ve Hz. Nuh atalarımızın sabrını öğretiyor bizlere...

12-Dostlarınızda hangi meziyeti ararsınız?

Muhabbetin ve çayın hakkını veren, dürüst, samimi en önemlisi doğal olan dostları ararım.

13-Kahramanınız kimdir?

Zamanı aşan, gerçek bir şahsiyet olan  peygamberimiz Hz. Muhammed'tir.

14-En çok kullandığınız yanlış söz nedir?

Mübarek...Yerli-yersiz, hak eden -hak etmeyen herkese çok fazla kullanırım.  Dolayısıyla bir sürü mübarek çıkıyor ortaya. Oysa o kadar fazla mübarek insan yok hayatta. Biraz mübarek kavramının hakkını vermem gerekiyor sanırım.

15-Şu anki ruh haliniz?

Derin sessizlik ve sükut hali. Tefekküre dalmış, hikmetin peşine takılmış, okuma ve yazmayla meşgul sakin bir ruh halindeyim.

16-Hayat felsefenizi, hangi kelime özetler?

Hakikat kelimesi. Varlığın kendisini kapsıyor benim için.

17-Mutluluk rüyanız nedir?

İnsanların ve özelikle gençlerin hakikatle buluşması. Alınlarındaki secde izleri... Müslümanların ümmet ve kardeşliğe ulaştıkları bir dünya. Tarifi edilmez bir mutluluk benim için.

18-Sizce mutsuzluğun tanımı nedir?

İnsanın yaratılış gayesini unutması, kendi fıtratına yabancılaşması, kendi varoluşsal değerini düşürmesi, güç ve iktidar alanlarını koruma gayesiyle adaletten uzaklaşmaktır. Hayattaki anlam arayışını kaybeden her insan mutsuzluğun kapsamına girmektedir.

19-Nasıl ölmek isterdiniz?

İlahi kelamda dile getirdiği;" Ey iman edenler! Allah'tan, O'na yaraşır şekilde korkun ve ancak müslümanlar olarak can verin."( Âl-i İmrân Suresi 102. Ayeti) ve "Rabbim! Gerçekten bana mülk verdin ve bana sözlerin yorumunu öğrettin. Ey gökleri ve yeri yaratan! Dünyada ve ahirette sen benim velimsin. Benim canımı müslüman olarak al ve beni iyilere kat.” (Yusuf Suresi 101.ayeti) şekilde inşallah. hayırla yad edilecek bir kaç şey bırakırmışsak ve bizden razı insanlar varsa; " Nûrun Ala Nûr"...

20-Kıyamet gününde, Allah'ın(c)  size ne söylemesini isterdiniz?

Yine ayete başvuracağım. Çünkü kalbimim heyecandan duracağı anla, sevinçten duracağı o an aynı sözlerde saklıdır. Ayette geçen; " Ey imanın huzuruna kavuşmuş insan! Sen O’ndan razı, O da senden hoşnut olarak rabbine dön. Böylece has kullarımın arasına sen de katıl. Cennetime gir!"(Fecr Suresi - 27-30 . Ayetleri) Rabbim hepimize nasip etsin bu sözleri...

------------

(*)Konuya dair bir açıklama...

Şu an yayınlanmayan Taraf  Gazetesi'nde yayınlandığı süre içerisinde, gazetenin  son sayfasında fikir babalığı Marcel Proust ve bu fikri geliştiren Bernard Pivot' ait olan bu "20 soru-20 cevap" bölümü, Türkiye'de 2000'li yıllarda epey ilgi görmüştü.

Gazete, yayımlandığı süre içerisinde sol, sosyal demokrat ve liberal kesime mensup birçok aydın, entelektüel, yazar, edebiyatçı,şair, oyuncu,siyaset insanına vb.20 soru yöneltmiş ve onlardan aldığı cevapları, sorulan sorularla birlikte yayımlana inceliğinde bulunmuştu.

Taraf Gazetesi, aynı zamanda, İslamcı kesimden de birçok kişiyi, sayfalarına konuk etmiş, bu soruları, onlara yöneltmiş ve onlardan aldığı cevapları, sorulan sorularla birlikte yayımlamıştı.

Biz de,  bu "kolay" ama birçok açıdan kültürel ve moral  değer(ler)e  haiz olduğunu düşündüğümüz, bu sorulu, cevaplı metni; ilgili arkadaşları bulup, onların rızasını almak yoluyla soruları tevcih etmek ve aldığımız/alacağımız cevaplı metni, eğer imkanlar el verirse şayet, bundan böyle haftada bir gün -cuma günü olabilir- röportaj sayfasında yayımlamayı düşünüyoruz...

Allah(c) rast getire...



Anahtar Kelimeler: DARICI YANITLADI... CEVAP (*)

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER