Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Aytun Çıray: Sağlık Bakanlığı'ndaki rüşvetçiler kim?

Yİ Parti İzmir Milletvekili ve Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Başkanı Dr. Aytun Çıray, ABD merkezli ilaç şirketi Alexion Pharmaceuticals Inc.’nin Türkiye’deki yetkililere rüşvet verdiği iddialarını Meclis Gündemine taşıdı.

Aytun Çıray: Sağlık Bakanlığı

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Başkanı Dr. Aytun Çıray, ABD merkezli ilaç şirketi Alexion Pharmaceuticals Inc.’nin Türkiye’deki yetkililere rüşvet verdiği iddialarını Meclis Gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Aytun Çıray, “Bu konuda soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

Aytun Çıray’ın Fahrettin Koca’ya yönelttiği sorular şöyle:

1. ABD Borsası tarafından yapılan açıklamaya göre Alexion Firması’nın da kabulüyle, ilgili firmanın suçu kabul ederek 21 milyon dolar ceza ödeyecek olmasından bilginiz var mı?

2. Bakanlığınızda rüşvet verildiği ilgili firma tarafından da kabul edildiğine göre bu konuda soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

3. Alexion firmasının Sağlık Bakanlığı ile ilgili danışmanının kim olduğunu ve kimlerle ilişki kurduğunu bulup kamuoyuna bilgi verecek misiniz?

4.Bu firma rüşvet vererek Türkiye’de ne kadar ilaç satışı gerçekleştirdi? Satılan ilaçların Türkiye’ye ekonomik maliyeti ne kadar olduğu hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?

NE OLMUŞTU?  

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, merkezi Boston’da olan ilaç şirketi Alexion’un Türkiyle ve Rusya’daki reçeteli ilaç satışlarını artırmak için hükümet yetkililerine rüşvet verdiğini tespit etmişti. Soliris (Hemolitik Üremik Sendrom denilen ve ender görülen bir kronik kan hastalığında kullanılan) adlı ilacın kullanımının onaylanması için rüşvet vermekle suçlanan şirket iddiaları reddetme veya kabul etmek yerine ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile uzlaşma yolunu seçmiş ve 21 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmişti. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ilaç firmasının uygunsuz ödemelerle ilgili olarak iç denetimin tespit edemeyeceği sahte muhasebe defter ve kayıtları tuttuğunu da tespit etmişti. ABD’de yapılan açıklamaya göre firma, Solaris ilâcı ile ilgili onayları almak için 2010-2015 yılları arasında 1,3 milyon dolar ödeyerek Türkiye’de bir danışmanla anlaştı. Sağlık Bakanlığı ile ilişkileri bulunan danışman, fonların bir kısmını yetkililere aktardı. Bu ödemeler karşılığında Alexion firması devlet yetkililerinden düzenleyici sunumlar hakkında gizli bilgiler ve geri bildirimler aldı. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER