Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

AYM´de kritik gün: Cumhuriyet ve Altan kardeşler-Ilıcak başvurusunda ?ihlal´ kararı çıkarsa tahliye kapısı aralanabilir

AYM´ye sunulan raporda, Mehmet Altan kararına işaret edildi. Anayasa Mahkemesi´nin gündemindeki diğer dosyalar gazeteciler Murat Aksoy ve Ali Bulaç´a ait...

AYM´de kritik gün: Cumhuriyet ve Altan kardeşler-Ilıcak başvurusunda ?ihlal´ kararı çıkarsa tahliye kapısı aralanabilir

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bugün, çeşitli davalardan yargılanan dokuz gazetecinin bireysel başvurularını görüşerek karara bağlayacak. Verilecek kararlar, özellikle basın özgürlüğünün sınırları ve olası cezai yaptırımlar konusunda büyük önem taşıyor. Kararlar, 2016´dan bu yana tutuklu bulunan Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak ile Cumhuriyet davası kapsamında yeniden cezaevine konulan Önder Çelik´e tahliye yolunu açabilecek. Ancak Çelik´in ?hükümlü?, Altan ve Ilıcak´ın ?hükmen tutuklu? statüsünde olması nedeniyle, tahliyeler konusunda yerel mahkemelerin direneceği, bu nedenle de yeni bir hukuki tartışma yaşanacağı belirtiliyor.

Anayasa Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan gazetecilerle, Cumhuriyet davası kapsamında tutuklanan gazetecilerin dosyalarını aradan iki yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen karara bağlamaması nedeniyle eleştiriliyordu. Yüksek Mahkeme, bugün yapılacak toplantısının gündemine sürpriz biçimde dokuz gazetecinin dosyasını aldı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bu gazetecilerin tutuklanmalarının ardından, ?Uygulanan gözaltı ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması, tutukluluğa ilişkin kararların bağımsız ve tarafsız olmayan sulh ceza hâkimliklerince verilmesi, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluğa itiraz incelemesinin duruşmasız olarak yapılması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının; gazetecilik faaliyeti ve ifade özgürlüğü kapsamındaki eylemlerin tutuklamaya konu edilmesi nedeniyle ifade ve basın özgürlüklerinin; gözaltı ve tutukluluk süreçlerindeki bazı uygulamalar nedeniyle kötü muamele yasağının ihlal edildiği? iddiasıyla yaptıkları başvuruları görüşecek.

Cumhuriyet dosyası

Yüksek Mahkeme´nin gündemindeki dosyalardan beşi Cumhuriyet gazetesi davası kapsamında tutuklanan ve haklarında verilen kararlar istinaf mahkemesince onanan gazetecilerle ilgili. Gazetecilerden Murat Sabuncu, Akın Atalay ve Ahmet Şık, söz konusu bireysel başvuruları, tutuklandıkları 2016 yılında yapmışlardı. Gazetenin eski yayın yönetmeni Sabuncu, aradan geçen zamanda tahliye oldu, yargılandığı davada 7 yıl 6 ay ceza aldı. Sabuncu gibi tahliye edilen gazetenin eski İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay´a ise 8 yıl 1 ay 15 gün ceza verildi. Tahliye olduktan sonra HDP´den vekil seçilen gazeteci Ahmet Şık da Sabuncu gibi 7 yıl 6 aya mahkum edildi. Üç gazetecinin mahkum oldukları cezalar 5 yılın üzerinde olduğundan, kararları Yargıtay´a götürme hakları bulunuyordu. Gazeteciler, kararları temyiz etti. Ayrıca davanın esasıyla ilgili olarak da Anayasa Mahkemesi´ne yeni başvuruda bulundu. Ancak bu başvuru henüz gündeme alınmadı. Yüksek Mahkeme, bu nedenle, üç gazetecinin, tutuklandıktan sonra yaptıkları ilk başvuruları karara bağlayacak.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER