Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ayasofya'nın 4 minaresinde 4 müezzin birlikte ezan okudu! Uzman isim sebebini açıkladı

Ayasofya'da kılınan ilk namaz öncesinde 4 minareden 4 müezzin ezanı karşılıklı okudu. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ulağlı, bu durumu, "Minareden müezzinlerin beraber ezan okuması Türk geleneğidir" şeklinde açıkladı.

Ayasofya

86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 4 minaresinde 4 müezzin birlikte sela ve ezan okudu. Başta Ayasofya Meydanı olmak üzere vatandaşlarca doldurulan alanlardan tekbir sesleri yükselirken, tarihi ana tanıklık edenler, cep telefonlarıyla video ve fotoğraf çekti. Öte yandan CNN Türk canlı yayınında konuşan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ulağlı, ezanın 4 minaderen karşılıklı okunmasının sebebini açıkladı.

"BİR TÜRK GELENEĞİDİR"

Ulağlı, "Minareden aynı anda ezan okunması Türk geleneğidir. Alphonse de Lamartine'nin bir sözü vardır. Türkiye'yi ziyaret ettiği zaman, camilerden okunan ezanı gördüğü zaman bir cümle kullanır. 'Türkler ve İslamiyet birbirine çok yakışıyo' der. Yine Bernard Lewis'in çok meşhur bir sözü vardır: 'Türkler bir dünya imparatoru olmasını İslam'a, İslam bir dünya dini olmasını Türkler'e borçludur. Bu nedenle ezanın davetine baktığınız zaman Türkler ile İslam'ın ilişkisini çok iyi görüyorsunuz" ifadelerini kullandı.

EZAN YAKLAŞIK 15 DAKİKA SÜRDÜ

Sıcak havaya rağmen sabahın erken saatlerinden itibaren daha önce belirlenen Cuma namazını kılma alanlarına gelenler, Ayasofya'nın minarelerinden okunan sela ve ezanı kaydetti. 4 müezzinin karşılıklı olarak okuduğu ezan yaklaşık 15 dakika sürdü. 13.28 gibi başlayan ezan 13.43'te son buldu.

Kaynak: haberler.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER