Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ay olmasaydı ne olurdu?

Popular Science'da yayımlanan habere göre, dünyamızın uydusu ay olmasaydı ciddi sorunlarla baş başa kalabilirdik; dünya üzerindeki yaşam oluşmayabilirdi.

Ay olmasaydı ne olurdu?

Ay olmasaydı ne olurdu? Ay. Dünyamızın uydusu. Kozmik bir cisim olmasının yanında şarkılar, deyimler, atasözleri, romantik buluşmaların bir öznesi. Her şeyden öte geceleri kimi zaman müthiş manzaralar sunan bir güzellik. Fakat varlığını biraz fazla kabullenmiş ve yeterince takdir etmiyoruz sanki. Çünkü o olmasaydı ciddi sorunlarla baş başa kalabilirdik. Evet. Yakın zamanda neyse ki böyle bir olasılık yok. 2020 zaten yeterince olaylı. O nedenle korkuya kapılacak bir durum yok bu açıdan. Ancak. Diyelim ki yarın akşam gökyüzüne baktığımızda ayın orada olmadığı fark etsek. Dramatik bir olay olmasına gerek yok. Bir anda haber vermeden kaybolsa. Ne olurdu? Bizim için ne fark ederdi? Bizim sonumuz mu olurdu yoksa çok da fark etmez miydi? İşte yanıtı:

Ay olmasaydı ne olurdu sorusuna Popular Science arşivinden (7 Nisan 2015) ise şu yanıt var: Ay olmasaydı ne olurdu? Kısa cevap Dünya üzerindeki yaşam oluşmayabilirdi.

Dünya'nın yaşam için uygun koşulları oluşturmasının yüzlerce, hatta binlerce sebebinden biri de Ay ve Dünya arasındaki hassas kütleçekim dengesi. Ay'ın nasıl oluştuğu tam olarak bilinemiyor olsa da, Güneş Sistemi'nin şekillenmesinden 30-50 milyon yıl sonra meydana geldiği düşünülüyor. Bu da milyarlarca yıl öncesine denk geliyor. Astronominin tahminlerinden biri; Dünya'ya Mars gezegeni büyüklüğünde bir gezegenin çarptığı ve bu çarpışmanın sonucu olarak bir parçalanma yaşanıp Ay'ın oluşmuş olabileceği yönünde.

Ay'ın Dünya üzerinde ölçülebilen en büyük etkisi med-cezir olarak bilinen durumdur. Dünya ve Ay arasındaki çekim kuvveti, suyla kara arasındaki “adhezyon” denilen; birbiriyle ilişkili farklı maddelerin arasındaki çekim gücünden çok daha büyüktür. Bu sebeple, Ay'ın Dünya üzerinde yarattığı kütleçekim kuvveti, Dünya'ya olan uzaklığının değişmesiyle okyanus ve denizlerin kabarma veya alçalmasına yol açar.

Devamı >>>



Anahtar Kelimeler: olmasaydı olurdu?

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER