Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

AVRUPA’DA IRKÇI TEHDİT

Avrupa’da son yıllarda artan ırkçılık ve İslam düşmanlığı, siyasette kendini göstermeye devam ediyor

AVRUPA’DA IRKÇI TEHDİT

Avrupa’da Müslümanlar, uzun süredir siyasette etkili olan ırkçı düşmanları tehdidiyle karşı karşıya. İslam düşmanlığı yapan partilerin oy oranlarının yükselmesi, ırkçı siyasetçilerin, söylemlerinde Müslümanları açıktan hedef almalarına ve daha sert yasaklar getirmelerine neden oluyor.

AVUSTURYA'DA KAZANAN, MÜLTECİ DÜŞMANLIĞI

Avusturya’da Pazar günü yapılan erken genel seçimlerini, mülteci ve İslam düşmanlığıyla bilinen Sebastian Kurz liderliğindeki Avusturya Halk Partisi (ÖVP) kazandı.

Avusturya Devlet Televizyonu ORF'nin yayımladığı sandık çıkış anketine göre, merkez sağ ÖVP yüzde 37,1 oranında oy alırken, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 21,8, aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) ise yüzde 16 oranında oy elde etti.

Geçen seçimlerde meclis dışında kalan Yeşiller Partisi ise yüzde 14 oy oranıyla yeniden meclise girmeye hak kazanırken, liberal Yeni Avusturya Partisi (NEOS) oylarını 2 puanın üzerinde artırarak yüzde 7,8'e çıkardı.

Avusturya'da son milletvekili seçimi Ekim 2017'de yapılmıştı. ÖVP yüzde 31,47 ile birinci olmuş ve partinin genel başkanı Kurz’a hükümet kurma yetkisi verilmişti. Kendisi de İslam düşmanı olan ve bu düşmanlığı her platformda dile getiren Kurz, aşırı sağcı parti ile bir koalisyon hükümeti kurmuştu.  Geçen mayıs ayında aşırı sağcı lider Heinz Christian Strache'nin karıştığı ihale pazarlıklarının yer aldığı görüntülerin basına yansıması 17 ay süren aşırı sağcı hükümetin sona ermesine yol açmıştı.

FRANSA’DA IRKÇI TOPLANTI

Avrupa’da yükselen ırkçılık ve İslam düşmanlığı, bir kez daha Fransa’da kendini gösterdi. Aşırı sağcıların düzenlediği toplantıya, İslam karşıtı açıklamalar damga vurdu.

Yazar Eric Zemmour, Marine Le Pen'in yeğeni Marion Marechal Le Pen ve Beziers Belediye Başkanı Robert Menard'ın katılımıyla aşırı sağcıların düzenlediği toplantıda, Eric Zemmour, "Göç ile ilgili artan sorunlar İslam ile artıyor. Genç Fransızlar atalarının topraklarında azınlık olarak yaşamayı kabul edecek mi? Eğer kabul ederlerse, sömürülmeyi hak ediyorlar, yoksa kurtuluşları için savaşmak zorunda kalacaklar." İfadelerini kullandı.

Menard ise Fransa'da İslam'ın hakim olması halinde sokaklarda kadınların kalmayacağını iddia etti.

Marion Marechal Le Pen de konuşmasında Fransız yazar Renaud Camus'un Avrupa'nın göçmenler tarafından istila edeceği görüşünü savundu.

BAŞBAKANDAN TEPKİ: MİDE BULANDIRICI

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, aşırı sağcıların düzenlediği toplantıda yapılan İslam karşıtı açıklamaları "mide bulandırıcı" şeklinde değerlendirdi.

Philippe, Demokrasi Hareketinin (MoDem) Guidel semtindeki yaz okulunda yaptığı açıklamada, toplantıda söylenen İslam karşıtı ifadeleri kınadı. Müslümanların doğrudan hedef alındığı açıklamaları "mide bulandırıcı" bulan Philippe, bu ifadelerin aynı zamanda Fransa'nın değerlerine aykırı olduğunu söyledi.

Hükümet Sözcüsü Sibeth Ndiaye de France Inter radyosunda yaptığı açıklamada, Zemmour'un ifadelerine tepki gösterdi. Ndiaye, nefret içerikli konuşmalarla mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

ORBAN’DAN İTALYA’YA SINIRLARI KORUMA DESTEĞİ

Mülteci düşmanlığıyla nam salmış Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise yine şaşırtmadı. Orban, ülkesinin göçle mücadele kapsamında İtalya'nın bazı sınır bölgelerinin korumasını üstlenebileceğini söyledi.

Orta Avrupa ülkelerinin Avrupa'nın dış sınırlarını koruduğunu söyleyen Orban, Macar hükümetinin izlediği göç politikasını eleştiren İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'ye çağrıda bulundu.

İtalya'nın dış sınırlarını korumada ülkesinin yardımcı olabileceğini belirten Orban, Conte'ye seslenerek, "İhtiyaç halinde İtalya'nın bazı sınır bölgelerinin korumasını üstlenebiliriz. Düzensiz göçmenlerin girişine siz izin verdiniz ama yine de isterseniz ciddi sayıda düzensiz göçmeni İtalya'dan kendi ülkelerine taşımayı üstlenebiliriz. Bir tek sözün yeterli. Hemen harekete geçebiliriz." diye konuştu.

Macaristan, göçmenleri durdurmak amacıyla Çekya, Polonya ve Slovakya'nın desteğiyle sınırlarına asker ve polis takviyesi yapmış, Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına dikenli tel örgü çekmişti. Parlamentoda kabul edilen yasayla göçmenlerin, iltica başvurusu süresince sınırda oluşturulacak kamplarda tutulması zorunlu kılınmış, ülke genelinde yakalanan göçmenlerin de Macaristan dışına çıkarılacağı duyurulmuştu.

ALMANYA’DA AŞIRI SAĞCI GRUPLARDA SİLAHLANMA ARTIYOR

Avrupalı siyasilerin mülteci karşıtlığının öncülüğünü yapması, aşırı sağcı grupları da cesaretlendiriyor. Nitekim son haberlere göre Almanya’da aşırı sağcılar arasında silahlanma artıyor.

Almanya’da Sol Parti'nin soru önergesine İçişleri Bakanlığı'nın verdiği yanıt, ülkede aşırı sağcılar arasında silahlanmanın arttığını ortaya koydu. Alman kamu yayıncılık kuruluşu ARD'in soru önergesine verilen yanıta dayandırdığı habere göre, geçen yıl aşırı sağ kaynaklı işlenen suçlarda ele geçirilen silah sayısında artış oldu.

Buna göre, 2018'de aşırı sağcılara yönelik operasyonlarda ele geçirilen silah sayısı bini aştı. Aynı yılda 563 aşırı sağ kaynaklı suç kaydedildi, bunlarında 235'inin şiddet eylemi olduğu belirtildi.

Almanya’da 2017 yılında aşırı sağ kaynaklı suçlarda ele geçirilen silah sayısı 676 olmuştu.



Anahtar Kelimeler: AVRUPA’ IRKÇI TEHDİT

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER