Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

AVRUPA İÇİN YENİ TEHDİT: IŞİD´Lİ KADINLAR

Avrupa sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex´in raporuna göre savaş alanlarından dönen kadınlar ve çocuklar Avrupa´da güvenlik hizmetleri için gittikçe ele alınması zor bir tehdit oluşturuyor.

AVRUPA İÇİN YENİ TEHDİT: IŞİD´Lİ KADINLAR

Rapora göre IŞİD´in ilk çıkışını yaptığı 2014 yılında Avrupa´dan Suriye gibi savaş bölgelerine giden erkek sayısı öncelikli bir endişe kaynağıydı. Bununla birlikte Frontex raporunda ?İslami radikalleşmenin artık sadece erkeklerin baskın olduğu bir fenomen olmaktan çıktığı? belirtildi. IŞİD çatısı altında kadınlar, diğer kadınları örgüte katmak ve operasyonların yürütüldüğü bölgelere gitmek için cesaretlendirmek bağlamında önemli görevler alıyordu.

YAKLAŞIK 1000 IŞİD´Lİ KADIN

Rapora göre 1000 civarında kadın Avrupa´dan IŞİD üyesi olarak süregelen çatışmalara dahil oldu. Yanlarında yüzlerce çocuğun da seyahat ettiği düşünülüyor. Raporda ayrıca bu kadınların kimliklerinin tespit edilmesinin de 2018 yılında genel güvenliğe sorun yaratmaya başladığı belirtildi.

Bazı kadınlar savaş alanlarının cephesinde ya da berisinde aktif rol alırken diğer kadınların tam görevlerini çözmek hayli zor. Raporda, ?Suriye ve Irak´taki şiddet eylemlerine nasıl karıştıkları genellikle belirsiz kaldığından birçok de fakto kadın ve yetim vakası var? denildi.

PARİS NOTRE DAME KATEDRALİ SALDIRISININ ARKA PLANINDAYDILAR

Bu kadınlar anavatanlarına dönmeye niyetlenirken tehdit seviyelerini değerlendirmek ve yetkililerle bu bilgileri paylaşmak meselesi öne çıkıyor. Bu konuda ise 2016 yılında yılında Paris´te meydana gelen Notre Dame Katedrali saldırısına işaret ediliyor. Saldırının tezgahlayıcıları arasında IŞİD´le işbirliği halinde çalışan birçok kadının olduğuna değiniliyor.

Frontex raporunda kadınların yarattığı tehditle başa çıkılabilmesi için üye Avrupa ülkelerine güvenlik tavsiyelerinde bulundu.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER