Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Asgari ücret 2825 lira olarak açıklandı

Türk-İş Genel Eğitim Sekteri Nazmi Irgat, Bakan Selçuk'a tepki göstererek, "Karara muhalif kalıyoruz, katılmıyoruz. Çalışanların geçim şartları yine dikkate alınmadı. İşçileri 2021'de zor günlerin beklediğini görüyoruz."

Asgari ücret 2825 lira olarak açıklandı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu dördüncü ve son toplantısını bu sabah Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yaptı. Toplantının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2021 yılı için asgari ücret teklifini açıkladı. 7 milyonun üzerinde çalışanı ilgilendiren asgari ücret bekar bir işçi için 500 liralık artışla (yüzde 21) net 2825 olarak belirlendi. Basın toplantısına Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın katılmaması dikkat çekti. 

Selçuk konuşmasında, korona salgını döneminde yapılan destek ödemelerini  ve kısa çalışma başvurularının uzatıldığını hatırlatarak başladı. Sözleşme fesihlerine kısıt getirildiğini ifade etti. Nisan ayından bu yana 2,5 milyonun üzerinde çalışana 6,5 milyon liranın üzerinde nakdi destek verildiğini söyledi. Daha sonra asgari ücret rakamını açıklayan Selçuk "Asgari ücret çalışması 15 kişilik bir komisyonla yapılmakta. İşçi ve işveren tarafının teklifleri değerlendiriliyor. İşçilerimizi ve işverenlerimizi koruyarak çalışma barışını güçlendirmeyi temel önceliğimiz olarak görmekteyiz. Asgari ücret tespit komisyonu 2021 yılı ücretini karara bağladı. 2021 için net 2825 lira 90 kuruş oldu. Asgari ücret geçen yıla göre 500 lira artmıştır, yüzde 21,56 oranında yükselmiştir. Kasım enflasyonunun yüzde 7 üzerinde bir artış yapılmış oldu" dedi.

TÜRK-İŞ: HÜKÜMET TERCİHİNİ İŞÇİDEN YANA KULLANMADI

Türk-İş Genel Eğitim Sekteri Nazmi Irgat, Bakan Selçuk'a tepki göstererek, "2021 yılında geçerli olacak asgari ücret gördüğünüz gibi işveren ve hükümet temsilcileri tarafından oy çokluğuyla belirleniyor. Karara muhalif kalıyoruz, katılmıyoruz. Belirlenen net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır. Çalışanların geçim şartları yine dikkate alınmadı. Çalışanları 2021'de zor günlerin beklediğini görüyoruz. Fedakarlık yine çalışanlardan bekleniyor. Hükümetin tercihini iktisaden dar ve sabit gelirli işçilerden yana kullanmadığını anlıyoruz" dedi.

SELÇUK: UZLAŞMA OLMADI, OY ÇOKLUĞUYLA İMZALAYACAĞIZ

Selçuk ise uzlaşma olmaması durumunda hükümet bir tarafla oy çokluğuyla imzalamak durumunda diyerek, sözü TİSK Başkanı'na verdi.

İŞVEREN TARAFINDAN TEŞEKKÜR

TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol ise konuşmasında pandemi koşullarını anlatarak, enflasyonun üzerinde bir artış yapıldığını savundu ve hükümete teşekkür etti.

DİSK: SON DERECE YETERSİZ BİR RAKAM

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptığı yazılı açıklamada, açıklanan rakamın 'son derece yetersiz' olduğunu söyledi. Emekçilerin her geçen yılı daha da yoksullaştığını vurgulayan Çerkezoğlu, asgari ücreti vergiden muaf olması çağrısını yineledi.

ATALAY '3 BİN LİRANIN ALTINDA BİR TEKLİF MUTSUZ EDER' DEMİŞTİ

Türk-İş Genel Başkanı Atalay dün yaptığı açıklamada, "İşveren ve hükümet, asgari ücret ile ilgili 3 bin liranın altında bir teklif getirmemelidir. Çünkü 3 bin liranın altındaki teklif, insanları mutlu edecek bir teklif olmaz, çalışanları mutlu edecek bir teklif olmaz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na 3 bin liranın üzerinde bir teklif getirilmelidir."

ASGARİ ÜCRET HER YIL ERİYOR

Merkez Bankası’nın yıllık ortalama Cumhuriyet altını fiyatlarına göre 2003 yılında asgari ücretin yıllık tutarı ile 25 altın alınabilirken 2020’de yıllık net asgari ücretle sadece 10 Cumhuriyet altını alınabilmekte.



Anahtar Kelimeler: Asgari ücret olarak açıklandı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER