Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Arap devletleri borçlanma çılgınlığı yaşıyor

11 petrol ve gaz ihraç eden Arap ülkesi, 2000'den 2016'ya kadar Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYİH) ortalama yüzde 25'ini borçluydu. IMF, önümüzdeki yıl bu oranın yüzde 47'ye ulaşacağını öngörüyor.

Arap devletleri borçlanma çılgınlığı yaşıyor

Körfez İşbirliği Konseyi'nin altı üyesi, yılın ilk on ayında rekor düzeyde 100 milyar dolarlık kamu ve şirket borcu çıkardı. Hazine tahvilleri, her zaman başarılı olmamakla birlikte, yerel yatırımcılara da kur yapıyor: Tunus hükümeti, Merkez Bankası'ndan hazine bonosu satın almasını istediğinde geri çevrildi.

Arap devletleri borçlanma çılgınlığı yaşıyor. Daha covid-19 gelmeden önce bile birçok kişi düşük petrol fiyatları ve durgun ekonomilerle başa çıkmak için yeni borç alıyordu. Pandemi sadece ihtiyaçlarını artırdı. Önümüzdeki yıl, bu ülkelerin çoğunda kamu borç oranları yirmi yılın en yüksek seviyesine çıkacak.

Bölgenin 11 petrol ve gaz ihraç eden ülkesi, 2000'den 2016'ya kadar Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) ortalama yüzde 25'ini borçluydu. IMF, önümüzdeki yıl bu oranın yüzde 47'ye ulaşacağını öngörüyor. Enerji kaynakları olmayan eyaletlerde artışlar daha az keskin.

Suudi Arabistan'ın borç- GSYİH oranı, 2017'deki yüzde 17'den önümüzdeki yıl tahmini yüzde 34'e ulaşacak. Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) borç seviyeleri de neredeyse ikiye katlanarak yüzde 37 ve yüzde 38'e çıkacak. Bu rakamlar hâlâ oldukça düşük. Üçünün de iyi hazırlanmış merkez bankaları var ya da devlet-servet fonlarını temizliyorlar. Ve sermaye ucuz: Ocak ayında ihraç edilen 35 yıllık Suudi Eurobond tahvillerinin getirileri ise yüzde 4'ün altında.

Diğer petrol üreten devletler daha zikzaklı görünüyor. Bahreyn'in borç- GSYİH oranının, 2000'den 2016'ya ortalama yüzde 34 iken gelecek yıl yüzde 131'e ulaşması bekleniyor. Umman'ın yüzde 89 borcu olacak. Her ikisi de bu yılın başlarında büyük ölçüde tahvil piyasalarının dışında kalmıştı. Petrol piyasaları bütçeleri için çok az umut veriyor: Avrupa'da yenilenen karantina yasakları ve Amerika'da artan vakalar Ekim ayında fiyatları düşürdü.

Bölgenin başka yerlerinde pandemi yıllarca süren mali reformları tersine çevirdi. Mısır, 2016'da IMF'den 12 milyar dolar (üç yıldan fazla) borç aldıktan sonra sübvansiyonları azalttı ve katma değer vergisi getirdi . 2016'da GSYİH'nin yüzde 11'inden geçen yıl açığını yüzde 7'ye düşürdü. Önümüzdeki yıl borçlarının GSYİH'nın yüzde 91'ine geri dönmesi bekleniyor. Ürdün yüzde 89 ve Tunus yüzde 86 ile yakın olacak.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER