Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Arap Birliği, Suriye'yi 12 yıl sonra tekrar saflarına katıyor

Blok, Suriye krizini çözmek için "Arap liderliğinde bir siyasi yol" umarken, Şam ile bağlar normalleşiyor

Arap Birliği, Suriye

Irak devlet medyasına göre, Arap Birliği üye ülkelerinin dışişleri bakanları, 10 yılı aşkın bir süre önce askıya alınan Suriye'nin üyeliğini yeniden tesis etme konusunda anlaştılar.

Bakanlar, Pazar günü Arap Birliği'nin Kahire'deki karargahında Suriye'nin saflara geri dönmesi için oy kullandı.

Karar, 19 Mayıs'ta Suudi Arabistan'da yapılacak Arap Birliği Zirvesi öncesinde ve son haftalarda Şam ile ilişkilerin bölgesel normalleşme telaşının ortasında alındı.

Suriye'nin Arap Birliği üyeliği, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Mart 2011'den beri yarım milyon insanı ölümüne ve 23 milyon insanın ise  yerinden edilmesine neden olan ülkeyi bir iç savaşa sürükleyen protestoculara yönelik bir baskı emri vermesinin ardından iptal edildi.

Associated Press haber ajansına göre, Ürdün'ün üst düzey diplomatı, Esad'ın Suriye topraklarındaki kontrolünü sağlamlaştırmasıyla, Arap devletlerinin krizi çözmek için "Arap liderliğindeki bir siyasi yol" için çalışarak bağları normalleştirmeye çalıştığını söyledi.

Oylama, Mısır, Irak, Suudi Arabistan ve Suriye'den üst düzey bölgesel diplomatların geçen hafta Ürdün'de yaptıkları ve Şam'ı Arap saflarına geri getirme sürecini "Ürdün Girişimi" olarak adlandırdıkları bir toplantı sonrasında gerçekleşti.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit Pazar günü yaptığı açıklamada, Esad'ın "isterse" bu ay sonunda yapılacak Arap Birliği zirvesine katılabileceğini söyledi.

Esad'ın Suudi Arabistan'daki zirveye katılıp katılamayacağına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Aboul Gheit, Kahire'de düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: "Eğer isterse, Suriye bu akşamdan itibaren Arap Birliği'nin tam üyesi ve yarın sabahtan itibaren  ligdeki herhangi bir sandalyede oturma hakkı var."

Aboul Gheit  ayrıca, “davet, ev sahibi ülke Suudi Arabistan Krallığı tarafından  Suriye’ye gönderildiğinde, Suriye davete  katılmak isterse katılır” dedi.

Arap Birliği'nin Suriye’yi Lige yeniden kabul etme yönünde oy kullanmasının ardından Şam yönetimi Pazar günü Arap devletlerini “karşılıklı saygı” göstermeye çağırdı.

 

Kaynak: hertaraf.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER