Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Arap basınında Kudüs tasarısı geniş yer buldu

Türkiye´nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Trump´ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının BM Genel Kurulunda kabul edilmesi Arap ve İsrail basınında geniş yer buldu.

Arap basınında Kudüs tasarısı geniş yer buldu

Türkiye´nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda kabul edilmesi, Arap basınında manşetlere taşındı. 

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karar tasarısının kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz
  • Başbakan Yıldırım: BM Genel Kurulunun Kudüs kararı memnuniyet verici
  • CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Kudüs kararı, dünya barışı için atılmış önemli bir adımdır
  • MHP Genel Başkanı Bahçeli: ABD´nin ilk kıblemiz üzerinde oynadığı oyun fiilen bozulmuştur
  • Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Büyük memnuniyet duyuyoruz
  • Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Bu tarihi karar hayırlı olsun
  • Başbakan Yardımcısı Bozdağ: BM´nin bu kararı Kudüs´ün insanlığın meselesi olduğunu göstermiştir
  • Kudüs tasarısı ABD´nin tehditlerine rağmen BM´de kabul edildi
  • ABD basınında ´BM´nin Kudüs kararı´ geniş yer buldu
  • Kudüs tasarısı Avrupa basınında geniş yer buldu
  • İsrail´den BM´nin Kudüs kararı sonrası ilk açıklama
  • BM´de Türkiye´ye Kudüs övgüsü
  • Trump´ın yardımları kesme tehdidi işe yaramadı
  • ´Dünya ABD ve İsrail´in yalnızlığını gördü´
  • Haley´den BM´nin kararına karşı oy kullanan ülkelere resepsiyon
  • ´Karar uluslararası toplumun Filistin halkından yana olduğunu gösterdi´

ABD´nin tehditlerine rağmen, Trump´ın Kudüs´ü "İsrail´in başkenti" olarak tanıyan kararını eleştiren tasarının BM Genel Kurulunda 9´a karşı 128 oyla kabul edilmesi Arap basınında geniş yer buldu.

Mısır

Mısır basını Kudüs tasarısının BM´de kabul edilmesini farklı başlıklarla gördü

Mısır´ın yarı resmi Ahram gazetesi, BM Genel Kurulu´nda Kudüs tasarısının 9´a karşı 128 oyla kabul edilmesini "Kudüs tasarısını reddeden 9 ülke" başlığı ile gördü. Söz konusu 9 ülkenin isimlerine yer verilen haberde, "Trump´ın tehditlerine rağmen, ABD´nin Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak kabul ettiği kararın geri çekilmesi ile ilgili tasarı BM´de kabul edildi." ifadelerine yer verildi. Haberde İsrail´in BM Daimi Temsilcisi´nin Genel Kurul´daki konuşmasında söylediği"Kudüs İsrail´in başkenti olarak kalacak" şeklindeki cümlesine de yer verildi.

"BM´de ret oyu kullanan 9 ülke" başlığı ile konuyu manşetten gören Şuruk gazetesi, haberde tasarıya ret oyu kullanan ülkelerin isimlerini sıralamayı tercih etti. Aralarında Kanada ile Meksika´nın da bulunduğu 35 ülkenin çekimser kaldığı belirtilen haberde, oylama sonucu "tarihi" olarak değerlendirildi.

Vatan gazetesi de BM´deki Kudüs oylamasını "BM, Kudüs´ün statüsünün değişmesini 128 oyla reddetti" başlığı ile okuyucularına aktardı. Haberde, "BM Genel Kurulunda yapılan oylamada 128 ülke Kudüs´ün statüsünün değişmesini reddederek, Trump´ın Kudüs kararını yok sayan tasarı lehinde oy kullandı" denildi.

Mısır´daki muhalif Vefd Partisi´nin gazetesi olarak bilinen Vefd ise "128 ülke Trump´ın kararını kınayan tasarıyı kabul etti" başlığı ile BM´deki oylamayı manşetine taşıdı. BM Genel Kurulunda yapılan oylamada 128 ülkenin Trump´ın Kudüs´ü "İsrail´in başkenti" olarak tanıma kararının kınandığı tasarıyı kabul ettiğinin duyurulduğu haberde, ABD´nin BMGK´da tasarıyı veto ettiği hatırlatıldı.

İsrail

İsrail basını da karar tasarısının BM Genel Kurulunda kabul edilmesini okuyucularına son dakika gelişmesi olarak duyurdu.

İsrail´in sol eğilimli gazetesi Haaretz, kararı "BM, ABD´nin Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıma kararını reddederek Trump ve Netanyahu´ya darbe indirdi" başlığıyla verdi. Aynı gazetede kararla ilgili yayınlanan bir analizde de "BM´deki oylama İsrail´e atılan yumuşak bir azardı ancak Trump´ın yüzüne indirilen şiddetli bir tokattı" yorumunda bulunuldu.

Yediot Aharonot gazetesi de kararı okuyucularına "BM, ABD´nin Kudüs kararını hükümüz, geçersiz ilan etti" başlığıyla duyurdu. BM kararının ardından Yediot Aharonot´un internet sayfasında "Trump Kudüs´ü bölüyor" başlığıyla verilen bir yorumda, "ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıması İslam dünyasında bir isyanı tetikledi." ifadesine yer verildi. Haberde, "Trump´ın kararıyla heyecanlanan Başbakan Netanyahu yeniden seçim kazanmış gibi mutlu görünüyor ancak şeytan ayrıntıda gizlidir. Bunu anlamak için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın geçen hafta Filistin Başbakanı Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmedeki yorumlara dikkatlice bakmalıyız. Erdoğan, ´İsrail, Trump´ın bu kararıyla tüm terör faaliyetleri için ödüllendirildi. Doğu Kudüs Filistin´in başkentidir.´ dedi. Başka bir ifadeyle Kudüs artık bölündü." değerlendirmesinde bulunuldu.

Sağcı Jerusalem Post gazetesi ise "BM kararı lehine oy kullanan 128 ülke Trump´ın Kudüs politikasını yere vurdu" başlığını kullandı.

İsrail´in beş dilde yayın yapan en büyük haber portalı Times of Israel de kararı "BM, Trump´a meydan okudu, ABD´nin Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıma kararını 9´a karşı 128 oyla reddetti" ifadeleriyle geçti.

Lübnan

Lübnan basını da Trump´ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının BM Genel Kurulunda kabul edilmesine geniş yer verdi.

Müstakbel gazetesi, "BM´de Kudüs için yeni bir zafer" başlığıyla verilen ve sürmanşette yer alan haberinde, "Filistin devletinin BM´de, Arap, Müslüman ve dost ülkelerin desteğiyle çok önemli bir diplomatik zafer kazandığına" dikkat çekildi. Gazete okurlarına, Kudüs´ün yasal statüsünün değişmesine yönelik girişimlerin ABD´nin tehditlerine rağmen büyük çoğunluğun kararıyla reddedildiğini aktardı.

El-Ahbar gazetesi "Filistin´den Trump´a: Satılık değiliz" manşetiyle verdiği haberinde, "BM´nin aldığı kararla ABD´nin emirlerine karşı yeni bir cephenin doğduğu" ifade edildi. Gazete, kararın tarihi olduğunu ve Filistinlilere önemli bir destek sağladığını okuyucularına duyurdu. Karara karşı çıkan ve ABD´den yana tutum alan az sayıdaki ülkenin tavrının ise "Trump´ın politikalarına komik bir destek şeklinde gözüktüğü" ifade edildi.

En-Nahar gazetesi ise "128 ülke Trump´ın kararına meydan okudu" başlığıyla verdiği haberinde, Trump´ın Kudüs kararını eleştiren tasarıyı destekleyen ülkelere yönelik tehditlerine yer verildi. Haberde, bu tehditlere rağmen çoğunluğun Türkiye ve Yemen öncülüğünde hazırlanan ve Trump´ın Kudüs kararını eleştiren tasarının lehinde oy kullandığı aktarılan haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu´nun ise BM´de alınan kararı eleştirdiği ifadelerine yer verildi.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan´ın Şarkulevsat gazetesi ise haberi, "BM Genel Kurulu, Trump´ın kararını ve tehdidini reddediyor" başlığıyla duyurdu. Gazetede, "ABD´nin, aleyhinde oy kullananları cezalandırmakla tehdit etmesine rağmen ABD Başkanı Trump´ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının BM´de reddedildiği" kaydedildi.

Arapça yayın yapan Londra merkezli gazeteler

Londra merkezli El-Hayat gazetesi de "Muazzam Avrupa desteği", "Kudüs kararı, ABD´nin yalnızlığını derinleştiriyor", "128 ülke ABD´ye meydan okudu" başlıklarıyla verdiği haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Trump´ın tehditlerine karşı keskin bir dil kullandığına dikkat çekilerek Cumhurbaşkanının "Sayın Trump, siz Türkiye´nin demokrasi iradesini dolarlarınızla satın alamazsınız. Kararımız bellidir." ifadelerine yer verildi.

Londra merkezli El-Kuds el-Arabi gazetesi de "Kudüs ABD´yi yalnızlaştırdı. 128 ülke Trump´a meydan okuyarak, ABD Büyükelçiliğinin taşınmasına karşı oy kullandı" başlığıyla okuyucusuna duyurduğu haberde, Erdoğan´ın Trump´a yönelttiği "Türkiye´nin demokrasi iradesini dolarlarınızla satın alamazsınız" sözlerine yer verildi.

Katar

Katar merkezli El Arabi El Cedid gazetesi de haberi, "Kudüs kararı. Trump´a ve İsrail´e tokat" başlığıyla servis etti. Haberde, ABD´nin Kudüs kararıyla ilgili BM Genel Kurul´unda yapılan oylamada "ABD ve İsrail´in çifte tokat yediği" belirtildi.

Ürdün

Söz konusu gelişmeyi, "Ezici çoğunlukla... BM, ABD´nin Kudüs kararını hükümsüz saydı" ifadesiyle aktaran Ürdün´ün Ed-Dustur gazetesi de ABD´nin tehditlerine rağmen, Trump´ın Kudüs kararını eleştiren tasarının, BM Genel Kurulunda 9´a karşı 128 oyla kabul edildiğine dikkat çekti.

ABD Başkanı Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Kudüs tasarısına destek verecek ülkeleri "maddi yardımları kesmekle" tehdit etmişti.

Türkiye´nin girişimleriyle hazırlanan ve Trump´ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, BM Genel Kurulunda ABD´nin tehditlerine rağmen 9´a karşı 128 oyla kabul edildi, oylamada 35 ülke ise çekimser kaldı.

ABD Başkanı Trump, 6 Aralık´ta Beyaz Saray´da düzenlediği basın toplantısında, Kudüs´ü "İsrail´in başkenti" olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv´den Kudüs´e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER