Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

AP Türkiye Daimi Raportörü Amor: “Türk yetkililerin insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında gerçek bir siyasi irade göstermesi bekleniyor”

AP Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye hakkında hazırlanacak rapora ilişkin olarak, “Türk yetkililerin insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında gerçek bir siyasi irade göstermesi bekleniyor” dedi.

AP Türkiye Daimi Raportörü Amor: “Türk yetkililerin insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında gerçek bir siyasi irade göstermesi bekleniyor”

CHP Avrupa Birliği Temsilciliği Başkanı Kader Sevinç’in sorularını yanıtlayan Amor, özetle şunları söyledi:

“Türk yetkililerin insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında gerçek bir siyasi irade göstermesi bekleniyor. Tabii ki, 2016’da yaşanan darbe girişimi ve diğer gelişmeler insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi alanlarda daha iyi politikalar geliştirilmesi adına zor bir ortam yarattı. Ancak bunun üzerinden çok zaman geçti. Çok daha önce normale dönmenin şartları oluşmuştu. Türkiye ile ilgili parlamenter meslektaşlarıma da söylediğim gibi, kendileri özgürlük, bir demokrasi ortamının tadını çıkararak yaşadıkları ülkelerinden, her biri başka bir Türkiye görüyor. Sorun şu ki, Avrupa Parlamentosu olarak bu alanlardaki gelişmelerle ilgili değerlendirmemiz bir geriye gidiş şeklinde. Bu konuyu çok iyi anlatmamız ve tarif etmemiz gerekiyor. Bunların dışında genel ilişkilerin çok daha iyi bir havada olduğunu söyleyebiliriz.”

RAPORUN İNSAN HAKLARI VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE İLİŞKİN KISIMLARI OLUMSUZ

“Doğu Akdeniz’deki gerginliğin azalması, her iki taraftan gelen bazı jestler ve gerçekleşen üst düzey ziyaretler sonrasında daha elverişli bir ortam elde etmeyi başardık. Ki bu ziyaretler sadece AB liderleri arasında değil başbakanlar düzeyinde de gerçekleşti. Bugünkü ortam bunların bir sonucu. Çok ilginç bir durum yaşıyoruz aslında. Çünkü raporun bir kısmı olumlu, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ile ilgili olan kısmı ise olumsuz. Konuşmalarımızın önemli bir kısmı da bununla ilgili. Net bir şey söylemek gerekirse iyi haberler olduğu kadar insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi konularda dikkate değer bir iyileşme yok.”

TÜRKİYE’NİN AB’YE UYUMLU BİR DIŞ POLİTİKAYA DÖNMESİ GÜZEL

“Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşında aldığı tutum ve Ermenistan ile diyaloğun sürdürülmesi gibi. Bu, Türkiye’nin AB ile daha uyumlu bir dış politika çizgisine gelmesi açısından iyi. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile daha uyumlu bir dış politikaya geri dönmesi güzel. Elbette Türkiye henüz hala aday ve bağımsız bir ülke olarak Avrupa Birliği’nin dış politikasını harfiyen uygulamak zorunda da değil. Üye ülkelerden ancak AB ile kademe kademe uyumlanmasını bekleyebiliriz. Rusya-Ukrayna ile birlikte Türkiye’nin güvenlik ve savunma politikalarında da bizimle aynı zeminde olabilmesi için daha fazla vesile bulunuyor.”

 

Kaynak: Politik Yol



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER