Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ANKET: Türkiye kamuoyu operasyona nasıl bakıyor? ANKET: TÜRKİYE KAMUOYU OPERASYONA NASIL BAKIYOR?

A&G Araştırma Şirketi Genel Müdürü Adil Gür, Türkiye’nin Rojava’ya düzenlediği operasyonun ardından 37 ilde 3 bin 500 hanede yapılan araştırmada Türkiye toplumunda operasyona genel olarak bir destek olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

ANKET: Türkiye kamuoyu operasyona nasıl bakıyor? ANKET: TÜRKİYE KAMUOYU OPERASYONA NASIL BAKIYOR?

K24 Türkçe'den Ercan Dağ'ın 'konuya dair' haberi...

A&G Araştırma Şirketi Genel Müdürü Adil Gür, Türkiye’nin Rojava’ya düzenlediği operasyonun ardından 37 ilde 3 bin 500 hanede yapılan araştırmada Türkiye toplumunda operasyona genel olarak bir destek olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (yeni adıyla Milli Suriye Ordusu) ile birlikte Rojava’ya düzenlediği operasyonun dünya kamuoyunda geniş yankıları sürerken iç kamuoyunda da etkileri araştırılıyor. Konuyla ilgili A&G Araştırma Şirketi tarafından birkaç gün önce bir araştırma yapıldı. Araştırmanın sonuçlarını K24 ile paylaşan şirketin Genel Müdürü Adil Gür, operasyonun seçmen davranışı üzerinde etkisinin çok sınırlı olduğunu ve yok denecek kadar az olduğunu belirtti.

Operasyona desteğin siyasi partilerin seçmen kitlesine göre farklılıklar gösterdiğini kaydeden Adil Gür, “AK Parti’lilerin %90’u CHP’lilerin %75’i bu operasyonu destekliyor. HDP seçmeninin ise yaklaşık %80 ile %85’i bu operasyonu olumlu bulmadığını, Türkiye’nin Suriye politikasını çok yanlış bulduklarını ve bölgeden çıkması gerektiğini düşünüyor” dedi.

Çalışmada, Kürt illerinde ise genel kanaatin operasyona karşı olumsuz olduğu ve bu görüşün %85 oranında olduğu tespit edildi.

SEÇİME ETKİSİ

Dış politikada izlenen politikaların iç siyasette anlık kısa vadeli etkileri olduğunu fakat orta ve uzun vadede etkisinin olmadığını ifade eden Gür sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de şu an bir seçim kararı alınsa bile mevcut siyasi partiler kanuna göre anayasaya göre 60 gün sonra ancak seçim yapılabiliyor. Bu süreç içerisinde insanlar günlük yaşamlarına dönüyorlar. Misal 2009 yerel seçimlerine doğru gidilen süreçte Erdoğan Davos’ta İsrail Başbakanı’na ‘one minute’ dediğinde AK Parti oyları %60’lara çıktı ama 2 ay sonra yapılan seçimde AK Parti oy oranı %38’lere düştü bunun temel nedeni o zaman ülkede var olan ekonomik kriz ve bu krizin yansımaları idi. Bugün de yapılacak olan muhtemel seçimde de insanlar ekonomik, sosyal temelli yani içeride var olan gelişmeleri göz önünde bulundurarak tutum sergileyecektir. O yüzden bu operasyon halihazırda seçmen davranışı ve tutumunu değiştirmedi. Şayet bu operasyona birkaç parti destek verse birkaçı destek vermeseydi o zaman seçmen davranışında değişiklikler görülürdü.”

Gür, Türk toplumunun yaklaşık %75’inin operasyonun olması gerektiği şeklinde görüş belirttiğini ifade ederken genel olarak Suriye iç savaşının başladığı zamandan bugüne dek yürütülen dış politikanın yanlış olduğu şeklinde bir kanaatin toplumda yaygın olduğunu aktardı.

Yapılan araştırmada toplumun %90’ının Amerika’yı asla dost ve müttefik olarak görmediğini belirten Gür, Rusya’ya karşı toplumda artan bir güven olduğunu ve dış politika meselesinde Rusya ile hareket edilmesi şeklinde genel bir görüşün yaygın olduğunu ifade etti.

Gür; Diyarbakır, Van, Mardin illerine atanan kayyumlara dair yaptıkları araştırmada ise Kürtlerin büyük bir çoğunluğunun kayyum atamaları ve yönetiminden memnun olmadıkları şeklinde görüş belirttiklerini söyledi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER