Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ANKARA´DA BİR İLK: KARMA İSLAM SANATLARI ESERLERİ SERGİSİ

Sadece Ankaralı sanatseverler için değil, ülkemiz için de önemli bir boşluğu dolduracağı izlenimini veren Ankara Sanat Galerisi´nin, 15 Mart 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilecek olan ?Medeniyetimizin İzinde? temalı Karma İslam Sanatları Eserleri Sergi

ANKARA´DA BİR İLK: KARMA İSLAM SANATLARI ESERLERİ SERGİSİ

Başlığı havalı ve abartılı bulanlar için şunu söyleyebiliriz ki, 132 sanat galerisi veya sanat evinin bulunduğu Ankara´da, yeni açılan Ankara Sanat Galerisi/Müzayede Evi´nin ilk etkinliği olan bu sergi, Ankara tarihi için bir ilk olduğu gerçek. Muadillerinin İstanbul, Konya, Bursa, Denizli gibi illerde açılan İslam sanatları eserleri sergisi,  ne acıdır ki Ankaralı sanatseverler için ilk defa görücüye çıktı bu vesileyle.

Sanatın avamdan çok havasa yönelik bir etkinlik/disiplin alanı olduğuna dair anlayışı kırarcasına Ankara Sanat Galerisi/Müzayede Evi´nin kurumsal tanıtımlarındaki şu naif sözlerle tanıtmaya başlamak lazım. Çünkü sanatın avama dönük madalyonun yüzünü anlatması açısından hem kayda değer ve hem de sanatın gündelik hayat ile ilişkisinin kurulması açısından önemli::

?Şöyle bir düşünsek, sabahleyin ofisimizin kapısını açtığımızda bizi yazısı, tezhibi ve çerçevesiyle muhteşem bir hilye-i şerîfe karşılıyor; odamıza geçiyoruz yine duvarda bir gül dalının ebrûya aksetmiş sureti bize gülümsüyor. Çalışıyoruz, konuşuyoruz, ahbabla yârenlik ediyoruz. Bu arada çekmeceden çıkararak elimizde gezdirdiğimiz muhteşem işçilikli, imâmeli bir kehribar tesbih bütün sıkıntımızı alıyor ve bize bir iç ferahlığı veriyor!..?

Sadece Ankaralı sanatseverler için değil, ülkemiz için de önemli bir boşluğu dolduracağı izlenimini veren Ankara Sanat Galerisi´nin, 15 Mart 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilecek olan ?Medeniyetimizin İzinde? temalı Karma İslam Sanatları Eserleri Sergisi´ne ilişkin biraz teknik bilgiler sunmak gerekir. İslam Sanatı eserleri içinde dokuz türü barındıran sergide Hat Sanatı, Tezhip Sanatı, Minyatür, Çini ve Ebru Sanatı, Kaat´ı, Naht, Tesbih ve Padişah Fermanları gibi birbirinden muhteşem eserleri görmek mümkün. Bu zenginlik ve içerikte Ankara için bir ilki barındıran sergide dikkat çekici bir eser var ki, sadece sanatseverleri değil avamın da görmesi gereken eserlerden. Bu eser, Hattat Levent Karaduman tarafından yazılan ve Türk Hat sanatında bir ilk olan; Gubari stille yazılmışKur´an-ı Kerim´in bütününü ihtiva eden 4.10x2.35 ebatlarındaki devasa eserdir. Yanısıraonüç sanatçının İslam sanatları eserleriyle birlikte, oniki Osmanlı Padişahı´nın estetik düzeyi yüksek fermanlarının yer aldığı bölüm ise, tarihin koridorlarında sizi gezdiren bir havayı solutuyor izleyicilere.

 

Özelde Ankaralı sanatseverler başta olmak üzere İç Anadolu şehirlerinde yaşayanlar için uğranılası bir sanat merkezi olan Ankara Sanat Galerisi/Müzayede Evi Çayyolu/Ümitköy´de saat 10.00 ile 20.00 arasında açık olduğunu hatırlatıp, İslam Sanatları için ŞeyhülHattat´ların kullandığı şu tarif ile noktalayalım yazıyı: ?Cismani aletlerle meydana getirilen ruhani bir hendesedir İslam sanatları.?

 

www.ankarasanat.com

Adres: Beyler Cd. No:5 Çayyolu/Ümitköy

Güven Hastanesi Yukarısı-Ankara

Tel: 0(312) 238 12 52
Fax:  0(312) 238 12 52

 

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER