Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

´Ankara´da aday çıkarmayan CHP kapatılmalıdır´

Nergis DEMİRKAYA

´Ankara´da aday çıkarmayan CHP kapatılmalıdır´

CHP ile İYİ Parti´nin yerel seçimlerde işbirliği arayışının gelecek hafta başında sonuçlanması bekleniyor. Teknik çalışmanın tamamlandığı görüşmelerde karar liderlere bırakıldı. Ancak İYİ Parti ile işbirliği CHP içinde tartışma konusu. Özellikle Ankara ile ilgili iddialar büyük tepki topluyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener´in görüşmesinin ardından işbirliği için başlatılan teknik çalışma tamamlandı. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın ve CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan´ın yaptığı görüşmelerde iki partinin işbirliği yapması durumunda hangi seçim bölgelerinde kazanılabileceğine dönük teknik bir çalışma yürütüldü. Çalışma tamamlandı ancak karar ?siyasi bir karar? olacağı için son söz liderlere bırakıldı. CHP ve İYİ Parti Genel Başkanları en geç gelecek hafta bir araya gelerek bazı illerde işbirliğine ?evet? ya da ?hayır? diyecek.

DÜŞÜK PROFİLLİ ADAY YOK!

Edinilen bilgiye göre çalışma ittifak değil işbirliği-güç birliği olarak ele alındı. Sınırlı sayıda seçim bölgesinde yapılması planlanan işbirliğinde düşük profilli aday çıkarma gibi bir seçenek masada yer almadı. İşbirliği yapılırsa bu işbirliği bir partinin aday çıkarmaması şeklinde olacak. Bir diğer seçenek ise bazı seçim bölgeleri için ?yönetim paylaşımı´ olacak. Bu işbirliğinde de belediye başkanı bir partiden, başkan yardımcısı diğer partiden olacak. İlçelerde olası işbirliklerinde ise il yönetimlerinin görüşmeleri belirleyici olacak. İlçelerde işbirliğini iller belirleyecek. İşbirliği görüşmelerinde 24 Haziran seçim sonuçları baz alındı. Ayrıca anketlere bakıldı. Bunun yanı sıra görüşülen illerle ilgili raporlar da dikkate alındı. 

 

İŞBİRLİĞİNE TEPKİ: OY CİRO EDİLMEZ

Teknik çalışma böyle ve liderler de bu çalışma doğrultusunda bazı illerde işbirliğine ?tamam? dese de bunun özellikle CHP kanadında kolay kabul görmesi beklenmiyor. Parti yönetiminde yer alan bazı isimlerin işbirliğine sıcak bakmadığı sır değil. Bunun karara dönüştürülmek istenmesi durumunda ise hem MYK hem de Parti Meclisi´nde sert tartışmaların yaşanabileceği belirtiliyor. Bir parti yöneticisi yerel seçimlerin genel seçimlerden çok farklı olduğuna dikkat çekerek, ?Oy ciro edilmez. Masada ittifak hesabı sahada tutmaz. Doğru olan adaylar üzerinden tabanda ittifaktır? yorumunda bulundu.

ANKARA´DA ADAY ÇIKARMAYAN CHP KAPATILMALIDIR

İki partinin işbirliği arayışında Ankara da önemli bir tartışma başlığı. İYİ Parti´nin Ankara´yı istediği biliniyor. CHP´de buna sıcak bakan kimse yok diyebiliriz. Görüşmeleri olumlu bulan bir CHP´li yönetici, ?Ankara´ya bir prestij meselesi olarak bakmıyoruz. Ancak İYİ Parti adayı ile almak imkansız görünüyor? değerlendirmesinde bulundu. İYİ Parti ile işbirliği arayışına şiddetle karşı çıkan bir başka parti yöneticisi de Ankara´da CHP´nin aday göstermeme olasılığı için, ?Ankara´da aday çıkarmayan CHP kapatılmalıdır? yorumunda bulundu. Bu yöneticiye göre Ankara´yı almanın yolu CHP´nin kendi adayıyla yarışa girmesi ile mümkün olur. AK Parti´nin Mehmet Özhaseki, İYİ Parti´nin Mansur Yavaş ile gireceği bir yarışta CHP´li adayın şansının daha da yükseleceği değerlendirmeleri yapılıyor.

CHP´de Ankara için Mansur Yavaş´ın yeniden aday gösterilme olasılığı da tartışma konusu. Parti teşkilatının sıcak bakmadığı bu ismin CHP adayı olarak gösterilmesi durumunda MYK ve PM´de sert tartışmalara yol açabileceği, Yavaş´a vize verilmesinin zor olduğu ifade ediliyor. Ancak bazı parti yöneticileri ise Kılıçdaroğlu´nun PM´ye indireceği ismin mutlaka geçeceği görüşünde.

SONUÇ ÇIKMASA DA SORUN ÇIKMAZ

CHP ile İYİ Parti´nin işbirliği arayışında gelecek hafta nokta konulacak. Liderlerin vereceği karar ne olur bilinmez ama ?Sonuç ne olur? sorumuza bir parti yöneticisinin yanıtı şu oldu; ?Görüşmeden işbirliği anlamında bir sonuç çıkar mı? Şu an olumsuz bir durum yok. Ancak siyasi bir karar. Sonuç çıkmaz gibi bir durum yok ama sonuç çıkmasa bile sorun çıkmaz. İller kendileri yerel çözümler üretir.?



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz