Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ankara ve Şam istihbaratları arasında sönük görüşme: “Erdoğan da Esad da Rusya’nın arabuluculuğuna karşıymış izlenimi vermek istemiyor”

MİT Başkanı Hakan Fidan ile Suriye Ulusal Güvenlik Büro Başkanı Ali Memluk, Moskova’da Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun da katıldığı bir görüşmede biraraya geldi.

Ankara ve Şam istihbaratları arasında sönük görüşme: “Erdoğan da Esad da Rusya’nın arabuluculuğuna karşıymış izlenimi vermek istemiyor”

Şam yönetimi, Türkiye’nin Esad rejimine muhaliflerin olduğu bölgelerden çekilmesini talep ediyor.

Esad rejiminin talepleri arasında Şam’ın otoritesine saygı gösterilmesi, rejim muhaliflerine karşı desteğin kesilmesi, İdlib’in ve Bab el Hava sınır kapısının kontrolünün Şam otoritesine iade edilmesi yer alıyor.

Şam yönetimi ayrıca Türkiye’den rejimin uluslararası arenada yaptırımları atlatmasına destek vermesi ve Fırat’ın doğusundaki petrol ve gazdan gelen doğal kaynakların kontrolünü yeniden kazanmasına yardımcı olmasını da istiyor.

Türkiye, YPG’ye karşı tavır alınmasını istiyor

Türkiye ise Şam’dan, PKK’nın Suriye kanadı olarak gördüğü YPG’ye karşı ciddi bir tavır bekliyor.

Türkiye tarafından destelenen muhaliflerle müzakereler yapılması, Halep ve bazı diğer bölgelerde 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgelerin inşa edilmesi, Suriyeli mültecilerinin dönüşünün kolaylaştırılması ve Suriye Anayasa Komitesi’nin çalışmalarının desteklenmesi ve kolaylaştırılması, Ankara’nın diğer talepleri arasında. 

Çavuşoğlu, istihbaratların görüşmeye başladığını açıklamıştı

Haberde yer alan yoruma göre, toplantı kayda değer bir ilerlemeyle sonuçlanmadı.

Gazetedeki yoruma göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Beşar Esad da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in arabuluculuğuna karşı çıktıkları izlenimini vermek istemedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova’nın Erdoğan ve Esad’ı görüştürme girişimi sonrası Ankara ve Şam’ın istihbarat birimlerinin görüşmeye başladığını açıklamıştı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER