Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ankara STK Birliği: Türkiye’ye sığınmış insanların can ve mal güvenliğini sağlamak devletin görevidir.

Ankara’da faaliyet gösteren STK’lar Altındağda meydana gelen mültecilere karşı linç girişimi ve mülteci karşıtlığı üzerine olay yerinde incelemelerde bulundular.

Ankara STK Birliği: Türkiye’ye sığınmış insanların can ve mal güvenliğini sağlamak devletin görevidir.

Ankara’da faaliyet gösteren STK’lar Altındağda meydana gelen mültecilere karşı linç girişimi ve mülteci karşıtlığı üzerine olay yerinde incelemelerde bulundular.

STK’lar aynı zamanda Altındağ ilçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı ile de görüşerek olaylarla ilgili olayla ilgilideğerlendirmelerde bulundular.

Sivil Toplum Kuruluşları değerlendirme sonrası basın açıklaması yaptılar.

Yaptıkları inceleme sonrasında açıklamalarında, “ Suriyeli sığınmacılara ait çok sayıda ev ve işyerinin tahrip edildiği ve yağmalandığı, Arabaların ve bazı evlerin ateşe verildiği, Tahrip ve yağmalama yapanların çoğunun mahallede yaşamadığı ve dışardan geldiği, Güvenlik güçlerinin olayları engellemekte zafiyet gösterdiği, zamanında ve etkin mücadele yapamadığı,  Mahallede yaşayan vatandaşlarında  yaşanan bu olayları tasvip etmediği,

Suriyeli sığınmacıların hala evlerinden çıkmakta büyük bir endişe ve korku yaşadığı,

Bir şekilde evlerinde mahsur kalan sığınmacıların gıda, sağlık vb. İhtiyaçlarının olabileceği,

Olayın oluş şeklinden ve ortaya çıkan sonuçlardan arka planda bir provokasyon olma ihtimalini güçlendirdiği”  hususları tespit ederek kamuoyu ile paylaştılar.

Ankara’da faaliyet gösteren STK’lar: ’İçişleri Bakanlığını, yeterli kolluk kuvveti ile müdahale ederek gecikmeden can ve mal güvenliğini sağlamaya, olayların büyümesini önlemeye, kontrolsüz grupların insanlara ve çevreye daha fazla zarar vermesinin önüne geçmeye,

olayların sığınmacıların yaşadığı diğer illere sıçramaması için tedbir almaya, Cumhuriyet savcılığını, olaylarını yönlendiren kişileri ve sosyal medya hesaplarından yabancı karşıtlığını teşvik eden, suç işlemeye çağırı yapan kişileri tespit ederek gerekli soruşturmayı , muhalefet partilerini, sığınmacılar konusunu politik malzeme yapmamaya ve sığınmacılar konusunda sorumlu bir dil kullanmaya, partilerine bağlı bazı belediyelerinin neredeyse ırkçılığa varan insan haklarını ihlal eden uygulamalarını engellemeye, İktidarı göçmenler ve sığınmacılar konusunda daha ciddi politikalar geliştirmeye” davet ettiler.

STK’lar tarafından yapılan açıklamanın tam metni:

Altındağ İlçemizde Yaşanan Olaylarla İlgili  Ortak Açıklamamızdır

Altındağ ilçesi Önder Mahallesi’nde  10.08.2021 Salı günü 21.00 sıralarında Suriyeli iki genç ile  aynı mahalleli iki  Türk vatandaşı genç arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşmüş, kavga sonucunda bıçaklanan  Türk vatandaşı iki gençten biri maalesef hastanede hayatını kaybetmiş, diğer gencimizin tedavisi hastanede devam etmektedir. Hayatını kaybeden gencimize  Allah'tan rahmet, yaralı gencimize acil şifalar diliyoruz.

Bu  yaralama ve öldürme olayı hiçbir şekilde kabul edilemez. Gerekli tahkikat en kısa sürede yapılarak yargılama yapılmalı ve suçlu olan kişilere  hak ettikleri ceza verilmelidir.

Aynı mahallede yaşayan gençler arasında olduğu anlaşılan bu münferit olay  gerekçe gösterilerek  Altındağ Önder Mahallesi'nde ve Ulubey Mahallesi’nde yaşayan söz konusu olayla ilgisi olmayan diğer Suriyeli sığınmacılar hedef gösterilmiş, organize olduğu anlaşılan bir grup veya gruplar Altındağ ilçesinde Suriyeli sığınmacıların evlerine ve işyerlerine taşlarla saldırarak  tahrip ve yağmalama yapmıştır.

Ancak olayla hiçbir ilişkisi olmayan diğer Suriyeli sığınmacıların evlerine ve işyerlerine zarar verilmesi can güvenliklerinin tehlikeye atılması kabul edilemez bir durumdur. Sorunun şiddetle çözülmesi mümkün olmadığı gibi şiddetin daha başka sorunlara yol açacağına da şüphe yoktur.

Türkiye’ye sığınmış insanların can ve mal güvenliğini sağlamak devletin görevidir.

Ankara’da faaliyet gösteren STK’lar olarak 12.08.2021 Perşembe günü Altındağ ilçemiz Önder Mahallesi ve Ulubey Mahalleleri'nde yapmış olduğumuz inceleme ve görüşmelerde;

Suriyeli sığınmacılara ait çok sayıda ev ve işyerinin tahrip edildiği ve yağmalandığı,

Arabaların ve bazı evlerin ateşe verildiği,

Tahrip ve yağmalama yapanların çoğunun mahallede yaşamadığı ve dışardan geldiği,

Güvenlik güçlerinin olayları engellemekte zafiyet gösterdiği, zamanında ve etkin mücadele yapamadığı,

Mahallede yaşayan vatandaşlarında  yaşanan bu olayları tasvip etmediği,

10 Ağustos Salı günü gece yarısına kadar tahrik ve saldırılar devam ederken Suriyeli sığınmacıların evlerinden çıkmaması ve karşılık vermemesi olayların daha da büyümesini engellediği,

Suriyeli sığınmacıların hala evlerinden çıkmakta büyük bir endişe ve korku yaşadığı,

Bir şekilde evlerinde mahsur kalan sığınmacıların gıda, sağlık vb. İhtiyaçlarının olabileceği,

Olayın oluş şeklinden ve ortaya çıkan sonuçlardan arka planda bir provokasyon olma ihtimalini güçlendirdiği hususları tespit edilmiştir.

Bizler Ankara’da faaliyet gösteren STK’lar olarak bu konuda;

İçişleri Bakanlığını, yeterli kolluk kuvveti ile müdahale ederek gecikmeden can ve mal güvenliğini sağlamaya,

Olayların büyümesini önlemeye, kontrolsüz grupların insanlara ve çevreye daha fazla zarar vermesinin önüne geçmeye,

Olayların sığınmacıların yaşadığı diğer illere sıçramaması için tedbir almaya,

Cumhuriyet savcılığını, olaylarını yönlendiren kişileri ve sosyal medya hesaplarından yabancı karşıtlığını teşvik eden, suç işlemeye çağırı yapan kişileri tespit ederek gerekli soruşturmayı yapmaya ve olayın bir arka planı varsa ortaya Üç,

 Muhalefet partilerini, sığınmacılar konusunu politik malzeme yapmamaya ve sığınmacılar konusunda sorumlu bir dil kullanmaya, partilerine bağlı bazı belediyelerinin neredeyse ırkçılığa varan insan haklarını ihlal eden uygulamalarını engellemeye,

İktidarı göçmenler ve sığınmacılar konusunda daha ciddi politikalar geliştirmeye,

Kamuoyunu da sağduyuya davet ediyoruz.

---

İHH Ankara Şubesi

Mazlumder Ankara Şubesi

İnsan ve Medeniyet Hareketi  Ankara Şubesi

Şehir ve Medeniyet Derneği

Medeniyet Vakfı Ankara Şubesi

Yardımeli Derneği Ankara Şubesi

Yetim ve Öksüzler İçin Elele Derneği

Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği

Çağrıder



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER