Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Angelina Jolie beni Suriyeli mülteci genç Muhammed Necim ile tanıştırdı..

Bir tek biz bilmiyoruz; böyle bir genç birkaç yıldır aramızda yaşadığı halde. Angelina Jolie onun için “Muhammed’i çoğaltabilsek dünya barışı gerçekleşebilir” diyor.

Angelina Jolie beni Suriyeli mülteci genç Muhammed Necim ile tanıştırdı..

Fehmi Koru yazdı;

Muhammad Najem (Muhammed Necim) ülkemizde yaşayan Suriyeli bir mülteci. Genç, henüz 19 yaşında. Ülkemize sığınmak üzere yola çıkmadan önce, 2018 yılında, yani henüz 16 yaşındayken, yaşadığı Şam yakınlarındaki Ghuta’dan dünyaya Beşşar Esad rejiminin kendi halkına yaptığı zulümleri belgeleyen videolar yayınlamış.

İsmini, bilmesi gereken pek çok kişinin bildiği anlaşılıyor.

Bir tek biz bilmiyoruz; böyle bir genç birkaç yıldır aramızda yaşadığı halde.

Angelina Jolie onun için “Muhammed’i çoğaltabilsek dünya barışı gerçekleşebilir” diyor.

(Muhammed Necim)

Muhammed’in babası dört yıl önce bir hava saldırısı sırasında hayatını kaybetmiş. O sırada camide namaz kılmaktaymış. Hava saldırısı susana kadar kardeşiyle evlerinin çatısında bekleyip ardından hayatta kalanların yaşadıkları çileleri videoyla belgelemeye başlamışlar. Dünyaya yayılan videolardan rahatsız olan rejim Muhammed ile ailesini hedef alınca, yapabilecekleri tek şeyi yapmış, Türkiye’ye sığınmışlar.

(Angelina Jolie)

Bu bilgileri edinmem bir İngiliz gazetesinin dünkü hafta sonu ekinde Oscar ödüllü sinema sanatçısı Angelina Jolie ile yaptığı bir mülakat sayesinde oldu.

Hürriyet dahil bugünkü bazı gazetelerde Guardian gazetesinin ekinde Jolie ile yapılan röportajdan alıntılar var, ancak hepsi Amerikalı artistin en az kendisi kadar şöhretli eski eşi Brad Pitt ile yaşadığı hukuki sorunlar üzerinde yoğunlaşmışlar. Muhammed ve ailesinin başına gelenlerle ilgili bölümden tek satır yok hiçbirinde.

Oysa Muhammed Türkiye’de yaşıyor ve Amerikalı artist dahil pek çok şöhretli kişi Suriye’de cereyan eden feci olaylar hakkında en ayrıntılı bilgileri ondan ediniyorlar.

Türkiye, her gün mülteciler konusunu işleyen bizim medya, henüz Muhammed Necim’i keşfedememiş durumda. Bir sinema şöhretinin uzun mülakat boyunca birkaç kez örnek insan olarak ondan söz etmesi bile, mülakatı aktaran gazetelerin dikkatini çekmemiş.

Yazık.

Bugün 46 yaşında olan Angelina Jolie 26 yaşından beri insan haklarıyla yakından ilgileniyor. Önce iyi niyet elçisi, daha sonra da BM’nin mülteciler yüksek komisyonunun özel temsilcisi olarak 60’tan fazla sorunlu ülkeye ziyaretlerde bulunmuş. 2011 yılında da yolu Afganistan’a düşmüş.

(Angelina Jolie 2011 yılında gittiği Afganistan’da..)

Mülakatta Afganistan’da tanıklık ettiği olaylar ve gözlemlerinden hareketle bundan böyle yaşanacaklar hakkında hiç de umutlu olmayan sözler sarf ediyor.

Bir çocuk hakları avukatıyla birlikte ‘Haklarınızı Bilin’ (Know Your Rights) adını taşıyan bir kitap yazmış Angelina Jolie. Gittiği sorunlu bölgelerde karşısına çıkan çocukların içinde debelendikleri sorunların büyük bölümünün, o çocukların aslında doğuştan tanınması gereken haklarıyla ilgili olduğu inancıyla yola çıkmış. “Bu gerçek beni müthiş öfkelendirdi” diyor…

Söylediklerini okurken, BM tarafından imzaya açılmış çocuk hakları evrensel bildirgesinin 196 ülke tarafından onaylandığını, Angelina Jolie’nin vatandaşı olduğu ABD’nin henüz onay vermemiş ülkeler arasında bulunduğunu da öğreniyoruz.

“Onaylayan Avrupa ülkelerindeki çocukların mahkemelerde seslerini duyurup haklarını almada Kaliforniya’da yaşayan çocuklardan daha fazla şansları var ve bu bana ülkem hakkında çok şey anlatıyor” cümlesi ona ait.

Jolie ve eski eşi Brad Pitt için ‘en meşhurlar’ anlamına ‘A sınıfı’ deyimi kullanılıyor. Bütün dünya çevirdikleri filmlerden onları tanıyor. Pitt-Jolie çifti önce üç değişik ülkeden -biri Kamboçyalı, diğeri Vietnamlı, üçüncüsü de Etiyopyalı- çocuğu evlat edinmiş. Sonra kendilerinin de üç çocuğu olmuş. İlk çocukları 2006 yılında doğduğunda bir dergi çocuğun ilk fotoğrafının yayın hakkı için çifte tam 7.6 milyon dolar ödemiş. İki yıl sonra ikiz çocukları doğmuş ve aynı dergi (People dergisi) onların fotoğrafının yayın hakkını 14 milyon dolara satın almış…

Kurdukları insan hakları alanında çalışan Jolie-Pitt Vakfı’na gitmiş o paralar…

Bu bilgilerin de yer aldığı Simon Hattenstone imzalı mülakatın internet (Zoom) üzerinden kaydedildiği gün, Afganistan’da Taliban’ın başkent Kabil’i eline geçirdiği gün. “Bu sabah Afganistan için katıla katıla ağladım. Oraya gittiğimde küçücük çocukları görmüş, gelişmeler yaşandığını fark etmiştim” diyor Angelina Jolie ve şimdilerde yaşanan acı, korku, ölüm, dehşet, ihanet ve travmanın iğrençliğine inanamadığını sözlerine ekliyor.

Muhammad Najem gibilerin çoğalması için çalışmaya devam edecek Amerikalı yıldız.

Ülkemiz medyası, Angelina Jolie gibi bir şöhretin Türkiye’de hayatını sürdüren Suriyeli mülteci bir gençle ilgili övgü dolu sözlerinin de yer aldığı mülakatı, fark da ettiği halde, yayının o bölümünü görmezden geliyor.

Yukarıda bir yerde “Yazık” demiştim galiba, yeniden tekrarlamayayım.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz