Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Anayasa Mahkemesi’nden Şahin Alpay dosyasında emsal karar: Tutuklama yerine konutu terk etmeme yaptırımı uygulanması da hak ihlali

Anayasa Mahkemesi, Şahin Alpay’ın, tahliye edilmesi ancak tutuklama yerine adli kontrol uygulanarak "konutu terk etmeme" yaptırımı uygulanmasına karar verilmesinin de hak ihlali oluşturduğuna hükmetti.

Anayasa Mahkemesi’nden Şahin Alpay dosyasında emsal karar: Tutuklama yerine konutu terk etmeme yaptırımı uygulanması da hak ihlali

T'24'tten Gökçer Tahincioğlu'nun "konuya dair" haberi...

Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, eski Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay’ın, Anayasa Mahkemesi’nin "hak ihlali" kararından sonra tahliye edilmesi ancak tutuklama yerine adli kontrol uygulanarak "konutu terk etmeme" yaptırımı uygulanmasına karar verilmesinin de hak ihlali oluşturduğuna hükmetti. Yüksek Mahkeme, konutu terk etmeme yaptırımının da kişinin özgürlüğünden mahrum bırakılması anlamını taşıdığını belirterek, kuvvetli suç şüphesi olmadan bu yaptırımın da uygulanamayacağını vurguladı ve Alpay’a 20 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesi’nin, kısa süre önce Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın başvurusunu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin "bağlayıcı" hak ihlali kararına rağmen reddetmesine rağmen, hak ihlali kararlarının bağlayıcılığını vurgulaması da dikkati çekti.

Alpay, 30 Temmuz 2016’da tutuklandı. 11 Ocak 2018’de Anayasa Mahkemesi, Alpay için hak ihlali kararı verdi ve tahliyesinin gerektiğini hüküm altına aldı. 15 Ocak 2018’de yerel mahkeme, Alpay’ın tahliye talebini reddetti. Alpay, bunun üzerine yeniden Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, yeniden ihlal kararı verdi. Bunun üzerine Alpay’ın 16 Mart 2018’de tahliyesi kararlaştırıldı. Ancak konutu terk etmeme adli kontrol tedbirinin uygulanmasına karar verildi. 11 Mayıs 2018’de bu karar da kaldırıldı. Ancak Alpay, konutu terk etmeme yaptırımının uygulandığı dönemle ilgili olarak da Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Alpay, ikinci ihlal kararı sonrasında, hakkında adli kontrol kararı verilmesinin, kararın icra edilmediği anlamına geldiğini, bu durumun mahkemeye erişim hakkının içini boşalttığını belirtti. Evinden çıkamaması nedeniyle temiz hava almak, spor yapmak imkanlarının kısıtlandığını vurguladı.

Adalet Bakanlığı ise buna karşılık, henüz hakkındaki yargı kararı kesinleşmemiş olan Alpay için daha hafif yaptırım içeren ev hapsi kararı verilmesinin ilk derece mahkemesinin takdir yetkisinde olduğunu bildirdi.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER