Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Anayasa Mahkemesi: Gazeteciye ters kelepçe hak ihlali

Anayasa Mahkemesi (AYM), İstanbul’da YÖK protestosunu takip ederken polis tarafından ters kelepçeyle bekletilen gazeteci Beyza Kural Yılancı’nın "basın ve ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine" karar verdi.

Anayasa Mahkemesi: Gazeteciye ters kelepçe hak ihlali

YÖK protestosu izlerken ters kelepçe ile beklettiği gazeteci Beyza Kural Yılancı için Anayasa Mahkemesi 'hak ihlali' kararı verdi. Mahkemenin kararı İletişim Başkanlığı’ndan basın kartını alamayan, ancak aktif olarak mesleğini yürüten gazeteciler açısından büyük önem taşıyor.

Gazeteci Beyza Kural Yılancı, 5 Kasım 2015'de YÖK’ün kuruluşunu protesto etmek isteyen öğrencilerin eylemini takip etti. Sivil polis, öğrencilere müdahale edilirken, “çekim yaptığı sırada basın görevlisi olduğunu bildirmesine rağmen” gazeteci Yılancı’yı da ters kelepçe takarak alanda bekletti. Polis, çalıştığı kurum kartını göstermesine rağmen Yılancı’ya “Hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size” dedi. Yılancı, gözaltı aracında yer kalmaması üzerine, kendisinin basın mensubu olduğunu anlayan bir başka amir tarafından serbest bırakıldı.

POLİS: 'HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ DEĞİL' DEDİĞİMİ HATIRLAMIYORUM

Yılancı’nın şikayeti ve olayla ilgili video kayıtlarının incelenmesi üzerine savcılık Y.Ş., N.D. ve K.A. isimli şüpheli polislerin ifadesini aldı. Yılancı’nın bileğinden tutan Y.Ş.’nin “Hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size” cümlesini tam olarak hatırlamadığın belirtirken, “O dönem devletimizin üst düzey yetkilileri tarafından terör eylemlerine karşı duruşa yönelik kararlı söylemler ve olay yerinde bulunan grubun elindeki pankartlar ve söylemlerle polisi ve devleti aşağılayıcı ve suçlayıcı söylemlerin bulunması dolayısıyla ortaya söylenmiş bir söz olduğunu düşünüyorum. Şahsa yönelik değildir. Zaten arkamı dönüp giderken söylemişim” dedi.  

Yılancı yaşadıklarıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulundu, ancak sonuç alamadı. Üç polisin ifadesinin alınmasının ardından 7.9.2016’da şikayeti hakkında takipsizlik kararı verilen Yılancı, "insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağı ile ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiği" iddiasıyla AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Devanı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER