Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

‘Amiral battı’ Ruslar savaşın farkına vardı

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana batırılan ilk Rus savaş gemisi, halkın Ukrayna’da süren yoğun ve şiddetli bir savaş olduğunun farkına varmasını sağladı.

‘Amiral battı’ Ruslar savaşın farkına vardı

Rusya’nın Ukrayna’da 24 Şubat’tan bu yana sürdürdüğü işgalde, 13 Nisan’da Karadeniz’deki amiral gemisi ‘Moskva’nın (Moskova) Neptün füzeleriyle vurulmasının ardından bir dönüm noktası yaşandı. Bu sadece Rusya’nın askeri olarak yaşadığı ‘küçük düşürücü’ bir saldırının ötesine geçerek Rus kamuoyunun da aslında bir savaşta olduğunu fark etmesini sağladı. Rusya’da savaştan bu yana tamamen muhalif medyanın tamamen susturulduğu bir ortamda Kremlin, Ukrayna’da olan biteni halka neo-Nazilere karşı yürütülen ‘özel bir operasyon’ olarak sunuyordu. Rus yetkililer de bugüne kadar ‘savaş’ kelimesini kullanmaktan özenle kaçınıp hep ‘operasyon’ kelimesini kullandı. Ancak İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana 81 yıl sonra ilk kez batırılan savaş gemisi olan Moskova’nın görüntüleri sosyal medyaya yansıyınca Rus halkı aslında çok ciddi bir savaş içinde olduklarının idrakine varırken, Kremlin’in en sadık ağızları bile olayı sorgulamaya başladı.

New York Times’da yer alan bir habere göre Kremlin’e yakınlığıyla bilinen ülkenin en ünlü talk-show sunucusu Vladimir Solovyev, geminin batışını sorguladı. Haber sonrası ‘çileden çıktığını’ söyleyen Solovyev, bir dizi de soru yöneltti: Gemi batmadan önce yandıysa neden söndürme sistemi harekete geçmedi? Gemiyi Neptün füzeleri batırdıysa füzesavar sistemi yok muydu? Daha da çarpıcı olan gelişme ise Rusya’da birçok uzman ve televizyon yorumcularının Ukrayna’da olanlardan artık ‘savaş’ diye bahsetmesi oldu. Kremlin Mart başında geçirdiği bir yasayla Rusya’nın “özel askeri operasyonu” hakkında “yanıltıcı” bilgileri (buna savaş demek de dahil) yaymayı 15 yıla varan hapisle sonuçlanabilecek suç haline getirmişti. Ancak Moskova’nın batışıyla öfkelerini gizleyemeyen Rus yorumcular resmi söylemi unutmaya başladı. Rus yönetmen ve eski milletvekili Vladimir Bortko, “Özel operasyon artık bitti.

Anavatanımız saldırıya uğradı. Bu artık casus belli (savaş hali)” ifadelerini kullandı. Bu arada Moskva’nın batışını gösteren yeni fotoğraflar ortaya çıktı. Rus savaş gemisinin yanındaki bir kurtarma gemisinden çekilmiş gibi görünen fotoğraflar, güvertenin altında yanan alevler ile gökyüzüne yükselen kalın bir siyah duman tabakasını ve geminin sol tarafında ağır bir hasar olduğunu gösterdi. Uzmanlar, söz konusu yeni fotoğrafları, büyük ölçüde Ukrayna’nın açıklamalarıyla tutarlı olduğunu söyledi. Görüntülerin Rusya’nın geminin bir yangın ve iç patlamaya maruz kaldığı yönündeki açıklamasıyla çeliştiği aktarıldı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER