Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Amasra’daki madende yangın devam ediyor: Baraj çalışması başladı

Amasra’da 41 işçinin hayatını kaybettiği madende ortaya çıkan yangının devam ettiği öğrenildi. Yangının rezerve ulaşmaması için baraj inşa edildi.

Amasra’daki madende yangın devam ediyor: Baraj çalışması başladı

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın, “konu ile ilgili” haberi…

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taş Kömürü Kurumu İşletmesi’ne bağlı madende yaşanan patlamada 41 madenci hayatını kaybetti, 11 madencinin tedavileri hastanelerde devam ediyor.

Patlamanın yaşandığı maden sahasında kolluk kuvvetleri ve basın mensuplarının yanı sıra yoğunluk azalırken yer altında güvenlik önlemlerini alma ve baraj çalışmaları başladı.

MADEN ALTINDA YANGIN DEVAM EDİYOR

Amasra’da patlamanın yaşandığı madende arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından yerin 300 ile 350 metresi arasında patlamayla başlayan yangının devam ettiği öğrenildi. Çalışmalara katılanların aktarımına göre yer altında kömür ve tahtalar yandıkça başta karbonmonoksit olmak üzere tehlikeli gazlar ortaya çıkıyor. Yer altındaki oksijen oranı düşürülmedikçe alevler devam ediyor.

Bu yangının söndürülmesi için hava giriş noktası ile çıkış noktasına baraj inşa etme çalışmaları başladı. Bir araç madene indirilerek 14 metrekarelik ‘at nalı’ olarak tarif edilen noktaya beton döküldü.

Yangının devam ettiği alana ölçüm çubukları yerleştirildi ve oksijen seviyesi takip edilmeye başlandı. Bu işlemlerle maden altındaki oksijen oranının yüzde beşin altına düşmesi hedefleniyor. Oksijen oranı yüzde 5’in altına düştüğü takdirde bu durum ‘yangın sönüyor’ anlamına geliyor. Yangının tamamen sönmesi için 3 ay ile 12 ay arasında bir süre öngörülürken, burada kurulan barajın nasıl kurulduğu ve malzeme kalitesinin yangının sönme süresinde önemli olduğu belirtiliyor.

YANGIN REZERVE ULAŞIR MI?

Yer altında çalışmaları yürütenlerin aktarımına göre maden altında devam eden yangına, “Tahkimat yangını” deniyor. Bu yangın maden rezervine ulaşmak için oluşturulan yaklaşık 2,5 kilometrelik koridorlardaki toprağın göçmesini engelleten tahtaların yanması anlamına geliyor.

Bu yangının kömür yatağına ulaşması halinde yangının sönmeyeceği ifade edilirken beton dökülüp bu yangının kömüre ulaşması engellenmeye çalışılıyor. Yangın sönüp oksijen oranının azalmasıyla zehirli gazların da ortadan kalkması hedefleniyor. Oksijen seviyesi iyice düştüğünde tehdidin ortadan kaldırılacağını belirten çalışanlar bu durumda barajların yıkılarak derinliğe inilebileceğini söylüyor.

MADEN YENİDEN ÇALIŞACAK MI?

Çalışmaları yapanların aktarımına göre tüm yapılan işlemler yangının söndürülmesini amaçlıyor. Tehlike içeren bölgeyi kapatma çalışması başarılı olursa ve yangın sönerse madenin yeniden çalışmaya başlayabileceği fakat kesin çalışma kararını yönetimin vereceği ifade ediliyor.

Çalışmaları sürdürenler, “Baraj uygulamasının amacı zaten yangını tehdidi sorunu madenin diğer kısımlarından uzak tutmak. Böylece eğer istenirse madenin kalan kısmında çalışma yapılabilir” ifadelerini kullanıyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER