Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Altı Filistinli esir Gilboa hapishanesinden kaçtı

İşgalci rejim İsrail'in kuzeyindeki Gilboa hapishanesinden tünel kullanarak kaçan altı Filistinli mahkum için geniş çaplı insan avı sürüyor.

Altı Filistinli esir Gilboa hapishanesinden kaçtı

İşgalci rejim İsrail polisi, kaçan altı mahkum arasında Fetih komutanı olan Zakaria Zubeidi’n de olduğundan şüpheleniyor.

İşgalci rejim İsrail'in kuzeyindeki Gilboa hapishanesinden tünel kullanarak kaçan altı Filistinli mahkum için geniş çaplı insan avı sürüyor.

Altı kişi, İsraillilere yönelik ölümcül terör saldırılarıyla bağlantılı olarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ancak daha önce kazdıkları bir tüneli kullanarak kaçmayı başaran yüksek güvenlikli mahkumlardı.

İsrail Hapishane Hizmetleri, firar eden mahkumların isimlerini ve bağlantılarını açıkladı: 

Mondal Ainfaat (İslami Cihat)
Mahmad Aardiya (İslami Cihat)
Muhammed Aardiya (İslami Cihat)
Yakub Kadari (İslami Cihad)
Iham Kamagi (İslami Cihat)
Zakaria Zubeid (Fetih)

Altı mahkum, bir posterin arkasına sakladıkları paslı bir kaşık kullanarak bir ay boyunca tüneli kazdıkları bir hücreyi paylaştılar.

Siyonist rejim İsrail Askeri Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Birimi, Batı Şeria'daki birliklerin kaçış konusunda uyarıldığını ve yüksek alarmda olduklarını söyledi.

İbranice basında çıkan haberlere göre, üçü geçmişte kaçmaya teşebbüs etmişti.

Hepsi aynı hücredeydiler ve bir ay boyunca tüneli kazdılar.

Sabah 03.30 sıralarında başlayan kaçışın, bir çiftçinin tarlasında koşan altı mahkûmu görüp polise haber vermesiyle fark edildiği bildirildi. 

Polis, Shin Bet, Sınır Polisi ve IDF şirketlerinden birlikler ile özel kuvvetler büyük insan avına katılıyor ve Batı Şeria'da barikat kurdular. Güvenlik güçleri de aramada köpekler ve hava desteği gibi özel birimler kullanıyor.

IDF Sözcüsü Birimi, Batı Şeria'daki birliklerin kaçış konusunda uyarıldığını ve yüksek alarmda olduklarını söyledi. 

Polis, firarilerin Cenin veya Ürdün'e kaçmayı başarmış olma ihtimalini araştırıyor.

Üst düzey bir polis yetkilisi, bunun ülkedeki bu türden en kötü olaylardan biri olduğunu söyledi.

Başbakan Naftali Bennett İçişleri Bakanı Ömer Bar-Lev ile görüştü ve bunun "tüm güvenlik sistemlerinin çabalarını gerektirecek ciddi bir olay" olduğunu söyledi.

Kaçanlardan biri, çok sayıda terör saldırısından ve birçok İsraillinin ölümünden sorumlu olan El Fetih komutanı Zakaria Zubeidi .

Zubeidi, Batı Şeria'da ciddi bir saldırı planladığı ve Batı Şeria'da Beit El ve Psagot yakınlarındaki İsrail otobüslerine yönelik iki silahlı saldırı planladığı istihbaratının ardından Shin Bet tarafından 2019'da tutuklandı.

Bir zamanlar "İntifada'nın sembolü" olarak görülüyordu, ancak on yıldan fazla bir süre önce militanlıktan vazgeçti ve silah bırakmayı kabul ettikten sonra İsrail tarafından merhametle ödüllendirildi.

Filistin Maan News ile 2009'da yaptığı bir röportajda Zubeidi, Filistin direnişinin İsrail ile müzakere etmenin yanı sıra bir arada var olabileceğini söyledi ve “bu direniş henüz tanımlanmadı. Silahlı direniş olabilir ve barışçıl direniş olabilir.”

2012'de Zubeidi, İsrail ile "işbirliği" yapmak ve İsrailli Arap film yapımcısı Juliano Mar-Khamis'i öldürmekle suçlanarak Filistin Yönetimi tarafından tutuklandı. Zubeidi suçlamaları reddetti ve Filistin Yönetimi'nin Eriha'daki hapishanesinde işkence gördüğünü ve insanlık dışı koşullar altında tutulduğunu söyledi. 

2013'ün başlarında Zubeidi, İsrail'in affını iptal etmesi ve sonraki dört yılını hapiste geçirmesinin ardından kendisini Filistin güvenlik güçlerine dönüştürdü. 2017'de serbest bırakıldı ve affının yeniden yürürlüğe girmesiyle Cenin'e döndü.

Diğer beş firari Filistin İslami Cihad (PIJ) üyesi olduğundan şüpheleniliyor.

PIJ yaptığı açıklamada kaçışı “kahramanca” olarak nitelendirdi ve “İsrail savunma sistemini şok edecek” dedi.

Shehab Haber Ajansı'na konuşan Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, kaçışın "direniş savaşçıları ve ve İslam mücahitlerinin irade ve kararlılığının zorluklar ne olursa olsun yenilmeyeceğini kanıtlayan büyük bir zafer" olduğunu ve "Siyonist düşmanın hiçbir zaman ve asla yenilmediğini" söyledi.

Berhum, “Siyonist rejim ne kadar güce sahip olursa olsun asla kazanamayacak. İşgalciden kurtuluş mücadelesi devam ediyor.” dedi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER