Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Almanya´da Merkel hükümeti zor durumda

SPD Genel Başkanı Andrea Nahles´ın görevlerinden istifa edeceğini açıklaması Alman siyasetinde deprem etkisi yaptı.

Almanya´da Merkel hükümeti zor durumda

Almanya´da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Andrea Nahles´in görevinden istifa edeceğini açıklaması, Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile SPD´den oluşan koalisyon hükümetini zor duruma düşürdü.

Nahles´in dün hem partisinin genel başkanlığından hem de Federal Meclis Grubu Başkanlığı görevinden ayrılacağına dair açıklaması Alman siyasetinde deprem etkisi yaptı.

SPD´nin 26 Mayıs´ta yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde, bir önceki seçimlere göre yüzde 11,4 oranında oy kaybederek yüzde 15,8 ile ülke genelinde üçüncü parti konumuna gerilemesi, aynı gün yapılan Bremen Eyalet Meclisi seçimlerinde de 73 yıl sonra ilk kez Hristiyan Demokratların ardından yüzde 24,94 oy oranıyla ikinci sıraya düşerek hezimete uğraması parti içinde hoşnutsuzluğa sebep oldu.

Özellikle parti içi muhalefet, parti yönetimini ağır şekilde eleştirdi. SPD´nin muhalefette kalarak toparlanması gerektiği görüşünü savunan parti içi muhalefetin bir bölümü SPD´nin 15 ay önce Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU)/Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ile koalisyon kurmasından dolayı parti yönetimine zaten tepkiliydi.

Almanya´da SPD Genel Başkanı Nahles´tan istifa açıklaması

SPD Genel Başkanı Nahles, eleştirileri göğüslemek amacıyla geçen hafta, eylül ayında planlanan SPD Federal Meclis Grup Başkanlığı seçimini öne çekerek 4 Haziran´da yapılmasını istemişti ve kendisini eleştiren milletvekillerini de bu görev için aday olmaya davet etmişti.

Tekrar partisinin Federal Meclis Grubu Başkanı seçilerek konumunu güçlendirmeyi hedefleyen Nahles, ilerleyen günlerde parti içinde görüşmeleri sürdürdü ancak görüşmelerde başarılı olamadı.

AP ve Bremen Eyalet Meclisi seçimlerinde hezimete uğrayan SPD´nin oy oranı cumartesi akşamı yayınlanan bir ankette yüzde 12 olarak gösterildi.

Bu gelişmeler üzerine Nahles, dün üyelere yönelik yaptığı yazılı açıklamada, parti içinde yeterli desteği bulamadığı gerekçesiyle hem Genel Başkanlık hem de Federal Meclis Grubu Başkanlığı görevlerinden ayrılacağını bildirdi.

Sadece 13 ay Genel Başkanlık koltuğuna oturan Nahles´in bu sürpriz istifa açıklaması hem SPD´yi krize soktu hem de koalisyon hükümetini riske atarak Merkel liderliğindeki hükümetin sallantıda olduğu yorumlara sebep oldu.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER