Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Almanya Parlamentosu Ezidi Soykırımı’nı tanıdı

Oyalamaya sunulan teklif oy birliği ile kabul edilerek yasalaştı. Böylece Almanya Federal Meclisi, Ezidi Kürtlere yönelik DAİŞ’in işlediği suçları “soykırım” olarak tanımış oldu.

Almanya Parlamentosu Ezidi Soykırımı’nı tanıdı

Alman Federal Meclisi, koalisyondaki Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), muhalefetteki Birlik partilerinin hazırladığı ve Ezidi Kürtlere yönelik DAİŞ’in işlediği suçları soykırım olarak kabul edilmesini içeren teklif için toplandı.

Oturuma Ezidi Miri Hazım Mir Tahsin Beg, Ezidi Ruhani Meclisi üyeleri ve soykırımın canlı tanıkları da katıldı.

Oyalamaya sunulan teklif oy birliği ile kabul edilerek yasalaştı. Böylece Almanya Federal Meclisi, Ezidi Kürtlere yönelik DAİŞ’in işlediği suçları “soykırım” olarak tanımış oldu.

“DAİŞ’İN AMACI EZİDİLERİ YOK ETMEKTİ”

Taslak metinde, “Alman Parlamentosu, DAİŞ adlı örgütün Irak ve Suriye'de işlediği suçların kurbanlarını saygıyla anıyor. Ayrıca, DAİŞ’in yüz binlerce insana çektirdiği acıları kabul ediyor” ifadelerine yer verildi.

DAİŞ’in Ezidi Kürtlere saldırma amacına değinen taslakta, “DAİŞ’in amacı Ezidi toplumunu yok etmekti. Özellikle 2014 yılında 5 bini aşkın Ezidi DAİŞ işkencesine maruz kaldı ve vahşice öldürüldü” denildi.

Metinde, Almanya Parlamentosu’nun Ezidi Kürtlere karşı işlenen suçları soykırım olarak tanıması konunda Birleşmiş Milletler Soruşturma Ekibi (UNITAD) değerlendirmesini göz önünde bulundurması talep edildi.

“EZİDİ ÇOCUKLARI İNTİHAR BOMBACISI OLARAK KULLANILDI”

DAİŞ’in Ağustos 2014’te Şengal’e yaptığı saldırıya değinilen taslakta, “Ezidilerin dinlerini değiştirmeye zorlandığına, buna direndiklerinde ise idam edildiklerine veya zorla köleleştirildiklerine, erkek çocukların Kuran okullarında eğitildiğine, çocuk asker olarak alındıklarına veya intihar bombacısı olarak kullanıldıklarına” yer verildi.

“DAİŞ EZİDİ KADINLARA PLANLI OLARAK CİNSEL ŞİDDET UYGULADI”

Ezidi kadınların durumuna da değinilen taslakta, “Kadın, sadece Ezidi kadın ve erkekleri arasında savunulduğundan, aynı şekilde Ezidi toplumu Ezidi bir anne ve babadan olmayan çocukları kabul etmediğinden DAİŞ, bu toplumu küçük düşürmek amacıyla, kadınlara kasıtlı olarak cinsel şiddet uyguladı” belirtildi.

Ayrıca, baskılara rağmen çocuklarından vazgeçmeyen Ezidi annelere saygı duyulduğu da ifade edildi.

“EZİDİLERİN BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZMAK İÇİN KADINLARA TECAVÜZ EDİLDİ”

“Kadınların kaçırılması, köleleştirilmesi ve onlara tecavüz edilmesi DAİŞ tarafından en başından beri Ezidilerin bütünlüğünü nesiller boyunca yok etmek için sistematik olarak kullanıldı” denilen taslakta DAİŞ’in Ezidilere yönelik sistematik saldırılarına dikkat çekildi.

Alman Parlamentosu, babaları DAİŞ’li olan çocukları kabul etmeye karar veren Ezidi din önderlerini de destekledi.

“EZİDİ SOYKIRIMI DEVAM EDİYOR”

Ezidi soykırımının devam ettiği kaydedilen taslakta, “Ezidi soykırımı Irak'ın her yerinde hala devam ediyor. 2 bin 700'den fazla Ezidi hâlen kayıp ve toplu mezarlar bulunmaya devam ediyor” kaydedildi.

“EZİDİLER KENDİ TOPRAKLARINA DÖNEMİYOR”

Taslak, Ezidi Kürtlerin kendi topraklarını geri götürülmemesine de değinerek “Yaklaşık 300 bin Ezidi şu anda Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda. Kendi bölgelerine dönmeleri için güvenli bir atmosfer yok” ifadelerine yer vererek, Şengal’deki istikrarsız duruma dikkat çekti.

ŞENGAL ANLAŞMASI UYGULANMIYOR

Taslak, Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri tarafından imzalanan ve 9 Ekim 2020'de açıklanan “Şengal Anlaşması”nın uygulanmadığını belirtiyor.

TASLAK KOMİSYONU'NDA KABUL EDİLMİŞTİ

Geçen yaz Komisyonu'nda kabul edilen teklifte, Federal Meclis’ten Ezidilere soykırım uygulandığının kabul edilmesi talep edilmişti.

Birleşmiş Milletler özel soruşturma ekibi Mayıs 2021'de, DAİŞ tarafından Ezidi Kürtlere karşı soykırım yapıldığına dair "açık ve ikna edici kanıtlar" topladığını açıklamıştı.

Bu arada Kürdistan Vakıflar Bakanlığı Ezidi İşleri Daire Başkanı Hayri Bozani’nin verdiği bilgilere göre şu ana kadar Almanya’yla birlikte 19 ülke ve uluslararası örgüt Ezidi Soykırımı’nı tandı.

Birleşmiş Milleteler (BM) verilerine göre 3 Ağustos 2014’ten bu yana Şengal ve çevresinde 5 bine yakın Ezidi katledildi.

EZİDİ SOYKIRIMI

3 Ağustos 2014’te Ezdi Kürtlerin yaşadığı Şengal’e saldıran DAİŞ örgütü, binlerce masum Ezidi’yi katlederek toplu mezarlara gömmüş, binlercesini de kaçırmıştı.

Kaçırdıkları Ezidi erkeklerinin çoğunu infaz eden, kadın ve kız çocuklarını ise köle pazarına satan DAİŞ’in elinden kurtulan kişiler, yaşananları uluslararası kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine anlatarak seslerini dünyaya duyurdu.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti de Duhok merkezli Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi’ni kurarak, DAİŞ’in kaçırdığı kişileri kurtarmak için çaba gösterdi ve bu sayede kaçırılan kişilerin yarısından fazlası ailelerine kavuştu.

Halen 3 bin dolayında Ezidi Kürt’ün akıbeti bilinmiyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER