Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Almanya ile Rusya arasında Çeçen cinayeti krizi

Almanya'da iki yıl önce bir Çeçen'in öldürüldüğü cinayetin Rusya resmi makamlarının talimatıyla işlediğine dair karar Moskova'nın tepkisini çekti. Rusya Dışişleri Bakanlığı iddiaları reddetti.

Almanya ile Rusya arasında Çeçen cinayeti krizi

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Kleiner Tiergarten adlı parkta Çeçen kökenli bir Gürcistan vatandaşını öldürdüğü gerekçesiyle yaklaşık iki yıldır yargılanan Rus Vadim Krasikov ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme kararında, 2019'da işlenen cinayetin Rus resmi makamlarının talimatı doğrultusunda işlendiği sonucuna varıldığı belirtildi. Yargıç Olas Arnoldi gerekçeli kararını okurken, "Suç, Berlin'de görevlendirilmiş yardakçılar tarafından titizlikle hazırlanmıştır" dedi.

İKİ RUS DİPLOMAT SINIRDIŞI EDİLDİ

Kararın ardından Alman hükümeti iki Rus diplomat hakkında sınır dışı kararı aldı. Karar, Dışişleri Bakanlığı'na çağırılan Rusya'nın Berlin Büyükelçisi'ne bildirildi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da konu ile ilgili açıklamasında, cinayetin "Rusya Federasyonu yetkilileri adına işlendiğini" belirtti. Bu durumun, 'Alman hukukunun ve Federal Almanya Cumhuriyeti'nin egemenliğinin ciddi şekilde ihlali anlamına geldiğini' belirten Baerbock, "Almanya, Rusya Büyükelçiliği'nin iki diplomatik personelini istenmeyen kişi ilan etmiştir" dedi. Baerbock, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'u da telefonla aradığını belirterek, "Rusya ile iki tarafın da  yararına olacak, açık ve dürüst ilişkiler kurmak istediğimizi ve buna ihtiyacımız olduğunu aktardım" dedi.

RUSYA DIŞİŞLERİ: İDDİALAR TEMELSİZ

Moskova ise karara tepkili. Rusya'nın Berlin Büyükelçisi, mahkeme kararını eleştirerek, bunun zaten sıkıntılı olan Almanya ve Rusya ilişkilerine ağır bir yük getirecek, önyargılı ve siyasi güdümlü bir karar olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada da, "Rus devlet organlarının 2019'da Berlin'de işlenen cinayete karıştığı suçlamasının temelsiz olduğu' belirtildi. Bakanlık, Almanya'nın Rus diplomatları sınırdışı etme kararını 'dostane olmayan yeni bir adım' olarak niteledi?

 

NE OLMUŞTU?

Cinayetten sonra yargılanan sanık, Rus resmi makamlarının talimatıyla 23 Ağustos 2019 tarihinde Çeçen kökenli bir Gürcistan vatandaşını susturuculu tabancayla vurarak öldürmekle suçlanmıştı. İddianamede sanığın Berlin'deki Kleiner Tiergarten parkında gündüz saatlerinde, 40 yaşındaki kurbana üç el ateş ettiği, iki kurşunun yerde yattığı sırada kurbanın başına sıkıldığı ve kişinin olay yerinde hayatını kaybettiği belirtilmişti.

 

Başsavcılık, öldürülen kişinin Çeçenistan'da Rusya'ya karşı savaşan bir milis gücün komutanı olduğunu ve Rusya'ya karşı çarpışmak için Gürcistan'da savaşçıları eğittiğini belirterek Rusya tarafından terörist olarak sınıflandırıldığına dikkat çekmişti. Başsavcı Ronald Georg, "Maktul, Rus hükümetinin gözünde, özellikle de Çeçenistan savaşında Rusya'ya karşı savaştığı için bir devlet düşmanı olarak görülüyordu" diyerek sanığın "resmi bir talimatı yerine getirdiğini" savunmuştu. Dönemin Başbakanı Angela Merkel, cinayet emrinin arkasında Moskova'nın bulunduğunun kanıtlanması durumunda bunun ilişkilere etkilerinin olacağını belirtmişti. Mahkeme, kararında iddianemedeki suçları da onaylamış oldu

 

Kaynak: Gazete Duvar



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER