Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Almanya, Fransa ve İngiltere ABD´nin İran yaptırımlarına karşı birleşti..

Almanya, Fransa ve İngiltere ABD yaptırımlarına karşın İran´la ticaret yapmak amacıyla INSTEX adlı bir mekanizma kurdu.

Almanya, Fransa ve İngiltere ABD´nin İran yaptırımlarına karşı birleşti..

Almanya, Fransa ve İngiltere aylar süren hazırlıkların ardından ABD´nin İran´a uyguladığı yaptırımlardan muaf kalmak amacıyla yeni bir mekanizma kurdu. Fransız haber ajansı AFP´nin aktardığına göre, üç hükümet bu mekanizmayı Perşembe günü resmi olarak duyuracak. Merkezi Fransa´da bulunacak mekanizmanın yöneticiliğini Almanların devralması bekleniyor.

İran´la ticaretin önündeki en büyük engellerden biri, ticari işlemlere müdahil olan bankaların ABD yaptırımlarının hedefi haline gelmesi. Almanya, Fransa ve İngiltere bu özel ödeme kanalı ile Avrupalı şirketlerin İran´dan yapılan ithalatın karşılığında İran´a ihracat yapabilmesini öngörüyor. Bir tür takas piyasası oluşturması öngörülen mekanizma kapsamında, İran´ın ihraç ettiği ürünler karşılığında para yerine ürün alması planlanıyor.ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayında İran´la Batılı ülkeler arasında imzalanan nükleer anlaşmayı tek taraflı feshetmiş ve İran´a karşı yaptırımların yeniden yürürlüğe girmesi kararı almıştı. Anlaşmaya bağlı kalan Avrupa Birliği (AB) ise ABD yaptırımlarına karşın İran ile ticaret yapmanın yollarını arıyor.

Almanya, Fransa ve İngiltere´nin başını çektiği özel ödeme kanalına, diğer AB ülkelerinin ikinci aşamada katılması bekleniyor. INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges) adını taşıyacak ödeme kanalı ile AB, İran´a yönelik tepkisini de dile getirmeyi amaçlıyor. AFP´nin haberine göre AB ülkeleri İran´a karşı füze programından ve İran´ın Suriye ve Yemen ihtilaflarındaki rolünden duyulan rahatsızlığın dile getirileceği ortak bir deklarasyon üzerinde uzlaştı. Deklarasyonun, INSTEX´in duyurulmasının ardından onaylanması bekleniyor.

Kaynak: mynet



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER