Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Allah yaratır kul taklit eder

Biliminsanları dayanaklı bir uçak yapmak için bir böcek türünü araştırıyor.

Allah yaratır kul taklit eder

Latincede phloeodes diabolicus denilen ‘Demirkaplı’isimli bir böcek araştırmacıların dikkatini çekmiş durumda

Kuzey Amerika'da bulunan bu böcek türü kendinden 40 bin kat ağırlıktaki darbelere bile dayanabilecek bir şekilde yaratılmış.

Böceğin üzerinden araçla geçildiği halde parçalanmadığını gören biliminsanları  hayvanın 'elytra' denilen dış kabuğunda dayanıklılık özelliğini oluşturan bir mekanizma tespit etti.

Yaklaşık 2 santimetrelik böceğin yapısının mühendislik alanında, uçak gibi araçların üretimine ilham vermesi bekleniyor.

Saldırıya uğrama ihtimaline karşı ölü taklidi yapabilen Demirkapı’da yapboz benzeri içe içe geçmiş mekanizma sadece sağlamlığı değil, hayvanın esnek bir şekilde manevra yapmasına da olanak tanıyor.

İleri görüntüleme teknolojisi ile mercek altına alınan canlının, plastik ve metal gibi farklı malzemelerle 3-boyutlu kopyaları üzerinde çalışıldı. Araştırma sonucunda, böcekteki bağlantı ve eklem modelin geleneksel yöntemlerden çok daha sağlam olduğu ortaya çıktı.

İlahi kudretin muhteşem bir numunesi olan phloeodes diabolicus üzerinde çalışan biliminsanlarının 8 milyon dolarlık projesi Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından finanse ediliyor.



Anahtar Kelimeler: Allah yaratır taklit

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER