Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Akraba atamalarına karşı büyük tepki var

Yerel seçimlerin ardından her partiden belediyelerde ortaya çıkan akraba atamaları kamuoyu vicdanında rahatsızlık yarattı

Akraba atamalarına karşı büyük tepki var

Türkiye´de 31 Mart seçimleriyle yerel yönetimlerde önemli bir değişim yaşandı. Sadece koltukların el değiştirmesi ile değil, toplumun beklentileri ve bu taleplerin karşılanmasına yönelik giderek daha aktif bir tutum alması dikkat çekiyor. Seçimlerin hemen ardından belediyelerle ilgili yeni bir tartışma toplumun özlemini de gösteriyor.

31 Mart´ın ardından belediyelerden ardı ardına gelen akraba haberleri büyük tepki çekiyor. Kardeşini, oğlunu, yengesini, eniştesini göreve getiren birçok belediye başkanı hem medyadan hem toplumdan gelen büyük baskı ile karşı karşıya. Toplumun akraba ve eş dost kayırmacılığına tepkisi sert olunca da siyasiler bu konuda harekete geçmeye başladı. İlk hamle de CHP´den geldi. Seçimlerin ardından belediyelerde bu konularda tavizsiz olunacağı sözünü veren ancak seri bir şekilde bu skandallarla yüzleşmek zorunda kalan CHP bu sorunlarla baş etmek için önce belediyeler özelinde bir kanun tasarısı hazırladı.  

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yerel yöneticilerin birinci derece yakınlarının belediye, iştirak ve şirketlerde görevlendirilememesi; kendilerinin belediyeden herhangi ikinci bir maaş ve ödeme alamamaları konusunda kanun teklifi hazırladıklarını ve Meclis Başkanlığına sunacaklarını bildirdi.  

CHP´li belediyelerle ilgili iddialara yanıt veren  Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, CHP´li ?Genel merkezimiz bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor. 31 Mart´ta söylemiş olduğumuz tüm sözlerimizin arkasındayız. Münferit yanlışlar olabilir. Bu münferit yanlışlar CHP Genel Merkezi tarafından gerekli uyarılar yapılarak düzeltilecek, düzeltiliyor? dedi. 

Son olarak CHP dün de Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç´un da imzacıları arasında olduğu Siyasi Ahlaksızlıkla Mücadele ve Siyasi Etik Kanunu Teklifi´n TBMM Başkanlığı´na sundu.  

ETİK YASASI TEKLİFİ TBMM BAŞKANLIĞI´NDA 

CHP, cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve milletvekillerinin uymaları gereken siyasi etik kurallarını belirleyen, vatandaşların etik kural ihlallerine ilişkin başvurularını araştırmak üzere Siyasi Etik Kurulunun oluşturulmasını öngören kanun teklifini, TBMM Başkanlığına sundu. İlk imza sahibinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun olduğu Siyasi Ahlaksızlıkla Mücadele ve Siyasi Etik Kanunu Teklifi´nde, CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç´un imzası da bulunuyor. Teklif, Cumhurbaşkanı, yardımcıları, milletvekilleri ve bakanların herhangi bir özel sektörde, vakıfta veya tüzen şirkette çalışamayacaklarını, göerveleri ve ünvanlarını ticari çıkar için kullanamayacaklarını, devletler veya şirketlerden alınan hediyelerin asgarı ücretin 5´te birini geçmesi halinde TBMM´ye verileceğini ve bu isimlerin mal beyanının zorunlu kılınmasını öngörüyor. 

19-08/01/1034949010.jpg

?SİYASİ AHLAK KANUNU ÇIKARALIM´

Konu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun da gündemindeydi. Yardımcıları ile beraber Türk-İş´i ziyaret eden Kılıçdaroğlu konuyla ilgili soruya şu yanıtı verdi: ?Bunların hepsi istisnasız düzelecek. Belediye başkanlarının akrabalarını yönetici pozisyonlarına getirilmelerini doğru bulmuyoruz. Arkadaşlarımız gerekli girişimlerde bulundular. Bildiğim kadarıyla da büyük bir kısmı çözüldü. Burada sorun; yönetici yakınları acaba sadece CHP´li belediyelerde mi işe alınıyor? Biz üstümüze düşeni süratle yapıyoruz. CHP beyaz kağıt gibidir. Üzerinde siyah bir nokta olunca derhal fark edersiniz. Ama simsiyah olsaydı ya da ağırlıklı olarak siyah olsaydı siz yeni bir siyahı fark edemezdiniz. O nedenle biz bu sorunun kökten ve kalıcı çözülmesini istiyoruz. Parlamentoda siyasi ahlak kanunu çıkaralım. Bu kanunda kurallar belli olsun. Her belediye başkanı, her milletvekili kim seçimle geliyorsa bir yere, herkesin kuralları olmalı ve o kuralların dışına çıkmamalı.? 

BELEDİYELERİN 5 AYLIK AKRABA KARNESİ

Karaburun Belediye Başkanı CHP´li İlkay Girgin Erdoğan, kendini müdür olarak atadı. Girgin tepkiler üzerine atamayı geri aldı. 
Torbalı Belediye Başkanı CHP´li İsmail Uygur, oğlunu 7 bin lira maaşla genel müdür yardımcısı yaptı. Önce atamayı savunan Uygun da tepkiler üzerine oğlunu görevden aldı. 
Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, yengesi Nuriye Kayalar´ı  özel kalem müdürü olarak görevlendirdi.
Menemen Belediye Başkanı CHP´li Serdar Aksoy, halasının eşini İrfan Aras´ı başdanışmanı yaptı.
Seyhan Belediye Başkanı CHP´li Mehmet Akif Akay, damadı Erkal Şenyurt´a özel kalem müdürlüğü görevini verdi.
Selçuk Belediye Başkanı CHP´li Filiz Ceritoğlu Sengel´in kuzeni Oya Ceritoğlu belediyede sekreterlik görevine getirildi.
Safranbolu Belediye Başkanı CHP´li Elif Köse´nin kardeşi Zafer Köse özel kalem müdürü oldu. Köse daha sonra kardeşini görevden aldığını duyurdu. 
Ataşehir Belediye Başkanı CHP´li Battal İlgezdi, teyzesinin oğlunu belediye başkan yardımcısı yaptı.
Yeni Mahalle Belediye Başkanı CHP´li Fethi Yaşar, damadını başkan yardımcılığı görevine getirdi.
CHP Genel Başkan Danışmanı ve Milletvekili Erdoğan Toprak´ın kardeşi, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı oldu.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kuzenini Bilgi İşlem Daire Başkanı olarak görevlendirdi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı CHP´li Lüftü Savaş; bir kardeşini özel kalem müdürü, diğer kardeşini ise saha şefi yaptı. Savaş atamalarının ?liyakat´a uygun olduğunu savunuyor. 
Kocaeli-Başiskele Belediye Başkanı AK Partili Yasin Özlü, kendini 5 bin lira maaşla, belediye şirketinin yönetim kurulu başkanlığına getirdi.
AK Partli Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, yeğeni İbrahim Sayan´ı, özel kalem görevine getirdi. 
AK Partili Trabzon Belediye Başkanı Murat Zoroğlu´nun kendisini TRABEL adlı şirkete müdür yaptı.
AK Parti Bursa Belediye Başkanı Alinur Aktaş belediyeye ait 8 şirketin yönetimine de kendisini atadı. 
Diyarbakır Bağlar ilçesi AK Partili başkanı Hüseyin Beyoğlu soyadını değiştiren kardeşi Hüseyin Merdoğlu´nu başkan yardımcısı olarak atadı. Beyoğlu´nun eşi de belediyede görev aldı.Başkanın oğlunun da Başkanlık´ta çalıştığı iddia ediliyor. 
Manisa Büyükşehir Belediyesi´nin MHP´li Başkanı Cengiz Ergün, belediyeye ait Spilaş´ın başına damadını getirdi. Şirketin genel müdürü Cengiz Ergün´ün damadı Engin Anlı oldu.

19-08/01/1038349122.jpg

´BEN YAPARSAM BENDE DE HESAP SORULSUN´

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da konuyla ilgili açıklama yaptı. İmamoğlu ?Burası eş, dost, akraba yeri değil. Kim ise fark etmez. Ben de aynı şeyi yapıyorsam benim partim de hesap soracak. ?Ama çok marifetli´. Gitsin marifetiyle başka yerde iş yapsın? dedi. İmamoğlu, Bodrum´da tatile gitmesine yönelik eleştirilere de ?İnsanlar eleştiriyor diye tatile gitmeyecek değilim. Ben insanım ve vücudum var. Bazen dinlenmeye de ihtiyacım var. Tahmin ediyorum, vatandaşlarımız da 10-15 günde bir uyumamı, 6-7 ayda bir de dinlenmemi istiyorlar? diye yanıt verdi



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER