Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Akaryakıtta ÖTV paniği! İşte motorin ve benzine gelebilecek zam tutarı

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar ÖTV'de alan bırakmadı. Akaryakıtta gelen son zamlarla beraber motorinde ÖTV sıfırlandı. Motorin ve benzin fiyatları için gelebilecek olası zam tutarları belli oldu.

Akaryakıtta ÖTV paniği! İşte motorin ve benzine gelebilecek zam tutarı

Akaryakıt fiyatlarında gelen zamlar otomobil sürücülerini adeta bezdirdi. Son aylarda akaryakıt fiyatlarına yapılan zam devlet tarafından ÖTV’den karşılandığı için pompa satış fiyatlarına yansımıyor. ÖTV’nin gücü ile hareket edilen akaryakıt piyasasında motorinin ÖTV gücü bitti. ÖTV gücüyle hareket edilen akaryakıt piyasasında yeni zamlar kapıda. Uzmanlar ise, devletin bir yılda vazgeçtiği ÖTV gelirinin 25 milyar TL civarında olduğunu söylüyor.

Akaryakıt fiyatları piyasası en hareketli günlerini yaşıyor. Benzin fiyatları ve motorin fiyatlarına gelen zamlar bir süredir devreden olan Eşel Mobil Sistemi (EMS) gereği ÖTV’den karşılanıyor. Yani devlet alacağı vergiden feragat ediyor. Böylece gelen zam veya indirimlerin pompa satış fiyatlarına etkisi olmuyor.

Son olarak 8 Ekim Perşembe günü motorinin litre fiyatına 35, benzinin litre fiyatına ise 26 kuruş zam geldi. Motorindeki zammın 12 kuruşluk kısmı ise ÖTV’den karşılanırken 23 kuruşu pompa fiyatına yansıdı. Benzine gelen 26 kuruşluk zammın tamamı ise ÖTV’den karşılandı. 

Son gelişmelerle beraber özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde benzin fiyatları 8 lira seviyesini geçti. Motorin fiyatları ise 8 TL’ye yaklaştı.

AKARYAKITTA ÖTV ALANI KALMADI! 

Akaryakıtta devletçe karşılanan ÖTV miktarlarının da sonuna gelindi. LPG’de vazgeçilebilecek ÖTV alanı kalmazken, artık motorinde de ÖTV alanı sıfırlandı. Benzinde hala 23 kuruşluk bir alan var.

BENZİN BİTMEK ÜZERE! MOTORİN VE LPG SIFIRLANDI

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’nın (EPGİS) açıkladığı verilere göre, akaryakıtta kalan ÖTV miktarları şöyle:

Benzin: 0,23 TL
Motorin: 0
LPG Otogaz: 0

BENZİN FİYATLARI VE MOTORİNDE ZAM POMPAYA YANSIYABİLİR

Uzmanlar ise, önümüzdeki günlerde motorin fiyatları 1.20 TL, benzin fiyatları ise 82 kuruş fiyat artışı yaşanabilir. ÖTV alanının kalmaması ile beklenen zam pompaya yansıyabilir.

Ekonomist Oğuz Demir de geçtiğimiz gün Karar’da kaleme aldığı yazısında, önümüzdeki günler benzin ve motorine zam gelebilme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, “Yakın bir zamanda tıpkı Mayıs sonunda olduğu gibi bir ÖTV düzenlemesi gelmesi söz konusu olabilir.” diye yazmıştı.

Akaryakıtta ÖTV miktarları artılmazsa önümüzdeki günlerde gelen zamların pompa satış fiyatlarına etki etmesi bekleniyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER