Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Afganistan´daki ´savaşı özelleştirme planı´ endişesi

Bazı ABD´li yetkililer, Başkan Donald Trump´ın, Blackwater´ın kurucusu Erik Prince´in Afganistan´daki "savaşı özelleştirme planı"na destek vereceğinden endişe ediyor.

Afganistan´daki ´savaşı özelleştirme planı´ endişesi

19. 08. 2018 Pazar

ABD´li yetkililerin, ABD Başkanı Donald Trump´ın, askeri nitelikli Amerikan sivil güvenlik şirketi Blackwater´ın kurucusu Erik Prince´in Afganistan´daki "savaşı özelleştirme planı"na destek vereceğinden endişe ettikleri bildirildi.

NBC News´da yer alan haberde, Trump´ın, Prince´in Afganistan´daki "savaşı özelleştirme" önerisiyle ilgilendiği öne sürüldü.

Habere göre, Prince´in önerisi kabul edilirse Afganistan savaşında ABD askeri birliklerinin yerini doğrudan Trump´a rapor verecek ABD elçisi için çalışacak özel paralı askerler alacak.

Trump´ın ulusal güvenlik ekibinin, askeri yetkililerin ve kongre üyelerinin bu öneriyle ilgili endişeli oldukları ifade edildi.

Prince, Trump´ın özelleştirme planına karşı çıkan danışmanlarının, Taliban ile barış görüşmeleri için gösterdikleri çabalarla başkana sanki barış çok yakınmış gibi "pembe bir tablo" çizdiklerini öne sürdü.

Danışmanlarının, Trump´ın Afganistan´daki savaşla ilgili sabırsız davranarak Prince´in planı gibi önerileri ciddi şekilde düşünmesinden ya da Afganistan´dan tamamıyla çekilmesinden kaygı duydukları belirtildi.

Prince, önerisiyle ilgili Trump ile doğrudan konuşmadığını fakat dikkatleri çekmek için gelecek günlerde medya kampanyası başlatmayı planladığını dile getirdi.

ABD´li üst düzey bir yetkili ise Trump´ın, Afganistan´a ABD birlikleri yerine özel paralı askerlerin getirilmesiyle, ABD yönetimi kaynaklarının kullanımının azalacağını ve ABD´nin tasarruf edeceğini öne sürdüğü Prince´in kendi çektiği videonun ardında özelleştirmeye tekrar ilgi gösterdiğini söyledi.

Prince, planıyla ilgili yakın zamanda Ulusal Güvenlik Konseyi´nden bazı yetkililerle görüşmeyi istediğini kaydetti.

Öte yandan, Ulusal Güvenlik Konseyi´nden bir sözcü, Erik Prince´in önerisi üzerinde düşünülmediğini ifade etti.

Sözcü, Trump´ın diğer birçok ABD´li gibi Afganistan´da daha fazla gelişme görmek istediğini, Afganistan´dan çekilmenin teröristler için güvenli bölgelerin yeniden ortaya çıkmasına yol açacağının, Amerikan ulusal güvenliğini ve pek çok hayatı tehlikeye atacağının farkında olduğunu dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığından bir yetkili de Prince´in önerisinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

ABD´nin Afganistan´da yaklaşık 15 bin askeri bulunuyor. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER