Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

'Afganistan İslam Emirliği'ne karşı muhalefetin merkezi olan ülkeler!

Afganistan'da kurulan yeni yönetime muhalif olan çevrelerin ABD, Fransa ve Tacikistan'ı merkez edinmesi ön plana çıkıyor.

Afganistan'da kurulan yeni yönetime muhalif olan çevrelerin ABD, Fransa ve Tacikistan'ı merkez edinmesi ön plana çıkıyor.

Halihazırda Afganistan'da kurulan İslam Emirliği yönetimine muhalif olan dört ana eksen var.

Bunlardan ilki, Batı'da eğitim almış olan seküler Peştun kesim. Bu kesimin etkisi Kabil yönetiminin çökmesiyle büyük oranda son bulmuş durumda.

İkinci kesim ise İran destekli Şii Hazaralar. Hazara nüfus, özellikle Taliban'ın son dönemdeki politikaları sonrasında, yeni yönetime adapte olmaya başladı. Taliban'a muhalif olan bazı Hazara liderler ise Türkiye ve İran'a yerleştiler. Ancak bu isimlerin sahadaki etkinliği şu an itibariyle oldukça sınırlı.

Üçüncü kesim, Abdurreşid Dostum ve çevresindeki isimler. 2021 yılının Ağustos ayında ülkeyi terk eden ve Türkiye'ye yerleştiği belirtilen Dostum'un etkisi de eskiye oranla oldukça azalmış vaziyette.

Dördüncü ve son kesim, Kabil yönetiminin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emrullah Salih ve Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud çevreleri. "Ulusal Direniş Cephesi" ismiyle organize olan bu yapılara, eski Kuzey İttifakı bileşenleri de destek veriyor. Afganistan içinde etkinlik göstermeye çalışsa da bu kesimin etkisi daha çok sosyal medyayla sınırlı kalmış durumda. Yine de İslam Emirliği yönetimine karşı en etkin muhalefeti bu kesimin gösterdiğini söylemek mümkün.

İslam Emirliği'ne en etkili muhalefeti gösteren kesimlerin genel itibariyle ABD, Fransa ve Tacikistan'ı merkez edindiği de dikkat çekiyor. Afganistan ile Tacikistan arasında bu konuda gerilim yaşandığı da öne sürülüyor.

Tacikistan, 'Afganistan İslam Emirliği'ne karşı askeri temaslarını sıklaştırıyor

Söz konusu kesimin sosyal medya üzerindeki propaganda faaliyetlerini de bu üç ülke üzerinden gerçekleştirdiği ifade ediliyor.

Muhalif isimlerin sosyal medya hesapları incelendiğinde, hesapların ABD, Fransa ve Tacikistan üzerinden kullanıldığı görülüyor.

Salih ve Ahmed Mesud'un yanı sıra, Mesud'un amcası ve yakın akrabası Ahmed Ziya Mesud ile Ahmed Mesud'un da sosyal medya hesapları bu ülkelerden koordine ediliyor.

Bu isimlerin ABD, Fransa ve Tacikistan ile yakın bağlantıları bulunduğu, Taliban'ın Afganistan'da yönetime gelmesinin ardından bu ülkelere gittikleri biliniyordu. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER