Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

AFAD Başkanı: Depremzedelere en doğru yardım nakdi yardım

AFAD Başkanı Güllüoğlu, Malatya ve Elazığ'da depremin ardından devam eden yardım çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Konteyner kent için çalışmalar yapıldığını belirten Güllüoğlu, bölgeye yapılacak en iyi yardımın nakit bağışı olacağını söyledi

AFAD Başkanı: Depremzedelere en doğru yardım nakdi yardım

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Mehmet Güllüoğlu, Elazığ’daki 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD’ın yaptığı çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. AFAD koordinasyonundaki bağış kampanyasında 81 milyon lira toplandığını kaydeden Güllüoğlu, deprem bölgesinde açıkta kalan kimse olmadığını, konteyner kent kurma çalışmaları kapsamında bölgeye konteynerlerin sevkinin başladığını söyledi.

KONTEYNER KENT KURULACAK

Güllüoğlu, depremin ardından yaşanan ilk altı günlük süreçte barınma alanlarının oluşturulduğunu anlattı: “Elazığ ve Malatya’da çadır dağıtıldı. Halkın açıkta kalmasının engellenmesine, ihtiyaçlarının giderilmesine gayret gösteriliyor. Gelen yardımların vatandaşlara dağıtımı sürüyor. Açıkta kalan kimse olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Okullarımız ve spor salonlarımızda hala boş kapasite var.”

Güllüoğlu, konteyner kent kurulmasıyla ilgili şunları söyledi: “Konteynerlerin sevki başladı, hedefimiz çalışmaları iki hafta içerisinde bitirmek. Konteyner alanların önemli kısmı altına zemin hazırlamak. Önümüzdeki iki hafta içerisinde altyapı çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz. Çadır, okul, spor salonu gibi geçici barınma alanları bu süreçte hizmet vermeye devam edecek. İlk başta bin konteyner, sonra ihtiyaca göre bin konteyner, Sivrice için de 200 konteyner planlamamız var.”

Güllüoğlu ayrıca, deprem bölgesine yapılabilecek en doğru yardımın nakit para yardımı olduğunu belirtti.

 

‘KAMPANYA ŞEFFAF YÜRÜTÜLÜYOR’

Güllüoğlu, “AFAD’ın başlattığı yardım kampanyası şeffaf şekilde yürütülüyor” dedi. AFAD ve bir televizyon kanalının kampanyası sonucu 81 milyon liranın üzerinde bağış geldiğini aktararak, televizyon kanalındaki kampanyadaki taahhütlerin de yerine getirilmeye başladığını belirtti. Beslenme hizmetlerinin devam ettiğini anlatan Güllüoğlu, iyileştirme ve psikososyal faaliyetlerin başladığını da söyledi.

Güllüoğlu’nun açıklamasına göre, evi yıkılanlara kamu bütçesinden ödemeler başlayacak ve bazı ihtiyaçlar için de yardım kapsamında gelen kaynaklar da şeffaf bir şekilde kamuoyuna aktarılarak kullanılacak.

‘ANALİZİ BİTEN BİNALARIN SAHİPLERİNE BİLDİRİMLER BAŞLAYACAK’

Güllüoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yürüttüğü bina analiz çalışmalarını anlattı:”Analizler neticesinde ağır hasarlı, orta hasarlı, hafif hasarlı veya hasarsız bina tespitinde bulunuluyor. Bu analiz, bu depremden binaların hasar gördüğünün ya da görmediğinin analizidir, binanın tüm özelliğine dair değildir. Bugüne kadar 10 binden fazla bina analiz edildi, çalışmalar devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri her gün yüzlerce, binlerce binayı analiz ediyor. Analizi biten binaların sahiplerine ‘binanız hasarsız ya da şu seviyede hasarlı çıktı’ diye bilgilendirme başlayacak. Elazığ Valiliği telefonla ya da internet üzerinden bilgilendirmeler yapacak.”

Arama-kurtarma çalışmalarında gittikçe profesyonelleşildiğini, uluslararası standartlarda ekiplerin görev aldığını dile getiren Güllüoğlu, arama-kurtarmada itfaiye, sivil toplum kuruluşları ekipleri, jandarma arama-kurtarma, UMKE ekipleriyle omuz omuza çalışıldığını belirtti. Depremin ardından 45 kişinin ekipler tarafından kurtarıldığını anımsatan Güllüoğlu, kurtarılan her bir kişi için büyük sevinç yaşandığını anlattı:”Bir vatandaşımızın önce sesini duymak, onunla temas kurmak, canlı kurtarmak birçok yorgunluğu silip, götüren bir an oluyor. Son 6 günde unutamayacağımız anlar, birçok çocuğumuzu enkazdan çıkarttığımız anlardı. Umarız bundan sonraki afetlerde arama-kurtarmaya az ihtiyaç olur.” 

Kaynak: gazeteduvar.com.tr



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER