Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Af 90 bini aşacak mı?

Anayasa Mahkemesi başvuruyu kabul etti, kapsamın genişleme ihtimali doğdu.

Af 90 bini aşacak mı?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, yeni infaz yasasının 14 maddesinin iptali istemiyle ilgili ilk incelemesini dün tamamladı. Başvuruda eksiklik tespit etmeyen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, iptal istemini daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak. 90 bin kişinin tahliyesi ile başlayan af süreci, 2000 yılında yaşanan Anayasa Mahkemesi serüvenini akıllara getirdi. 23 bin kişinin yararlandığı Rahşan Affı da benzer bir süreçle ilerlemiş, Anayasa Mahkemesi’nin o dönem verdiği kararla sayı 50 bine dayanmıştı.

Süreç benziyor… Rahşan Affı’na mı dönecek?

Anayasa Mahkemesi alacağı kararda, CHP’nin itiraz gerekçesi olan ‘bazı suçların kapsam dışı bırakılmasını’ Anayasa’nın eşitlik maddesine aykırı bulursa afta kapsam da genişler. Bu süreç de Rahşan Affı’nı akıllara getiriyor. Peki, Rahşen Affı neydi: Asıl adı Şartlı Salıverme ve Erteleme Yasası olan 22 Aralık 2000’de Rahşan Ecevit’in önerisiyle çıkarılan, devlete karşı işlenen suçlar dışındaki suçlara erteleme veya şartlı salıverme getiren yasa. Kamuoyunda Rahşan Affı olarak bilinir.

“Eksiklik yok” denildi… Başvuru kabul edildi

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, CHP’nin yeni infaz yasasının 14 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle ilgili ilk incelemesini tamamladı.

CHP, cezaevlerinden yaklaşık 90 bin kişinin tahliye edilmesini sağlayan infaz düzenlemesine ilişkin 7242 sayılı Cezaevi Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 14 maddesinin iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesini istemişti. Başvuruda eksiklik tespit etmeyen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, iptal istemini daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşerek karara bağlayacak.



Anahtar Kelimeler: aşacak ?

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER