Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

AB'nin ilk kararı belli oldu... Türkiye'ye yaptırım uygulanacak mı?

Türkiye'ye yaptırım konusunu masada olan AB dün akşam toplandı. AB Dışişleri Bakanlarının toplandığı toplantı sonrasında uzlaşı çıkmadı. Gözler 10-11 Aralık'a çevrildi.

AB

Doğu Akdeniz, Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ'da Türkiye'ni varlığını hazmedemeyen Avrupa Devletleri, yaptırım çağrısında bulunuyordu. Başta Fransa ve Yunanistan olmak üzere Türkiye'ye yaptırım uygulanması gerektiğini dile getiren devletlere son zamanda Almanya'da katılmıştı. Tüm gözler Türkiye'ye yaptırıma ilişkin görüşmelerin yapılacağı Avrupa Birliği (AB)'nin Aralık ayındaki toplantısına çevrilmişti. Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında dün Doğu Akdeniz krizi nedeniyle, Türkiye'ye yaptırım konusu ele aldı.

UZLAŞI SAĞLANAMADI

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Doğu Akdeniz politikası nedeniyle Türkiye'ye uygulanacak yaptırımlar, ABD-AB yakınlaşma planı, Venezuela seçimleri ve insan hakları uygulamalarıyla ilgili AB'nin tavrını belirlemek üzere toplandı. Toplantıda, bakanlar arasında uzlaşma sağlanamadığı için yaptırım kararı 10-11 Aralık'ta yapılacak liderler zirvesine bırakıldı. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Konu liderler tarafından tartışılacak. Orada ne konuşulacağını önceden tahmin edemeyiz" dedi.

KARARI AB LİDERLERİ VERECEK

Dışişleri bakanlarının Brüksel'deki buluşmasının ardından basın toplantısı düzenleyen AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell, Türkiye'ye yaptırım konusunun ele alındığını ancak bu konuda bir uzlaşmaya varılamadığını söyledi. Türkiye'nin 'Doğu Akdeniz' politikasında değişiklik olmadığı konusunda hemfikir olduklarını söyleyen Borrell, "Maalesef, Türkiye ile ilişkilerde, Doğu Akdeniz'deki tavrı konusunda bir değişiklik sağlayamadık. Tam tersine durum daha da kötüye gitti ve bu konuda tüm üyeler hemfikir. Bakanlar, liderleri bilgilendirecek. Bu konudaki nihai kararı bu hafta toplanacak olan liderler verecek" dedi.

ALMANYA DİYALOGDAN, YUNANİSTAN YAPTIRIMDAN YANA

Dönem başkanı Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Bugünkü toplantıda Türkiye'ye tepki verilip-verilmeyeceği konusunda ortak bir karara varamadık. Perşembe ve Cuma günü yapılacak zirvede liderlerin görüş birliğine varmasını beklememiz lazım. Türkiye'ye tepki verilip-verilmeyeceği orada kararlaştırılacak. Biz iki taraf arasında arabuluculuk yaptık ancak başarılı olamadık. Almanya Türkiye ile diyalog sürecinden yana" dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nicos Dendias, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye bir yanıt verilmesi gerektiği konusunda tüm üyeler hem fikir" dedi.

Dönem başkanı Almanya başta olmak üzere, İtalya, İspanya, Malta, Polonya, Macaristan gibi ülkelerin Türkiye ile diyalog yolunu tercih ettikleri ve bir yaptırım kararına "tereddütlü" yaklaştıkları belirtiliyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER