Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD'ye kirli çamaşırlarını götürüp yıkatan başbakan kim?

Washington Post'un haberine göre, İsrail Başbakanı Netanyahu, Washington ziyaretlerine bavullar dolusu kirli çamaşır götürüp, bunları ABD Başkanı Konukevi çamaşırhanesinde ücretsiz yıkatıyor.

ABD

Habere göre, İsrail'in en uzun süre görev yapan başbakanı olması ve Başkan Donald Trump'la el ele kol kola Ortadoğu politikaları dayatmasıyla tanınan Netanyahu, yıllar içinde  ABD Başkanı Konukevi (Blair House) çalışanları nezdinde ayrı bir şöhret edindi.

Aynı zamanda İsrail'in görevdeyken yolsuzluktan yargılanan ilk başbakanı olan Netanyahu'nun, Washington ziyaretlerine çok sayıda çanta ve bavuldan oluşan özel kargoyla geldiği ve bunların kirli çamaşırlarla dolu olduğu iddia edildi.

'Tüm yabancı liderler içinde sadece Netanyahular'

Konuyu bilen ABD'li yetkililerin gazeteye anlattığına göre, ABD Başkanı Konukevi çalışanları tüm yabancı liderlere ücretsiz yıkama hizmeti sunarken, genelde liderler kısa misafirlikleri sırasında çok meşgul olduklarından bundan pek yararlanmıyor.

Bir ABD'li yetkili "Bize temizlememiz için gerçekten bavullar dolusu kirli çamaşır getirenler sadece Netanyahular. Bunu birçok ziyaretlerinde yaptıkları için kasti olduğu aşikar" dedi.

Büyükelçiliğin komik bahanesi: Arap anlaşmalarına gölge düşürme çabası' 

İsrailli yetkililer ise Netanyahu ailesinin Amerikalı evsahiplerinin çamaşırhane hizmetini suistimal ettiği suçlamalarını 'absürt' diye reddetti, ancak İsrail liderine geçmişte de çamaşır yıkamayla ilgili suçlamalar yöneltildiğini kabul etti.

İsrail'in Washington Büyükelçiliği, bir açıklama yayımlayarak, kirli çamaşır suçlamalarını, 'Netanyahu'nun Trump'ın arabuluculuğunda Beyaz Saray'da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'le imzaladığı ilişkileri normalleştirme anlaşmalarına gölge düşürme çabası' olarak niteledi.

"Bu temelsiz ve saçma iddialar, Başbakan Netanyahu’nun Başkan Trump’ın Beyaz Saray’da aracılık ettiği tarihi barış zirvesinde elde ettiği muazzam başarısını küçümsemeyi hedefliyor" denilen Büyükelçilik açıklamasında, Netan­yahu'nun son ziyaretinde çamaşırhane ihtiyacının görece mütevazi düzeyde olduğu ifade edildi:

Son ziyaret bir istisna

"Örneğin bu ziyarette kuru temizleme gerekmedi, sadece kamuoyu önündeki toplantılar için birkaç gömlek yıkatıldı, Başbakan'ın takım elbisesi ve eşinin elbisesi ütülendi. Ah evet, Başbakan'ın İsrail'den Washington'a 12 saatlik uçuşta giydiği bir çift pijama da yıkatıldı."

Bir başka ABD'li yetkili, Netanyahu'nun önceki ziyaretlerinin aksine bu son ziyaretinin bavullar dolusu kirli çamaşırı içermediğini söyledi. Ancak Netanyahu ziyaretlerinin vazgeçilmezi olan çamaşır torbaları, Trump yönetiminin yanısıra selefi Obama yönetiminin yetkilileri tarafından da teyit edildi.

Kirli çamaşır mazisi

Netanyahu, 2016'da İsrail Enformasyon Özgürlüğü Yasası üzerinden çamaşırhane faturalarının açıklanmasını önlemek için kendi makamına ve başsavcılığa karşı dava başvurusunda bulunmuştu. Yargıcın başbakanın tarafını tutmasıyla çamaşırhane masraflarının gizli kalmasına karar verildi, ta ki Yargıtay'da temyize gidilene dek.

Başbakanla ekibi hakkındaki yolsuzluk suçlamaları kapsamında 2018'de yayımlanan ses kayıtlarında ise yakın danışmanı Nir Hefetz, Başbakan'ın eşi Sara Netanyahu'nun her türlü masrafı saklamak için her türlü numarayı çevirdiğinden söz ederken kuru temizleme için kirli çamaşırlarla doldurulan valizler, ama ortada olmayan fatura örneğini de veriyordu.

Davada Netanyahu, yasalara aykırı bir şey yapmadığını savunup 'seçilmiş bir lidere karşı solcu siyasi cadı avı yürütüldüğünü' iddia etmişti.

WPost'un haberinin İsrail hükümetine kesilmiş çamaşırhane faturası niye bulunamadığına olası bir açıklama sunduğu belirtildi.

Portekiz'e 1 günlük ziyarete 11 bavulla gitmiş

İsrail'deki Nitelikli Hükümet Hareketi'nin kurucusu Eliad Shraga, Netanyahu hakkındaki suçlamalarda bu kez farklı olanın, kirli çamaşırları için sadece kendisinin değil, aynı zamanda bir başka hükümetin kaynaklarını kötüye kullanmakla itham edilmesi olduğuna dikkat çekti. Hareketin, Netanyahu çiftinin aralıkta Portekiz'e 1 günlük ziyarete 11 bavulla gitmesinden beri çamaşır meselesiyle ilgilendiğini belirtti.

Başbakanlık ofisi ise bunu da yalanlayarak bavullarda Netanyahu'nun ofis çalışması için gerekli malzemelerin olduğunu savundu

Kaynak: milligazete.com.tr



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER