Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Abdülhamit'in su pompalarını İSKİ onaracak

Sultan Abdülaziz'in temellerini attığı, İkinci Abdülhamit döneminde devreye alınan İstanbul'un ilk su istasyonu 138 yıl sonra İSKİ tarafından onarılarak.

Abdülhamit

İSKİ, ülkemizin ilk pompa istasyonu olan Terkos’un, 138 yıllık tarihi su pompalarının bakım ve onarımını yaptıracak.

Kuruluş çalışmasına Osmanlı Sultanı Abdülaziz zamanında başlanan ve 2. Abdülhamit döneminde,1885 yılında hizmete giren Terkos Pompa İstasyonu ile İstanbul’a ilk basınçlı su verilmişti.   

“Terkos Tarihi Su Pompalarının Bakım Onarım İşi” adı altında İSKİ’nin açtığı ihale sonuçlandı.

23 Ekim 2020 tarihinde yayınlanan sonuca göre ihaleyi, 3 milyon 496 bin 850 TL’ye İdekom Bilgisayar Yatırım İnşaat Turizm Gıda Taşımacılık Pazarlama İthalat İhracat San. Ve Tic. Ltd. Şirketi kazandı.

terkos-su-istasyonu.jpg

2021'DE TAMAMLANACAK

Geçerli 4 teklifin verildiği ihaleyi kazanan İdekom firması ile İSKİ 11 Eylül 2020 tarihinde sözleşme imzaladı. Sözleşmeye göre İdekom firması, sözleşme kapsamında yer alan bakım onarım işlerini 2 Nisan 2021 tarihine kadar tamamlayacak.

Merkezi Ankara’da bulunan firmanın hisseleri, Şahin Kulak ve Metin Yeşil’e ait. İSKİ, tarihi pompaların bulunduğu istasyon binasını 2010 yılında müze olarak düzenlemişti.

detay-icin-sablon.jpg

TERKOS POMPA İSTASYONU'NUN TARİHÇESİ

Osmanlı Sultanı Abdülaziz’in 1867 yılında Fransa’ya yaptığı ziyaret sırasında gündeme gelen Terkos Pompa İstasyonu, “yap-işlet-devret” modelinin ilk örneğini oluşturdu.. Sultan Abdülaziz’in şehre pompa istasyonu ile su verilmesi talimatı üzerine bir heyet oluşturuldu ve araştırma çalışmaları başlatıldı.

 

Çalışmalar 2. Abdülhamit’in döneminde de devam etti ve sonuçlandırıldı.

Trikos Manastırından geldiği düşünülen adı ile Terkos Gölünden su pompalanması için, 1882’de Dersaadet Anonim Şirketi nizamnamesi hazırlandı. Fransız sermayesi ile kurulan şirkete 75 yıl süreyle şehre su satması hakkı verildi.

terkos4.jpg
İstanbul'un ilk su istasyonunu olan Terkos Su İstasyonu, II. Abdülhamit döneminde hizmete alındı. 

Fransız “Compagnie de Fives-Lille” firmasının ürettiği pompalardan 3 grup halinde 6 pompa getirtildi. Fransız firması 1930’lu yıllarda millileştirildi. Söz konusu Terkos Şirketi, Cumhuriyetin ilk millileştirilen şirketi olması özelliğine de sahip. Terkos olarak bilinen şirket İSKİ’nin temelini oluşturuyor. 



Anahtar Kelimeler: Abdülhamit' pompalarını onaracak

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER