Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD'nin yaptırımına karşı Rusya'dan kritik hamle! İthalatı arttırdı!

ABD'nin yaptırımına karşı Rusya'dan ithalat desteği geldi. Yaptırım kararının ardından Rusya, Türkiye'den gerçekleştirdiği 200 bin ton domates ithalatını 250 bin tona çıkarma kararı aldı.

ABD

ABD'nin Türkiye'ye S-400 Hava Savunma Sistemini aldığı gerekçesiyle yaptırım kararı almasının ardından Rusya'dan kritik hamle geldi. Geçtiğimiz hafta Türkiye'den domates ve biber alımını yasaklayan Rusya, bugün ithalatı arttırmak için kritik hamle yaptı.

YAPTIRIM KARARININ ARDINDAN KRİTİK HAMLE

Trump'ın veto söylemlerine rağmen ABD Hazine Bakanlığı önceki gün Türkiye'ye yaptırım kararı almıştı. Rusya başta olmak üzere birçok ülke ABD'nin yaptırım kararına karşı çıkarken, Yunanistan karardan memnun olduğunu açıklamıştı. Rusya'dan alınan ve Sinop'ta deneme testinin yapıldığı S-400 hava savunma sistemi yüzünden uygulanan yaptırım kararının ardından kritik bir gelişme yaşandı. Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı (Rosselhoznadzor)'nın geçen hafta Antalya ve İzmir'den üretilen domates ve biberlerde buruşukluk hastalığının olması sebebiyle sevkiyatın yapılmasını yasaklamıştı. Yaptırım kararının ardından Rusya, Türkiye'ye domates ithalatını arttırma kararı aldı.

DOMATES İTHALATI 250 BİN TONA ÇIKARILDI

Rusya, dünyada en çok tarım ürünlerini ithalatı yapan ülkelerden birisi olarak ön plana çıkıyor. 2017'den bu yana Türkiye'den 200 bin ton ithalat gerçekleştiren Rusya, domates ithalatını arttırmak için harekete geçti.

Rosselhoznadzor, geçen hafta Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Ermenistan ve Özbekistan gibi bazı ülkelerde domates güvesi ve doğu meyve güvesi isimli haşereler nedeniyle domates ithalatını durdurma kararı almıştı. Rusya bu ülkelere geçtiğimiz 10 Aralık itibariyle yasak uygulamaya başlarken oluşan ithalat boşluğu için yeni çalışma başlattı.

Rusya hükümetine sunulan teklife göre Rusya, Türkiye’den 200 bin ton yerine 250 bin ton domates ithal edecek.

Hazırlanan taslak çalışmada Rusya’nın, Türkiye’den 1 Kasım 2017 tarihi ile 6 Aralık 2020 tarihleri arasında 188 bin 970 ton domates ihraç ettiği ve bu sayının da Rusya’nın, Türkiye için belirlediği domates ihracat kotasının yüzde 94.49’una tekabül ettiği ifade edildi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER